28 - 11 - 2022
وزارت راه و شهرسازی به دنبال مالیات خانههای خالی
دریافت مالیات از خانههای خالی طرحی بود که در سال گذشته بسیار مورد بحث قرار گرفت و به عنوان یکی از راهکارهای اصلی کاهش قیمت مسکن مطرح است، در این شرایط با وجود اینکه مخالفتهایی با اجرای این طرح وجود دارد اما وزارت راه و شهرسازی، از نیکزاد گرفته تا معاونانش از موافقان سرسخت این طرح هستند و در هر سخنرانی که داشتهاند از تلاش برای اجرای این طرح خبر دادهاند؛ روز گذشته هم ابوالفضل صومعلو با بیان اینکه سوداگری در بازار مسکن وجود دارد اعلام کرد که برای جلوگیری از آن، ابزارهای محدودکننده مانند مالیات بر خانههای خالی و مالیات بر معاملات مکرر را طراحی کردیم و به وزارت اقتصاد فرستادیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه تراکم خانوار در واحد مسکونی برای شهر تهران به رقم یک رسیده است، گفت: با در نظرگرفتن یک میلیون و ۷۲ هزار واحد مسکن مهر که در دست اقدام داریم، امیدواریم تا پایان امسال خیلیها صاحبخانه شوند.
صومعلو در گفتوگو با مهر در پاسخ به این پرسش که شما سال گذشته اعلام کردید در پایان سال ۹۲ همه ایرانیان صاحبخانه میشوند، هنوز هم به این حرف پایبند هستید، گفت: با در نظرگرفتن یک میلیون و ۷۲ هزار واحد مسکن مهر که در دست اقدام داریم امیدواریم خیلیها صاحبخانه شوند.
وی با بیان اینکه از زمان شروع ساخت مسکن مهر، تمام متقاضیان ثبتنام کردند، اظهار داشت: هماکنون با در نظرگرفتن خانههای خالی و واحدهای مسکن مهر، تراکم خانوار در واحد مسکونی در تهران به عدد یک و در کشور به رقم ۰۶/۱ رسیده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: این ارقام به این معناست که به اندازه خانوارهای موجود در تهران، مسکن وجود دارد و وجود متقاضیان مسکن در بازار نشانگر این است که بخشی از جامعه بیش از یک واحد مسکونی دارند.
صومعلو تصریح کرد: با سیاستهایی که برای ساخت مسکن به اجرا رسید، تراکم خانوار کاهش پیدا کرد ضمن آنکه ساخت دو میلیون و ۱۸۰ هزار واحد مسکن روستایی و دو میلیون و ۱۵۷ هزار واحد مسکن شهری ارقام بسیار بالایی است که دولت موفق به اجرای آن شده است.
وی با بیان اینکه در مسکن شهری بیش از ۷۰۰ هزار واحد از مرحله اسکلت و سقف گذشته است، بیان کرد: تعداد کمی از واحدهای مسکن مهر در مرحله فونداسیون قرار دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا وجود سوداگری در بازار مسکن را میپذیرید، افزود: بله معتقدم که سوداگری در بازار مسکن وجود دارد اما برای جلوگیری از آن، ابزارهای محدودکننده مانند مالیات بر خانههای خالی و مالیات بر معاملات مکرر را طراحی کردیم و به وزارت اقتصاد فرستادیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: وزیر راه و شهرسازی، کمیسیون اقتصادی مجلس و معاون حقوقی رییسجمهور به دنبال این هستند که با ابزارهای محدودکننده تفکر سوداگری را در مسکن کنترل کنند.
صومعلو در پاسخ به اینکه پس در حال حاضر برنامه جدیدی برای کنترل مسکن وجود ندارد، گفت: برنامه جدیدی نیست و طرحهای قبلی در وزارت راه و شهرسازی پیگیری میشود.
موانع موجود برای اجرای این طرح
اجرای این طرح در حالی مدنظر مسوولان قرار دارد که موانعی برسر راه آن وجود دارد که مهمترین آن مشکل شناسایی و ارزشگذاری واحدهای خالی است. از دیگر مشکلات اینکه یکی از مبانی آمار مربوط به تعداد خانههای خالی که از سرشماری به دست آمده است سه بار مراجعه توسط مامور آمارگیر و عدم حضور ساکنان بوده که دلیل قطعی بر خالی بودن واحد مسکونی نیست بنابراین نمیتوان به این آمار استناد کرد همچنین چگونگی تعیین ارزش ملک است که اگر بنا باشد درصدی از ارزش روز به عنوان مالیات دریافت شود، مساله این است که ارزش چگونه تعیین شود و این در حالی است که ممکن است ارزش دو واحد مسکونی که در کنار هم در یک محله واقع شدند متفاوت باشد.
در شرایطی که اطلاعات کامل نیست و مبنای اجرای طرح تشخیص نظری و شخصی باشد از کنترل خارج میشود و در نتیجه میتواند آثار منفی داشته باشد.
چگونگی دریافت مالیات
طرح دریافت مالیات از خانههای خالی در نظر دارد از صاحبان خانههای لوکسی که در برخی از مناطق شمالی شهر تهران و هر شهر دیگری وجود داشته باشد، مالیاتهای میلیونی دریافت کند چراکه آنها باعث ایجاد اختلاف طبقاتی شدهاند و باید این هزینه را بپردازند.
میزان این مالیات پایه ای ۲۰۰ هزار تومان برای هر خانه خالی به ازای هر ۵۰ متر خواهد بود. به طورمثال کسی که علاوه بر نیاز اساسی خود، یک خانه خالی ۱۵۰ متری در هر جای کشور داشته باشد از او ۶۰۰ هزار تومان مالیات در هر ماه دریافت میشود که پس از هر فصل یعنی سه ماه با نرخ پنج درصد تصاعدی این مالیات اضافه خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد