3 - 01 - 2023
وزارت صنعت ،معدن و تجارت در انتظار رای مجلسیان
گروه صنعتومعدن- نمیتوان انکار کرد که حوزه تولید با چالشهای بیشماری روبهرو نیست. انکار این امر یعنی نادیده گرفتن واقعیتها و زمانی هم که واقعیت نادیده گرفته شود نمیتوان گرهی از کار باز کرد و قدمی از قدم برداشت. افزایش بهرهوری تولید به تنهایی به دست تولیدگر امکانپذیر نیست. ابزار میخواهد و در کنار آن حمایت منطقی از تولید این یعنی آنکه بدانیم تولید چه میخواهد.
ادغام تنها تجمیع ۲ وزارتخانه نیست
و چه کاری از دست ما برای آن برمیآید. ادغام دو وزارتخانه صنایعومعادن و بازرگانی در چارچوب طرح تحول اقتصادی تنها تجمیع وظایف و ماموریتهای این دو وزارتخانه نیست بلکه افزایش کارایی، سیاستگذاری، هدایت و حمایت و صیانت از توسعه زیرساختها و ظرفیتها برای این دو حوزه در بخشهای صنعت، معدن و بازرگانی برای تولید کالاها و خدمات با ارزش افزوده بالا، رقابتپذیر و صادرات محور جهت ارتقای جایگاه رقابتی ایران در عرصه بینالمللی است. کمال و بلوغ این عرصه نیازمند وجود وزیری با تدبیر و کارکشته برای ساماندهی اوضاع و رسیدن به اهداف ذکر شده است.
دغدغههای تولید
در حال حاضر تولیدکنندگان ما به خصوص تولیدکنندگان بخش خصوصی دغدغههای فراوانی را با خود یدک میکشند. رقابت با تولیدات مشابه خارجی، موضوع افزایش قیمت حاملهای انرژی افزایش نرخ ارز، توانمندسازی بنگاه تولیدی، کمبود نقدینگی، نوسازی و بهسازی خطوط تولید، قوانین دستوپاگیر و… محدودیتهای شبکه بانکی که گفتن آن مثنوی هفتادمن است. رنجی است که بر گرده تولیدکننده سنگینی میکند.
رنج تولید هم نعمت است، هم نقمت
رشد پرشتاب و مستمر دنیای اقتصاد امروز برای صنعتگر ایرانی هم نعمت است و نقمت. نعمت از آن روی که میتوان در این دوران گذار با درایت همسوی با جهانیان جهانی شد و نقمت از آن جهت که چالشهای فراوان پیشروی دستاندازی بزرگ برای رسیدن به این اهداف است. در این بحبوحه اگر میخواهیم تولیدمان پابرجا بماند قدرتمند، نه فرتوت و نالان، باید از آن صیانت کنیم. فرصت ادغام دو وزارتخانه صنایع و بازرگانی میتواند با اتصال زنجیره میان این دو بخش موازنه کافی را در عرصه تولید و تجارت ایجاد کند. استفاده از راهبردهای برنامهریزی شده و کارشناسی برای ارتقای کیفی تولید در سایه مدیریت توانمند برای این عرصه میتواند ضمن افزایش بهرهوری بر استراتژی توسعه صادرات نیز مهر تایید بزند تا این عرصه از ورطه معضلات کنونی دور شود.
تشکیلاتی که باید بهینه مدیریت شود
تشکیلات یکپارچه صنعتومعدن و تجارت اگر بهینه و درست مدیریت شود، میتواند به اهداف ذکر شده دست پیدا کند. تولیدکنندگان ما که به حق سربازان گمنام عرصه اقتصاد هستند جهادگونه ادامه مسیر میدهند.
با درایت آسیبها را به حداقل برسانیم
وظیفه وزارتخانه جدید حمایت، سیاستگذاری، نظارت کنترل و پشتیبانی و هدایت آنهاست. تنظیم سیاست ارزی، تعرفهای، تجاری کشور با یک برنامهریزی بلندمدت با پیگیری یک استراتژی توسعه متناسب با مزیتهای نسبی و نیازها و توسعه اشتغال امری ضروری است. موفقیت وزارتخانه جدید مدیون تلاش بدنه کارشناسی شده آن است. از این رو، وزیر معرفی شده این عرصه به مجلس باید کاراییهای موردنظر را در جهت رسیدن به این اهداف داشته باشد، چه آنکه وظایف خطیر این عرصه، نیازمند وجود فردی است که بتواند با مدیریت منطقی و اصولی خود با چالشهای پیشروی این حوزه مبارزه کند و با درایت آسیبها را به حداقل ممکن برساند.
مهدی غضنفری، وزیر پیشنهادی دولت به مجلس چالشهای موردنظر را در این حوزه پیشروی دارد.
روسای کمیسیونهای مجلس چه میگویند
در این شرایط قرار است تکلیف یکی از مهمترین وزارتخانههای ادغامی پس از تعطیلات مجلس روشن شود و یکی از مهمترین کاندیداهای دولت جهت وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت مهدی غضنفری، وزیر سابق بازرگانی و سرپرست کنونی این مجموعه است. اینکه مجلسیان چه دیدگاهی دارند و در مورد غضنفری چه میگویند، موضوعی است که در پی میآید.
ارسلان فتحیپور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم با توجه به نزدیک بودن جلسه رای اعتماد مجلس به وزیر احتمالی برای وزارتخانه جدید صنعت و تجارت گفت: هم اکنون در دنیا بسیاری از کشورها یک وزارت صنایع جداگانه که وزارتخانه کالایی باشد و یک وزارتخانه بازرگانی جداگانه که وزارتخانه تجارت و مدیریت کالا باشد وجود ندارد بلکه این دو وزارتخانه با هم ادغام شدهاند.
به گفته فتحیپور، هر طرحی که موجب کاهش بوروکراسی اداری و موانع تولید و صادرات باشد، شرایط خوبی را برای اقتصاد کشورفراهم خواهد آورد. با توجه به اینکه درآمد ناخالص ملی و ارزش افزوده در هر کشوری از تولید حاصل میشود بنابراین ادغام وزارتخانههای یادشده بر محور تولید و توسعه صادرات، طرح درستی است.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین با اشاره به سوابق اجرایی و کارنامه مثبت «مهدی غضنفری» در دوران تصدی وزارت بازرگانی او را گزینه مناسبی برای وزارت جدید «صنعت، معدن و تجارت» دانست.
برنامه کارآمد رای اعتماد میآورد
فتحی پور با بیان اینکه مهدی غضنفری در صورت ارایه برنامه کارآمد در حوزه صنعت، خواهد توانست رای اعتماد اکثر نمایندگان مجلس را برای تصدی بر وزارتخانه جدیدالتاسیس کسب کند، تصریح کرد: مهدی غضنفری ضمن داشتن تعامل و سابقه همکاری مناسب با مجلس، دارای عملکرد مثبت و قابل توجهی در وزارتخانه بازرگانی بوده است که این امتیاز مثبتی برای کسب رای اعتماد وی خواهد بود.
وی در پاسخ به اینکه این ادغام چگونه میتواند مسایل و مشکلات صنعت و تجارت را مرتفع سازد، افزود: اصلیترین بحث در وزارتخانههای صنایعومعادن با وزارت بازرگانی تعارض و همپوشانی وظایف این وزارتخانهها بود که قطعا این ادغام میتواند تعارضات و همپوشانیهای قبلی را برطرف سازد.
فتحیپور اضافه کرد: ادغام وزارت بازرگانی و صنایعومعادن سبب میشود سیاستگذاریها در راستای هم قرار گیرند، حال آنکه در گذشته در بسیاری از موارد سیاستهای حمایت از تولید و مصرف همسو نبودند.
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین تاکید کرد: این ادغام علاوه بر کم کردن ساختار تشکیلاتی دولت، موجب همگرایی در زنجیره تولید و تمرکز مدیریتی خواهد شد که مزایای فراوان اقتصادی نیز در بر خواهد داشت و در عین حال موجب غلبه منافع تجاری بر تولیدی یا برعکس میشود.
حمایت از تولیدکننده
در عین حال سیدحسین هاشمی، رییس کمیسیون صنایع مجلس با اشاره به تشکیل وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت از آن به عنوان یک وزارتخانه حامی تولیدکننده نام برد و تاکید کرد که تشکیل وزارتخانه موسوم به وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت را میتوان به عنوان یکی از اصولیترین حرکتهای مجلس برشمرد. به این دلیل که این ادغام در زمان مناسبی صورت گرفت و براساس سند چشمانداز ۲۰ ساله نظام، ایران در افق ۱۴۰۴ باید کشوری توسعهیافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه باشد.
رییس کمیسیون صنایعومعادن مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آنچه مسلم است دستیابی به جایگاه اول اقتصادی با تاکید بر جنبش نرمافزاری و تولید علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی، ارتقای نسبی سطح درآمد سرانه و رسیدن به اشتغال کامل مستلزم تلاش جهادی است بنابراین مدت زمانی طولانی برای دستیابی به این اهداف بزرگ باقی نمانده است. در حقیقت تشکیل این وزارتخانه کمک شایانی برای دست یافتن به جایگاه تعیین شده دارد.وی تاکید کرد: توجه ویژه به رقابتپذیری و بهرهوری، که هر دو عاملی اساسی مهم برای حضور در بازارهای بینالمللی مدنظر است باید در حوزه اقتصاد و تجارت ما تقویت شود.
وی ادامه داد: با توجه به این پیشنیازها و در چارچوب طرح تحول اقتصادی، ادغام دو وزاتخانه صنایعومعادن و بازرگانی و تشکیل وزارتخانه نوپایی با نام وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت میتواند گامی در جهت پیگیری راهبرد رشد اقتصادی صادراتگرا باشد. البته ادغام، یک فرآیند چند مرحلهای میباشد که مرحله اول آن، تجمیع وظایف و ماموریتهاست.
ادامه در صفحه ۷
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد