11 - 01 - 2023
وزارت کشاورزی فاتحه شکر را خواند
موضوع تولید و در کنار آن واردات شکر در کشور همواره موضوع داغ و پرحاشیهای بوده است به گونهای که در این خصوص تصمیمات دولت همیشه با انتقاداتی مواجه شده است.
اغلب فعالان بخش شکر چه تولیدکنندگان و چه واردکنندگان از تصمیمات دولت انتقاد داشته و نقش دولت را باعث التهابآفرینی به بازار شکر قلمداد میکنند، در این بین تولیدکنندگان از عدم اقبال دولت به شکر تولید داخل و سهل بودن واردات آن سخن میگویند در حالی که واردکنندگان از اینکه تعرفه واردات بالاست گلهمند هستند.
این در حالی است که استان خوزستان به عنوان کانون تولید و کشت نیشکر و شکر در کشور هماکنون حداقل ۲۰ هزار هکتار زمین را زیر کشت نیشکر دارد که میتواند با کمی توجه اغلب یا همه نیاز کشور به این ماده شیرین را حل کند ولی کار و مشکلات این بخش از تولیدکنندگان کشور به جایی رسید که آنها مدتی قبل مجبور شدند برای تامین نیازهای جاری خود به علت ماندن شکر در انبارها و نبود خریدار برای آن اقدام به کشت گندم در زمینهای زراعی نیشکر کنند.
تضعیف خودکفایی
در همین زمینه دبیر و نایب رییس جمعیت علمی فناوری نیشکر ایران به مهر گفت: به فاصله حدود دو ماه تعرفه واردات شکر سه بار تغییر کرده و این مساله باعث شده مدیران کارخانههای شکر نتوانند برنامهریزی درستی برای تولید آینده خود داشته باشند.
عبدالرضا صیاد منصور ضمن انتقاد از سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی در بخش شکر اظهار داشت: بعد از اینکه مجلس قانون افزایش بهرهوری را تصویب کرد، تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و صنایع غذایی امیدوار بودند با حمایت وزیر کشاورزی بخشی از مشکلات کاهش تعرفهها را در آینده نخواهند داشت گو اینکه این انتظار معقول هم بود چراکه سالهای گذشته همواره وزیران کشاورزی از تولیدات داخل حمایت کرده و به نوعی تعصب مجموعه تحت امر خود را داشتند.
وی افزود: این در حالی است که امسال وزیر جهاد کشاورزی با کاهش تعرفه واردات شکر از ۲۰ به چهار درصد عملا منافع کشاورزان، تولیدکنندگان و صاحبان صنایع قند و شکر داخل کشور را نادیده گرفت و با این تصمیم خود گامی در راستای تضعیف خودکفایی و خوداتکایی داخلی برداشت.
صیاد منصور افزود: مدیران شجاع در چنین مواردی منافع ملی را در نظر گرفته و در مقابل تعدادی افراد سودجو تن به اتخاذ چنین تصمیمات شتابزدهای نمیدهند.
وی اضافه کرد: از ابتدای سالجاری پایین بودن قیمت شکر تولید داخل باعث شد که افرادی از فرصت استفاده کرده و آن را خریداری و به خارج از کشور صادر کنند این در حالی است که اصولا ایران تا حالا صادرکننده شکر نبوده و خود این، حرکت نشانهای از وجود برنامهای از قبل
تعیین شده بود.
دبیر و نایب رییس انجمن علمی متخصصین نیشکر ایران تصریح کرد: مهمترین منبع و ماخذ بررسیکننده وضعیت تولید شکر در کشور انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران است که دولت مردان باید در این زمینه قبل از اتخاذ هرگونه تصمیمی با این انجمن رایزنی کنند.
شاید ظواهر امر حاکی از این باشد که انجمن صنفی مدافع حقوق تولیدکنندگان قند و شکر کشور باشد ولی باید بپذیریم که استدلالها و تجزیه و تحلیلهای کارشناسی این انجمن موجب تامین منافع تولیدکنندگان و مصرفکنندگان خواهد شد چرا که تصمیمات اخیر وزارت کشاورزی در عمل موجب زیر پا گذاشتن حقوق هر دو گروه میشود.
عدم شناخت دولت از بازار
صیادمنصور عنوان کرد: با اینکه قیمت مصوب شکر داخلی برای خرید از تولیدکننده هر کیلوگرم ۸۷۵ تومان است ولی هم اینک شکر در بازار تا کیلویی یک هزار و ۷۵۰ تومان نیز به فروش رسیده است. این نشان از عدم شناخت صحیح از میزان تولید و توزیع این محصول استراتژیک و وجود آشفتگی در این بازار است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: جمعیت علمی فناوری نیشکر ایران ضمن حمایت از سیاستهای انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران اعلام میدارد که اینگونه تصمیمات شتابزده برای کاهش تعرفه واردات در نهایت به ضرر تولید داخل تمام شده و در صورت ادامه این روند شاهد رکود بیسابقه سال ۱۳۸۵ در این صنعت کهن ایران خواهیم بود.
دبیر و نایب رییس انجمن علمی متخصصین نیشکر ایران ضمن بر شمردن برخی مزایای کشت نیشکر و توسعه این صنعت و صنایع جانبی آن در خوزستان اضافه کرد: وجود این صنعت در خوزستان یکی از نعمتهای بزرگ این استان به شمار میآید چرا که علاوه بر افزایش سطح اشتغال، افزایش تولید، کاهش وابستگی غذایی و افزایش سطح اقتصادی جامعه پیرامونی آن، باعث ایجاد فضای سبز دایمی در پهنهای به وسعت حدود ۱۰۰ هزار هکتار و اکوسیستمی پایدار برای حفظ محیطزیست شده است.
صیادمنصور اضافه کرد: متاسفانه عامه مردم از محصولات نیشکر فقط شکر را میشناسند این در حالی است که حقیقتا شکر یکی از محصولات این صنعت محسوب شده و در صورت توسعه صنایع جانبی آن میتوان گفت که حداقل ۵۰ محصول اصلی و فرعی از نیشکر استحصال میشود.
وی با اشاره به آمار تولید سال گذشته اظهار داشت: تولید ۵۶۸ هزار تن شکر سفید، ۵۶۸ تن شکر قهوهای، ۲۵۷ هزار تن ملاس، ۲۷ هزار و ۶۰۰ تن خوراک دام، ۲۴ هزار متر مکعب نئوپان و تخته صنعتی، ۳۶ هزار تن کاغذ، ۱۵ میلیون و ۷۴۶ هزار لیتر الکل و اتانول، ۶۵ هزار و ۲۸۰ کیلوگرم خمیرمایه و چند هزار تن علوفه سبز، هدیه نیشکرکاران و دست اندرکاران این صنعت به شکوفایی اقتصاد کشور بوده است.
صیادمنصور در پایان با تشریح برخی دستاوردهای اخیر جمعیت علمی فنآوری نیشکر ایران در عرصههای ملی و بینالمللی پرداخت و گفت: وجود یک تشکل علمی در صنعت نیشکر یکی از آرزوهای دیرینه دستاندرکاران این صنعت بود که این انجمن علمی به همت تعدادی از پیشکسوتان این عرصه در سال ۱۳۸۶ زیر نظر وزارت علوم و فناوری و به عنوان یکی از انجمنهای علمی حوزه کشاورزی پا به عرصه وجود نهاد.
وی رشد و تعالی این جمعیت را خواسته عمومی تمام فعالان صنعت قند و شکر کشور دانست و با اشاره به بند «۴» قطعنامه اخیر سمینار سالانه کارخانههای قند و شکر ایران اضافه کرد: در این بند حضور فعال این جمعیت در صحنه تعاملات و فعالیتهای تحقیقاتی و جلب کمکهای اعتباری و فنی برای توسعه بیشتر فعالیتهای تولیدی و به ویژه ارتباط با سایر مجامع مشابه بینالمللی، درخواست شرکتکنندگان در سمینار یادشده بوده است.
دبیر و نایب رییس انجمن علمی متخصصین نیشکر ایران در پایان اظهار امیدواری کرد با مشارکت هرچه بیشتر کشت و صنعتها و صنایع جانبی و حمایت جدی آنها از این جمعیت علمی، شاهد شکوفایی بیش از پیش و ایجاد هماهنگی و هم صدایی بیشتر در صنعت نیشکر و صنایع وابسته به آن در خوزستان باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد