8 - 04 - 2025
وظیفه سنگین دولت برای تولید نفت بیشتر
بازار- سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی میگوید که اگر بخواهیم تولید را 5/1میلیون بشکه افزایش دهیم به ۳۰ الی ۴۰میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز داریم. همین مساله مسوولیت وزارت نفت را سنگینتر میکند چراکه باید با تدوین و اجرای قراردادهای جذاب شرایط را برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی و حتی نهادها و ارگانها تسهیل و تسریع کند.
حمید حسینی با بیان اینکه اگر میخواهیم ظرفیت تولید نفت را به ۵میلیون و ۳۰۰هزار بشکه در روز برسانیم به ازای هر بشکه افزایش ظرفیت تولید در حوزه خشکی دستکم به ۱۰ الی ۱۵هزار و در حوزه دریا به ازای هر بشکه افزایش ظرفیت به ۲۵ الی ۳۵هزار دلار سرمایهگذاری نیاز داریم، اظهار داشت: در حال حاضر ظرفیت تولید نفت ایران چیزی حدود ۳میلیون و ۶۰۰هزار بشکه است. اگر بخواهیم تولید خود را حدود 5/1میلیون بشکه افزایش دهیم، به طور متوسط میتوان گفت به چیزی حدود ۳۰ الی ۴۰میلیارد دلار سرمایهگذاری در این صنعت نیاز داریم.
حسینی گفت: چنانچه در شرایط تحریمی سالانه حدود ۱۰میلیارد دلار در صنعت نفت و گاز سرمایه جذب کنیم، کار بزرگی انجام دادهایم. حال آنکه در سالهای گذشته مقدار سرمایه جذبشده در صنعت نفت بسیار ناچیز و اندک بوده است. در سالهای گذشته به جز سهم 5/12 الی 5/14درصدی شرکت نفت از درآمدهای نفت و یکسری قرارداد IPC و مقدار محدودی سرمایهگذاری از سوی بانکها، سرمایهگذاری دیگری در حوزه نفت و گاز صورت نگرفته است.
او با تاکید بر اهمیت و لزوم تعامل با اقتصاد جهانی عنوان کرد: نه بریکس، نه شانگهای و نه قرارداد ۲۵ساله تاثیری روی زندگی مردم نداشتند. برجام ۱۶درصد رشد اقتصادی ایجاد کرد، در مقابل خروج ترامپ از برجام هم ۱۴درصد رشد اقتصادی را کاهش داد.
ارزش بالای سرمایهگذاری در بالادست صنعت نفت و گاز
حسینی با اشاره به اینکه ارزش سرمایهگذاری در بخش بالادست نفت و گاز بسیار بالاست اما برای جلوگیری از خامفروشی بیشتر منابع خود را در پاییندست سرمایهگذاری کردیم، اظهار داشت: به عنوان مثال در دوران آقای زنگنه به سراغ پالایشگاههای گازی رفتیم. حال آنکه به دلیل قیمت پایین گاز در کشور ما ارزشافزوده در این حوزه بالا نیست.
او که معتقد به مشارکت مردم و جذب نقدینگی مردم برای توسعه صنعت نفت و گاز است، گفت: متاسفانه اجازه داده نشد که اوراق نفتی به سرانجام برسد چراکه عدهای نگران بودند با فروش اوراق نفتی بخشی از شرکت نفت از شرکت خارج شود. به همین بهانه همان کور سوی امیدی که در مورد ورود بخش خصوصی به سرمایهگذاری در این حوزه بود هم از بین برده شد.
به گفته وی، با عرضه اوراق نفتی خیلی راحت میتوانستیم ریال مردم را جذب و صرف سرمایهگذاری در صنعت نفت کنیم و به دنبال آن به آنها دلار بازگردانیم. با این کار نهتنها منابع لازم برای سرمایهگذاری را فراهم میکردیم بلکه مانع ورود نقدینگی به بازارهای غیرمولد و افزایش نرخ تورم میشدیم.
او افزود: اگر میخواهیم بخش خصوصی را وارد سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز کنیم باید تغییرات کلی در سیاستگذاریها اعمال شود چراکه با این مدل نگاههای قدیمی و دولتی، اتفاق خاصی در زمینه سرمایهگذاری به خصوص در صنعت نفت و گاز رخ نمیدهد. ادامه وضع موجود و اصرار بر حکمفرمایی در حوزه اقتصاد و سیاست و حل مشکلات با دستورات دیکتهشده از بالا به پایین به جای حکمرانی که لازمهاش درک درست و تعامل سازنده است، اقتصاد ایران را به ورطه نابودی خواهد کشاند.
تا چه اندازه امکان افزایش ظرفیت تولید نفت وجود دارد؟
حسینی در پاسخ به این سوال که تا چه میزان میتوان ظرفیت تولید نفت را افزایش داد، گفت: رساندن تولید به ۴میلیون و ۳۰۰هزار بشکه به نوعی بازگرداندن نفت است اما اینکه مقدار تولید را از ۴میلیون و ۳۰۰هزار بشکه به ۵میلیون و ۳۰۰هزار بشکه برسانیم، کار بسیار سختی است.
او ادامه داد: سوال من این است وقتی در تامین منابع لازم برای بازگردانی نفت مشکل داریم چطور قرار است منابع لازم برای افزایش ظرفیت تولید را تامین کنیم؟
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی در مورد مدت زمان بازگشت سرمایه در صنعت نفت گفت: اگر به ازای هر بشکه افزایش ظرفیت تولید نفت حدود ۱۵هزار بشکه سرمایهگذاری کرده و آن را به قیمت ۶۰دلار بفروشیم میتوان گفت که سرمایهگذاری صورت گرفته در این صنعت ظرف مدت ۲۵۰روز باز خواهد گشت. کدام صنعتی را میتوانید پیدا کنید که مدت زمان بازگشت سرمایه در آن کمتر از یک سال باشد.
حسینی با تاکید بر اینکه سرمایهگذاری در بخش بالادست نفت ارزشافزوده بالایی دارد، افزود: اگر عربستان توانسته به چنین جایگاهی برسد و تا این اندازه در حوزههای مختلف سرمایهگذاری کند به این دلیل بوده که تولید خود را از ۴میلیون به ۱۰میلیون بشکه افزایش داده است. اگر میبینید که امروز روسیه تا این اندازه در دنیا قدرتمند شده به این دلیل است که تولید نفت خود را از 5/3میلیون بشکه به بالای ۱۰میلیون بشکه رسانده است. آمریکا هم با افزایش تولید خود از ۴میلیون بشکه به ۱۴میلیون بشکه توانسته نیاز خود به خلیجفارس را کاهش دهد؛ آن هم با تولید نفت شل که هزینهها در آن بسیار بالاست، به نوعی شرایط را برای توسعه و رشد اقتصادی بیشتر فراهم کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد