15 - 06 - 2024
وعده پوچ ممنوع
میز گرد اقتصادی برگزارشده برای مسعود پزشکیان که از تلویزیون پخش شد بازتاب گستردهای در میان علاقهمندان به سیاست و نیز اقتصاد سیاسی داشت. بیشترین واکنشهای مثبت به این میزگرد ترکیب مشاوران و نیز کارشناسان این میزگرد بود. ترکیبی از شور و خرد برای اقتصاد ایران که نیاز این سرزمین برای عبور از بنبستها یا دستکم تثبیت شرایط و بدتر نشدن وضعیت است. حسین عبدهتبریزی یکی از کارآفرینان شناخته شده ایرانی که نزد کارشناسان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی جایگاه رفیعی دارد و نیز از استادان نامدار مسائل مالی به حساب میآید و احمد میدری که از اقتصاددانان معتدل و واقعبین ایرانی است و سالها در مقام معاون وزیر کار در مقام معاون رفاه فعالیت داشته و نیز در مجلس قانونگذاری نیز فعالیت کرده و از مشاوران امین دولتهای اصلاحات بوده و پژوهشهای قابل اعتنایی درباره فقر در ایران دارد در کنار کاندیدای اصلاحطلبان و اعتدالگرایان نشان میدهد که ستاد اصلی پزشکیان با چشمهایی باز و با خردمندی کوشش کرده است هرگونه حاشیهسازی برای وی را دور کند. از طرف دیگر وجود افرادی نظیر دکتر داود دانشجعفری شخصیت بدون حاشیه اقتصادی- سیاسی ایران که سالهای طولانی در مقام مدیر اجرایی و نیز سیاستگذاری در مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت کرده است این هوشیاری را بیشتر نشان میدهد.
نکته بسیار با اهمیت در سخنان پزشکیان و مشاوران اقتصادی او این بود که وعده توخالی اقتصادی ندهند.
تصورات غیرعلمی بنبست درست میکنند
مسعود پزشکیان در این میزگرد به نکته بسیار بااهمیتی درباره اداره اقتصاد ایران تاکید کرد و گفت امروز با تصورات و پیشنهادات غیرعلمی به جایی نمیرسیم. این همان چیزی است که ایرانیان به آن نیاز دارند و شوربختانه در سالهای تازه سپری شده چنین چیزی اتفاق نیفتاده است.
تورم
پزشکیان با تاکید بر مهار تورم از راههای علمی- کارشناسی وضعیت امروز درباره فشار تورم بر مردم را که کمر آنها را شکسته است، گفت: عدد تورم طی ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ همواره بالای ۴۰درصد بوده است؛ تورم گوشت قرمز و سفید در ۱۴۰۳، 2/79درصد و گوشت ماکیان ۸۰درصد و ماهی ۶۳درصد
بوده است.
رشد کمکیفیت
از سوی دیگر رشد اقتصادی کشور در گروه کشاورزی منفی 2/2درصد، گروه صنایع و معادن بدون نفت منفی نیم و استخراج نفت و گاز طبیعی ۲۰درصد بوده که این به آن معناست که رشد 7/5 درصد اقتصاد برای نفت بوده است .
ارزپاشی و رانت نجومی
پزشکیان گفت با استناد به گزارش رییس کل بانک مرکزی در ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ این بوده که ۲۰میلیارد دلار ارز به قیمت ۲۸هزار و ۵۰۰ تومان فروخته شده و ۵۰میلیارد دلار ارز به نرخ زیر ۴۰هزار تومان توزیع شده که معنای این حرف آن است نزدیک به ۶۰۰ الی هزارمیلیارد تومان پول به عدهای رانت دادهایم.
نارضایتی کارمندان
پزشکیان توضیح داد الان وضعیت جامعه اینگونه است که کارمندان دیگر نمیتوانند راحت زندگی کنند و بازنشستگان گرفتار هستند، قدرت خرید ندارند و دیگر نمیتوانند با پولی که میگیرند به خاطر تورمی که ایجاد شده به صورت روزمره زندگی خود را تامین کنند. امروز همه نگران و ناراضی هستند و اگر روز به روز جلوی این وضعیت گرفته نشود قطعا با مشکل زیادی مواجه خواهیم شد.در ادامه این میزگرد احمد دانشجعفری به عنوان یکی از کارشناسان برنامه با اشاره به تاکید پزشکیان بر اجرایی کردن برنامه هفتم توسعه پرسشی درباره چگونگی اجرای این برنامه و همچنین برنامههای اجرایی این نامزد انتخابات درباره اصلاح نظام اداری و اقتصادی کشور طرح کرد.
اصلاح نظام اداری:
پزشکیان در پاسخ گفت باید برای رسیدن به برنامههای توسعه نظام اداری کارآمدی داشته باشیم که تابعی از سیاستهای روز نباشد بلکه به ثبات مقررات و قانون وفادار باشد. ما مقرراتی را برای ورود و خروج کالاها در گمرکات وضع میکنیم اما همچنان با معطلی در گمرکات مواجهیم، سازمان امور مالیاتی خودش کمر تولیدکننده را میشکند و وزارت صنعت و معدن با بخشنامههای هر روزه تولیدکننده را بلاتکلیف نگه میدارد و ثباتی وجود ندارد و آیندهای نامعلوم پیشروی تولیدکنندگان است و با مشکلات داخلی و مقررات و قوانین خلقالساعه مواجهیم.
احترام به سرمایهگذار
وی اظهار کرد امکان ندارد هیچ بیماری زمانی که مریض شد به دنبال پزشک حزباللهی یا مسلمان بگردد بلکه او به دنبال پزشک کارشناس میرود. ما این کار را در سایر حوزهها انجام ندادیم و افرادی را سر کار گذاشتیم که این کاره نبودهاند؛ وقتی افراد توانایی کافی ندارند، نمیتوانند راه حل مناسب ارائه دهند. در بخش سرمایهگذاری افرادی نابلد سر کار بودهاند و این کاره نبودند وقتی این کاره نیستند، نمیتوانند به درستی صحبت کنند و در مذاکرات به جای ایجاد مشارکت و جلب سرمایه، کار دیگری انجام میدهند. حتی اگر سرمایهگذاری وارد کشور ما شود، بلایی سر او میآوریم که دیگر از اینکه در کشور ما سرمایهگذاری کند پشیمان میشود.
فراری دادن نخبگان
نامزد انتخابات ریاستجمهوری با بیان اینکه
«ما در حال فراری دادن مغزها از کشور هستیم . گاها ما چه کار کردیم؟ فیلتر کردیم و بستر را برای مهاجرت نیروها و مغزهای داخلی فراهم کردیم و از سوی دیگر شرایط را برای سرمایهگذاری فراهم نکردیم. در کل به جای تسهیل، آزار دادیم و اگر این کار نمیکردیم و اجازه میدادیم که رشد پیدا کنند ما در اینجا نبودیم.
مدیریت جزیرهای
پزشکیان گفت: من متخصص نیستم اما براساس اصلاحاتی که در دنیا انجام شده است عمل خواهم کرد؛ ما باید به قانون عمل کنیم و مشکل امروز ما نیز به این دلیل است که هر وزارتخانه برای خودش شاه است و کار خود را انجام میدهد و به قانون نیز عمل نمیکند. وقتی مسوولیت، عملکرد و پاسخگویی نداشته باشیم، واقعیت همین میشود که میبینیم. هر کسی میخواهد وزیر یا مدیرکل شود باید به قانون عمل کند، اگر او نتوانست سیاستی را اجرا کند باید یقه او را گرفت؛ مشکل این است که ما یقه این افراد که بلد نیستند اما در سمتی نشستهاند را نمیگیریم باید مسوولینی را که در قبال مسوولیت خود پاسخگو نیستند، محاکمه کرد.
تخاصم نداشته باشیم
وی افزود: ما نمیگوییم که با اسرائیل دوست شویم اما میتوانیم با بسیاری از کشورها با زبان دیپلماتیک حرف بزنیم اما نمیزنیم در سیاستهای کلی آمده است که تنشزدایی کنیم اما ما تنش میآفرینیم چه لزومی داشت که سفارت عربستان سعودی را آنطور تخریب کنیم یا اینکه سفارت انگلستان را تخریب کنیم و آبروی خود را ببریم.
معجزه نداریم
پزشکیان گفت نباید انتظار داشت که من فردا معجزه کنم و یکدفعه همه مشکلات برطرف شود چراکه اولا من کاری نخواهم کرد بلکه ما کاری انجام خواهیم داد و در این ما اگر به شایستگان میدان کار بدهیم، مغزها و سرمایههای مادی و استعدادهای این مملکت فرار نخواهند کرد.
سخنان عبدهتبریزی
در این میزگرد حسین عبدهتبریزی مشاور همراه مسعود پزشکیان گفت: محورهای برنامه هفتم توسعه با این محورها نگاشته شده است؛ تعامل سازنده در ورای بینالملل، آزادیهای مشروع، حفظ کرامت انسانها، فرصتهای برابر، رسیدن به جایگاه برابر، رسیدن به عزم ملی، تقویت نهاد خانواده و نقش زن در آن، رقابتپذیری کالاها و… است. کسانی که این موارد را میشنوند احساس میکنند که این متن متعلق به ۱۳۸۲ است و قرار است در ۱۴۰۴ عملی شود. این سندی است که در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شده و به تایید مقام معظم رهبری رسیده است. براساس این سند سیاستهای کلی ابلاغ شده، براساس همین سند برنامههای پنجساله تدوین شده است.وی گفت: حالا اگر آقای پزشکیان گفته است که من قصد اجرای این برنامهها را دارم آیا حرف بدی است؟ آیا اگر مشاوران ایشان به او گفتهاند که این اهداف موارد خوبی است و باید محقق شود آیا حرف بدی گفتهاند؟ در بند ۳۹ قرار بوده تورم کنترل شود، در دولت سازندگی تورم متوسط ۲۵درصد بوده، در دولت آقای خاتمی متوسط ۱۵ بوده، در دولت آقای احمدینژاد متوسط ۳۰/۵درصد بوده، در دولت آقای روحانی هم ۲۵درصد بوده است. ما تنها ۶-۷درصد در دنیا هستیم که تورم مستمر داریم. طبیعی است که معضل امروز مردم تورم است، ما وقتی میگوییم تورم، گرانی هم به همراه آن است، تازه آقایان متوجه شدهاند که مشکلی در این زمینه است و باید برخورد شود حالا در دهه 60 شلاق میزدیم و دیگر شلاق نمیزنیم. ما الان نمیتوانیم به قدری که دوست داریم نفت تولید کنیم و بفروشیم اگر چنین شرایطی داشتیم درآمد آن را پای سرمایهگذاری و توسعه و پیشرفت میگذاشتیم اما الان چنین شرایطی نداریم. خب ما چند میدان نفت و گاز مشترک با همسایگان داریم، مقررات بینالمللی هم اینطور نیست که مصرف از آن ۵۰-۵۰ باشد، هرکسی هرچقدر بتواند برداشت میکند، خب ما برداشت نمیکنیم و طرف مقابل برداشت میکند و این میادین در حال مصرف شدن است.
میدری چه گفت
در ادامه احمد میدری استاد دانشگاه و مشاور مسعود پزشکیان اظهار کرد: شیوه ادارهای که آقای پزشکیان باتوجه به تجربه خود دارد، این است که بهداشت و آموزش، دو حق همگانی بوده و کالا نیستند. میزان مصرف مردم از بهداشت ربطی به قدرت خرید نباید داشته باشد. همانطور که ایرانیان از نظر امنیت حق برابر دارند، در زمینه بهداشت و آموزش نیز حق برابر باید داشته باشند. در طول سالهای مختلف از این امر انحراف صورت گرفته ولی آقای پزشکیان ایده عدالت اجتماعی را دارند. عدالت از طریق توزیع یارانه نقدی که پس از چندسال ارزش آن کاهش یابد، مدنظر نیست بلکه زیرساختهایی مثل بهداشت و آموزش باید بازسازی شود تا نابرابری کاسته شود.آقای پزشکیان مطرح کردند که اگر تزریق پول باعث ترویج بیمه در روستاها نشود، طرح تحول سلامت دچار مشکل خواهد شد. این ایده یک شبه در روز انتخابات مطرح نشده بلکه در سالهای مختلف و در دوران وزارت ایشان دنبال شده است.میدری ادامه داد: در بحث تورم شعارهای خوبی مطرح شده و هیچ رییسجمهوری دنبال تورم ۴۰درصدی نبود است. حتما شهید رییسی موافق فساد چای دبش نبوده و ضد فساد بوده اما مساله ما بر سر ساختار و محیط و کسبوکار است. محیط کسبوکار و محیط اداری ایران منشاء تحمیل هزینههایی مثل تورم و بیکاری در اقتصاد ایران بوده است.این استاد اقتصاد دانشگاه تاکید کرد به دلیل سلطه سیاسی نظام ایران بر اقتصاد کشور، ما دچار ضعف اقتصادی شدیم. وقتی یک رییسجمهور عوض میشود، هزاران پست کلیدی در شرکتها و مدارس و نهادها عوض میشوند و فاقد ثبات هستند. ما سیاسی اداره کردن کشور را اولویت قرار دادیم و این ماشین اجرایی را به شدت ضعیف کرده است. این ماشین ضعیف اجرایی انتظارات مردم و مسوولان را برآورده نمیکند.وی تصریح کرد: ما شاخص شکنندگی حاکمیت را در ادبیات اقتصاد توسعه داریم. اختلاف جناحهای سیاسی یک شاخص در حوزه شکنندگی حاکمیتها است. ما در این شاخص درون محیط سیاسی 5/9هستیم ولی این شاخص در وضعیت اقتصادی در ایران ۷ است! ما طی برنامه هفتم توسعه قرار بود قانونی برای جلوگیری از زمینخواری داشته باشیم اما این قانون از سال ۱۳۳۷ تاکنون اجرا نشده است. هر کارمندی حس میکند یا باید وارد باندبازی سیاسی شود یا باید قید ادامه فعالیت خود را بزند.میدری افزود: آقای پزشکیان گرایش سیاسی به سمت دولت آقای خاتمی و اصلاحطلبان دارد اما اینطور نیست که قرار باشد کشور در همه حوزهها سیاسی اداره شود و سابقه ایشان در وزارت بهداشت نیز چنین است. ایشان معتقد است که کارشناس باید مدیر باشد و به همین دلیل نظام اداری را متحول خواهد کرد. نظام اداری و ماشین اجرایی ما زیر تهاجمات جریانهای سیاسی تضعیف و ناکارآمد شده است و ما امید داریم که آقای پزشکیان این روند را اصلاح کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد