11 - 03 - 2025
وعده ۲۵۰۰ اتوبوس برقی، تحویل ۱۸۹ دستگاه!
گروه جامعه- در حالی پیش از این مدیران شهری پیشتر از ورود ۲۵۰۰دستگاه اتوبوس برقی به تهران تا پایان سال۱۴۰۳ خبر داده بودند که در بهمنماه، با رونمایی از ۸۹ اتوبوس برقی و دو تراموای چرخ لاستیکی قرضی، این وعدهها هم به وعدههای بیسرانجام تبدیل شدند. به عقیده بسیاری از کارشناسان شهری تحقق این وعدهها نیازمند برنامهریزی دقیقتر و در نظر گرفتن چالشهای فنی و اقتصادی است. آنها معتقدند که ورود 1۸۹دستگاه اتوبوس برقی نهتنها پاسخگوی نیاز کلانشهر تهران نیست، بلکه ابهامات زیادی در خصوص هزینهها، فناوری ساخت و محدودیتهای عملکردی این ناوگان وجود دارد. بهگفته کارشناسان، احداث هر جایگاه شارژ برای این اتوبوسها هزینهای نزدیک به ۱۰میلیارد تومان دارد. در حالی که تهران به ۱۱هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد، ورود این تعداد محدود نمیتواند تغییر محسوسی در وضعیت حملونقل شهری ایجاد کند. یکی دیگر از انتقادات واردشده به این طرح، نحوه تامین این ناوگان است. اتوبوسهای برقی واردشده بهصورت کامل (CBU) از خارج کشور تامین شدهاند، در حالی که سیاستهای کلان کشور تاکید بر توسعه تولید داخلی دارد. کارشناسان حوزه حملوتقل معتقدند تا زمانیکه ظرفیت ناوگان به ۱۱هزار دستگاه نرسد، نمیتوان انتظار تحول اساسی داشت. بهگفته آنها، تمرکز اصلی باید بر تامین ناوگان کافی، بهینهسازی سیستم حملونقل و توسعه زیرساختهای پایدار باشد.
انتقاد از خلف وعدههای شهردار تهران
علیاصغر قائمی، عضو شورای شهر تهران، در خصوص اینکه میتوان ورود ۱۸۹اتوبوس برقی را وعده صادق توصیف کرد، گفت: درحالیکه قرار بود تا پایان امسال ۲هزار و ۵۰۰ اتوبوس برقی به تهران وارد شود، با انتقاد از اظهارات اخیر علیرضا زاکانی، شهردار تهران، به خبرآنلاین گفت: این نوع اظهارات مسبوق به سابقه است و بارها شاهد وعدههای بزرگ و عملنشده از سوی او بودهایم.
او با اشاره به گزارشی که پیشتر در صحن شورا درباره ۵۸ وعده عملنشده شهردار تهران ارائه کرده بود، گفت: این گزارش در شورا مطرح شد و هیچکس مخالفتی نکرد چراکه مستند و مبتنی بر واقعیت بود.قائمی در ادامه نحوه ارائه اطلاعات به شهردار را مورد انتقاد قرار داد و اضافه کرد: اینکه آقای زاکانی در سالهای۱۴۰۰، ۱۴۰۱ یا ۱۴۰۲ چه گفته، ممکن است از یادش برود اما مدیری که در چنین سطحی فعالیت میکند، نباید صرفا متکی به حافظه خود در یک جلسه رسمی شورا اظهاراتی مطرح کند که بعدا قابل جمعکردن نباشد. لازم است افرادی که اطلاعات را به ایشان منتقل میکنند، دقت بیشتری داشته باشند و دادههای صحیح ارائه دهند.او نسبت به استفاده نادرست از برخی عبارات انتقاد کرد و گفت: ما از عبارت «وعده صادق» در مبارزه با صهیونیسم جهانی استفاده میکنیم، نه در موضوع خرید چندهزار دستگاه. استفاده از این عبارات در چنین موضوعاتی شایسته نیست و باید در انتخاب کلمات دقت بیشتری شود.عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: متاسفانه این نوع رفتارها را از آقای زاکانی زیاد دیدهایم و انتظار داریم در آینده دقت بیشتری در بیان وعدهها و ارائه اطلاعات وجود داشته باشد.
ورود شورا به اجرای طرح اتوبوسهای برقی در تهران
ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران نیز با اشاره به ورود ۱۸۹دستگاه اتوبوس برقی به ناوگان حملونقل عمومی، تاکید کرد که گرچه اصل حرکت به سمت حملونقل پاک و برقی مورد تایید شوراست اما شیوه اجرا و نحوه واگذاری این اتوبوسها جای بحث دارد.
او گفت: شهرداری اعلام کرده که در حال بررسی جامع این موضوع است اما لازم است روش اجرا، مدل بهکارگیری و نحوه واگذاری آنها بهدقت بررسی شود. یکی از راههای اصلی کاهش آلودگی هوای تهران گسترش حملونقل عمومی پاک است و در این موضوع اختلافنظری نداریم اما نکات و ایراداتی در نحوه اجرا وجود دارد که انشاءالله هفته آینده در صحن شورا مطرح خواهد شد.
امانی همچنین درباره ورود اتوبوسهای جدید به تهران بیان کرد: شهرداری پیشتر وعده ورود ۲۵۰۰دستگاه اتوبوس جدید را داده بود اما تاکنون این عدد به ۱۸۹دستگاه کاهش یافته است. به نظر میرسد این بسته نهایی شده اما اصلاحاتی لازم دارد که باید تمامی ایرادات آن برطرف شود.
گفتنی است؛ طرح ورود اتوبوسهای برقی به تهران با وجود شعارهای بزرگ، با چالشهای جدی در حوزه تامین مالی، زیرساختهای شارژ، فناوری و بومیسازی مواجه است. انتقادهای کارشناسان و اعضای شورای شهر نشان میدهد که بدون حل این مشکلات، توسعه حملونقل عمومی پاک در تهران همچنان با موانع جدی روبهرو خواهد بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد