30 - 12 - 2024
پاتک به ناترازی برق
«جهانصنعت»- درحالیکه آمارها گویای این است که 36درصد از برق کشور توسط بخش صنعت مصرف میشود، مدیر اجرایی اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین، از تدوین طرحی خبر داده که براساس آن، با مشارکت مالی صاحبان حرف و مشاغل کوچک و اصناف، این واحدها به پنلهای خورشیدی تولید برق تجدیدپذیر مجهز خواهند شد. در این حال، بخشخصوصی بر این باور است، «با وجود اینکه دولت تمرکز خوبی روی تولید برق خورشیدی گذاشته و تلاش میکند زمینه قانونی فرآیند سرمایهگذاری در این حوزه را مهیا کند، ضرورت دارد چند نکته مهم را موردتوجه قرار دهد؛ اول اینکه شرایط سرمایهگذاری را تسهیل کند، سطح ضمانتها را بهبود ببخشد و در روند ساخت نیروگاهها استفاده از تجهیزات تولید داخل را در اولویت قرار دهد.» براساس قانون بهبود محیط کسبوکار، جبران خسارتهای ناشی از قطعی برق صنایع نیز همواره از سوی صنعتگران و بخشخصوصی مطالبه شده اما تاکنون دولت در این زمینه اقدامی نکرده است.
براساس هشدار مرکز پژوهشهای مجلس، ناترازی برق از سال ۱۴۰۰ شدت گرفته و اکنون سهم بخش صنعت از مصرف برق به ۳۶درصد رسیده است.
بخش صنعت بهعنوان بزرگترین مصرفکننده برق با ۳۶درصد، بعد از آن بخش خانگی ۳۱درصد و سایر بخشها نظیر کشاورزی و عمومی نیز به ترتیب ۱۴ و ۱۰درصد در مصرف برق نقش دارند. دراین حال، با وجود مزایای اقتصادی صادرات برق تنها یکدرصد از کل مصرف برق کشور در بخش صادرات قرار دارد.
از سال ۱۳۹۲، بهتدریج فاصله میان تقاضای برق در زمان اوج و توان تامینشده در زمان اوج بیشتر شد. این فاصله به مرور افزایش یافت تا جایی که در سال گذشته به ۱۲هزار مگاوات و امسال تا این لحظه به بیش از ۱۶هزار مگاوات ناترازی برق رسیدهایم. این میزان ناترازی معادل تولید ۱۶نیروگاه اتمی بوشهر است.
به گزارش «جهانصنعت»، به تازگی دولت وعده داده که زمینه جذب سرمایه برای تولید 30هزار مگاوات تا پایان دوره فعالیت دولت چهاردهم را فراهم کند. آنگونه که رییس انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران گفته، در حال حاضر تنها یک واحد تولیدی در کشور میتواند سالانه 1000مگاوات پنل خورشیدی تولید کند. با این حساب، وعده دولت نه چهار سال که به 30سال زمان نیاز دارد. مگر اینکه دولت رویکرد خود در روند جذب سرمایهگذاری را اصلاح کند.
کشور با ناترازی جدی انرژی مواجه است و آثار منفی آن را بهویژه در بخش صنعت و تولید میبینیم. دولت برای حل این مساله با تصویب اصلاحات آییننامه تسهیل و رفع موانع احداث نیروگاههای تجدیدپذیر در تلاش است زمینه سرمایهگذاری برای تولید 30هزار مگاوات تا پایان دولت چهاردهم را میسر کند. رییس انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران معتقد است: این اقدام نیازمند تغییر رویکرد دولت در روند جذب سرمایهگذاریست.
داوود مددی، رییس انجمن انرژیهای تجدیدپذیر ایران در گفتوگو با «اتاق ایرانآنلاین» اظهار کرد: ایران در تولید پنل خورشیدی ظرفیت و توان لازم را ندارد.
در حال حاضر تنها یک واحد تولیدی میتواند سالانه 1000مگاوات پنل را از مرحله ویفر، فریمبندی و تولید پنل که در حقیقت بخش انتهایی کار است، تولید کند؛ درحقیقت تولید هر پنل خورشیدی، زنجیرهای از 17صنعت را شامل میشود که در ایران فقط یک واحد تولیدی، حلقه پایانی این زنجیره را انجام میدهد.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: در این حوزه صنعت پلیسیلیکن، صنعت مادر محسوب میشود که اگر توان تولید این بخش را داشته باشیم، نیاز بسیاری از صنایع دیگر را هم تامین میکنیم. بنابراین اقدام ریشهای که در بخش تولید نیروگاههای خورشیدی باید انجام شود، سرمایهگذاری روی قبل این صنعت، یعنی تولید پلیسیلیکن است اما امروز در وضعیت اضطرار قرار داریم و باید سعی کنیم در کوتاهترین زمان ممکن برای حل مساله یک راهکار ارائه دهیم.
او ادامه داد: در وضعیت فعلی بهترین راه ایجاد نیروگاههای برق تجدیدپذیر است. چون با صرف ارز کمتر و زمان کوتاهتر بین ششماه تا یکسال، میتوانیم یک نیروگاه تجدیدپذیر راهاندازی کنیم. برای تامین تجهیزات هم باید آنچه در کشور تولید میشود از جمله تجهیزات زیرساختی مانند کابل، تابلوهای برق، شاسی و… را به کار بگیریم و هر آنچه در کشور نداریم را بدون از دست دادن زمان، وارد کنیم. تقاضای بالایی از طرف مردم برای روشن کردن مشاعات منازل، آسانسورها و… به کمک برق خورشیدی وجود دارد.
رونمایی از طرح تجهیز صنایع
در این حال، علی محمودیان، مدیر اجرایی اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین اعلام کرد: با کمک بخشخصوصی و اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین، طرحی برای حمایت از تامین برق واحدهای کوچک و اصناف آماده شده است.
وی افزود: قرار است برای واحدهای صنفی فعال در حوزه تولید و واحدهای خدماتی، صفحات خورشیدی پنج کیلوواتی نصب شود که با اجراییشدن این طرح، ۱۳هزار مگاوات به تامین برق کشور کمک میشود.
به گزارش ایرنا، محمودیان با بیان اینکه براساس گزارشهای رسمی، قطعیهای چند سال اخیر برق تا امروز، معادل ۱۱میلیارد دلار به صنایع و واحدهای صنفی خسارت وارد کرده است، اظهار کرد: دولت برای جایگزینی، بهبود و بهینهکردن تامین برق واحدهای صنعی بزرگ براساس ماده۱۲ قانون رفع موانع تولید، با استفاده از طرحهای بزرگ چندمگاواتی خورشیدی، تدابیر لازم را اندیشیده اما برای صنایع کوچک و متوسط و اصناف (SMES) تا امروز هیچ تدبیری اندیشیده نشده است.
مدیر اجرایی اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین گفت: مخاطب صفحات خورشیدی کوچکمقیاس (SMES)، واحدهای تولیدی و صنفی هستند که دولت برای تامین برق آنها، تا امروز تدابیری نیندیشیده بود؛ ضمن اینکه سرمایهگذاری کاملا از سوی بخشخصوصی انجام میشود.
محمودیان ادامه داد: با اجرایی شدن این طرح، هر واحد صنفی میتواند معادل ۱۶۰میلیون تومان وام کمبهره برای دریافت و نصب صفحات خورشیدی دریافت کند.
وی افزود: برای هر واحد صنفی، با توجه به ظرفیت آنها، بهطور میانگین چهار کیلووات برق در نظر گرفته شده است و با توجه به داشتن 4میلیون واحد صنفی، پیشبینی میشود که این طرح، بتواند بخش عمدهای از چالشها و مشکلات در حوزه برق کشور را رفع کند.
رییس همایش ملی شکوفایی سبز؛ نوآوریهای انرژی و حملونقل پاک گفت: در حال حاضر سهم انرژیهای تجدیدپذیر در ایران کمتر از یکدرصد است، اما این میزان بهطور متوسط در سایر کشورها حدود ۲۶درصد است؛ به عبارتی فاصله ما با سبد انرژی خورشیدی در دنیا خیلی پایین است و ساختار فعلی کشور با توجه به ظرفیتهای بودجهبندی، مشارکت بخشخصوصی از اهمیت بالایی برخوردار است و در عمل باید سیاستها و تصمیم به گونهای اتخاذ شود که منجربه ایجاد انگیزه کافی برای سرمایهگذاران و فعالان واحدهای تولیدی و صنفی شود.
محمودیان گفت: پیشنهادات در این حوزه آماده ارائه است و امیدواریم به زودی محقق شود.
مطالبات بخشخصوصی
در همین حال، کاظم گرامی، رییس انجمن تولیدکنندگان تابلوهای برق ایران معتقد است، برای افزایش میزان تولید برق با استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر، ضرورت دارد شرایط سرمایهگذاری را تسهیل کنیم.
گرامی در گفتوگو با اتاق ایرانآنلاین تصریح کرد: تجهیزات موردنیاز نیروگاههای تجدیدپذیر به دستههای مختلف تقسیم میشود؛ یکی از آنها تابلوهای برق است. در حال حاضر کلیه انواع تابلوهای برق با کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای جهانی ساخته میشوند. این تابلوها از نظر کیفیت و تکنولوژی بهروز هستند و همینطور از نظر حجم تولید ظرفیت کافی برای تامین نیاز نیروگاههای تجدیدپذیر در اختیار داریم.
این فعال اقتصادی ادامه داد: هماکنون انجمن تولیدکنندگان تابلوهای برق نزدیک به 250عضو دارد و علاوهبر این تعداد عضو انجمن، تابلوسازان بیشتری هستند که توسط انجمن ارزیابی شدند و آنها هم توانایی خوبی برای تولید در اختیار دارند و تعداد آنها بالغبر 400واحد است. بنابراین مشخص است در این رابطه هیچ نیازی به واردات تابلوهای خارجی نیست و واردکردن این تابلوهای موردنیاز نیروگاههای تجدیدپذیر فقط منجربه خروج ارز از کشور و بیکاری کارگران میشود.
عضو کمیسیون انرژی اتاق ایران با تاکید بر این نکته که باید از واردات تابلوهای برق جلوگیری کرد، گفت: در حال حاضر واردات این تابلوها ممنوع است اما با دریافت مجوزهای خاص گاهی امکان ورود تابلوهای برق فراهم شده و گاهی به عناوین دیگر، تابلو وارد کشور میشود.
گرامی در بخش دیگری از سخنان خود، تشویق سرمایهگذاران برای ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر را اقدامی مهم خواند و گفت: برای تشویق سرمایهگذاران باید تسهیلات داده شود که امروز این اتفاق بهراحتی صورت نمیگیرد. تسهیل تضامین لازم برای دریافت تسهیلات، موضوع دیگری است که باید موردتوجه باشد.
او با اشاره به تخصیص زمین در مکانهای مناسب برای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر تاکید کرد: باید برای تخصیص زمینهای مناسب تولید برق خورشیدی نیز اقدامات لازم صورت بگیرد. برای فروش برق این نیروگاهها هم راهکارهای خوبی ارائه شده است، برای مثال فروش برق از طریق بورس، روشی مناسب است که باید در عمل، شرایط حرفهای آن فراهم شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد