15 - 12 - 2024
پارادوکس ماکرون
فاطمه رحیمی
این روزها فرانسه با بحران مالی و بیثباتی سیاسی شدیدی مواجه است. انحلال پارلمان در ماه ژوئن توسط ماکرون و سقوط دولت فرانسه از جمله نشانههای این بحران هستند، همچنین ماکرون با افزایش محبوبیت مارین لو پن، رهبر جناح راست افراطی مواجه است که شانس او را برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری2027 افزایش میدهد. آنچه مسلم است بیثباتی سیاسی و اقتصادی فرانسه، دولت امانوئل ماکرون را با بحرانی بیسابقه مواجه کرده است، تا جایی که برای چهارمینبار در سال جاری مجبور به انتصاب نخستوزیر جدید شد.
رییسجمهور فرانسه پس از سقوط دولت میشل بارنیه، فرانسوا بایرو، یک سیاستمدار میانهرو و باتجربه را برای خروج کشور از بحران در سمت نخستوزیری انتخاب کرد. این انتصاب با واکنشهای مختلفی روبهرو شده و برخی نمایندگان مجلس نگران هستند که این انتخاب بحران سیاسی فرانسه را تشدید کند.
اگرچه بایرو در طیف سیاسی فرانسه از احترام زیادی برخوردار است اما چالشهای پیشروی او بسیار مشابه چالشهایی است که بارنیه با آنها مواجه بود. با توجه به بنبست سیاسی در مجلس ملی و عدم وجود اکثریت واضح، موفقیت بایرو در این سمت چندان قطعی نیست. بایرو از دیرباز متحد ماکرون بوده و نقش مهمی در پیروزی او در انتخابات۲۰۱۷ داشته است. او رهبر حزب مودم (حزب جنبش دموکرات) است و سابقه وزارت آموزشوپرورش را نیز در کارنامه دارد. با این حال، درگیری او در یک پرونده مالی که بعدا از آن تبرئه شد، میتواند به چالشهای او اضافه کند.
بایرو در شرایطی وارد دولت فرانسه شد که پارلمان این کشور به شدت چندقطبی شده و تصویب لوایح دولت در آن بسیار دشوار است. یکی از چالشهای اصلی بایرو، تصویب لایحه بودجه۲۰۲۵ است که باید در اوایل سال جدید به تصویب پارلمان برسد. با توجه به ترکیب پارلمان، بایرو برای تصویب این لایحه نیاز به جلب حمایت احزاب مختلف دارد و این کار آسانی نخواهد بود. او باید راهی برای کاهش کسری بودجه پیدا کند بدون اینکه موجب اعتراضات مردمی شود.
مارین لو پن، رهبر حزب مجمع ملی هشدار داده است که اگر بایرو سیاستهای مشابه بارنیه را دنبال کند، حزبش برای ساقط کردن او تردید نخواهد کرد. اگرچه لو پن در دولت نقشی ندارد اما میتواند با استفاده از ابزارهای سیاسی موجود، بر بحران سیاسی فرانسه تاثیر بگذارد و حتی به سقوط دولت بایرو نیز کمک کند. در این میان عوامل مختلفی میتوانند به سقوط دولت بایرو در فرانسه منجر شوند:
ناتوانی در کسب حمایت پارلمان: با توجه به فقدان اکثریت مطلق برای هیچیک از احزاب در مجلس ملی فرانسه، بایرو برای تصویب لوایح و پیشبرد برنامههایش نیاز به جلب حمایت
احزاب دیگر دارد. اگر او نتواند ائتلاف پایداری تشکیل دهد یا حمایت کافی را برای تصویب بودجه و سایر قوانین مهم به دست آورد، ممکن است با رای عدم اعتماد مواجه شده و دولت او سقوط کند.
مخالفتهای احزاب چپ و راست: اگرچه بایرو سعی در ایجاد پل ارتباطی با هر دو جناح چپ و راست دارد اما ممکن است سیاستهای او مورد قبول هیچیک از این دو جناح قرار نگیرد. به عنوان مثال، حزب مجمع ملی لو پن قبلا هشدار داده است که اگر بایرو سیاستهای مشابه بارنیه را دنبال کند، از ساقط کردن او دریغ نخواهد کرد. از سوی دیگر، احزاب چپ نیز ممکن است با برخی سیاستهای اقتصادی او مخالفت کنند. بحران اقتصادی: اگر فرانسه با یک بحران اقتصادی جدید مواجه شود، مانند افزایش تورم یا بیکاری، ممکن است حمایت مردمی از دولت بایرو کاهش یابد و این امر میتواند به بیثباتی سیاسی و سقوط دولت او منجر شود.
تشدید بحران سیاسی: اگر بحران سیاسی موجود در فرانسه تشدید شود و احزاب نتوانند بر سر مسائل مهم به توافق برسند، ممکن است شاهد تظاهرات و اعتراضات گسترده مردمی باشیم. این امر میتواند فشار زیادی بر دولت بایرو وارد کرده و به سقوط او منجر شود.
رسواییهای سیاسی: اگر بایرو یا اعضای دولت او درگیر رسواییهای سیاسی شوند، مانند فساد یا سوءاستفاده از قدرت، ممکن است با فشار عمومی برای استعفا مواجه شوند و دولت آنها سقوط کند. همچنین بازگشایی پرونده مالی بایرو میتواند به این بحران دامن بزند.
در مجموع، موفقیت بایرو به توانایی او در ایجاد ائتلاف و کسب حمایت پارلمان برای تصویب بودجه و پیشبرد سیاستهایش بستگی دارد. با توجه به شرایط پیچیده سیاسی فرانسه، این کار آسانی نخواهد بود. گفتنی است ماکرون با وجود بحرانهای داخلی، در صحنه بینالمللی فعال و موثر است. با این حال، برای تداوم این موفقیتها و همچنین برای بهبود وضعیت فرانسه، او باید راهحلی برای بحرانهای داخلی پیدا کند. با توجه به آشفتگی سیاسی در آلمان و عدم تمایل ترامپ به اتحادیه اروپا، ماکرون فرصتی برای افزایش قدرت مانور اروپا در عرصه بینالمللی دارد.
برای تحقق این هدف، ماکرون باید دو چالش اساسی را پشت سر بگذارد: اول، ایجاد یک دولت باثبات در داخل فرانسه که بتواند وضعیت مالی کشور را بهبود بخشد. دوم، تشکیل ائتلافی از کشورهای اروپایی برای ارائه ضمانتهای امنیتی قوی به اوکراین و تاثیرگذاری بر مذاکرات آینده درباره این کشور.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد