14 - 12 - 2022
پارکینگ خودروسازان خودرو دارد، قطعه ندارد
کاهش عرضه و بر هم خوردن تعادل در بازار خودروهای داخلی که علت عمده آن کاهش ۳۶ درصدی تولید در چهار ماهه نخست امسال بوده است، منجر به چرخش بازار و افزایش تقاضا و قیمت انواع خودروها شده است.
افزایش تقاضای محصولات خودرویی شرکتهای تولید داخلی در حالی صورت گرفت که اختلاف قیمت شرکت و بازار این خودروها گاه میلیونی است.
کمبود قطعه
کمبود قطعات مواد اولیه خودروسازان یکی از عمدهترین دلایل کاهش تولید است چه آنکه قطعهسازان کشور بهخاطر عدم تامین نقدینگی قادر به واردات مواد اولیه و تولید قطعه نبوده تا جایی که طی چهار ماهه نخست امسال تولید قطعه قطعهسازان هم کاهش ۵۰ درصدی را تجربه کرده است از اینرو هم خودروسازان و هم قطعهسازان با چالش بزرگی روبهرو هستند.
سیر قیمتها
انبار و پارکینگ خودروسازان در حال حاضر سرشار از خودروهایی است که به علت کمبود قطعات ماههاست توقف دارند و تکمیل نشدهاند و روانه بازار نگردیدهاند.این مسایل سبب کاهش عرضه خودرو به بازار مصرف شده است. افزایش تقاضا در کنار کاهش عرضه بر اختلاف قیمتی بازار دامن زده تا جایی که قیمت برخی خودروها به صورت چشمگیر بالا رفته است.
یکی از محصولاتی که این روزها با افزایش قیمت روبهرو شده تندر ۹۰ است.
قیمت تندر ۹۰ مدل E1 پارسخودرو و ایرانخودرو با افزایش ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی به ۱۷ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان رسید.
قیمت قبلی مصوب شده برای فروش تندر ۹۰ مدل E1 ایرانخودرو ۱۷ میلیون و ۸۷ هزار تومان و برای پارسخودرو ۱۷ میلیون و ۱۴۰ هزار تومان بود که اخیرا با افزایش ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی همراه شده است.
در حال حاضر قیمت هر دستگاه تندر ۹۰ مدل E1 ایرانخودرو از سوی نمایندگان فروش این شرکت ۱۷ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان عنوان میشود هر چند در حال حاضر فروش فوری این خودرو متوقف است.یکی از نمایندگان فروش ایرانخودرو در این مورد به فارس گفت: قیمت فروش نقدی تندر۹۰ مدل E2 حدود ۱۷ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان است که البته در حال حاضر فروش نقدی نداریم.
وی افزود: در حال حاضر برای تحویل آبانماه پیشفروش انجام میشود که در زمان ثبتنام ۱۰ میلیون تومان دریافت میکنیم و بقیه مبلغ نیز در زمان تحویل خودرو دریافت میشود.به گفته مسوولان فروش شرکت بزرگ خودروساز، قیمت جدید تندر ۹۰ ایرانخودرو حدود یک ماه است که از طرف شرکت به نمایندگیها ابلاغ شده و قیمت جدید تندر ۹۰ پارسخودرو نیز از حدود دو هفته پیش به نمایندگیهای ابلاغ شده است.
قیمت تندر۹۰ ایرانخودرو تا دو هفته پیش در بازار آزاد ۱۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود که در حال حاضر به حدود ۱۹ میلیون تومان رسیده است.
همچنین هر دستگاه تندر ۹۰ پارسخودرو تا دو هفته پیش در بازار آزاد ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان خرید و فروش میشد که در حال حاضر به ۱۹ میلیون و یکصد هزار تومان رسیده است.
افزایش تقاضا، کاهش تولید
کاهش عرضه و برهم خوردن تعادل در بازار خودروهای داخلی منجر به چرخش بازار و افزایش تقاضا برای برخی دیگر از خودروها شده است بهطوری که افزایش تقاضا اختلاف قیمت شرکت و بازار این خودروها را میلیونی کرده است.
یکی از خودروهایی که طی یک ماه اخیر با افزایش چشمگیر تقاضا روبهرو شده و قیمت آن در بازار روند افزایشی به خود گرفته است خودرو ۳۱۵ MVM مدیران خودرو است که طی این مدت با افزایش شش میلیون تومانی قیمت در بازار مواجه شده است.
در حالی که بهای شرکتی این خودرو حدود ۱۸ میلیون تومان است، هماکنون خودرو
۳۱۵ MVM در بازار با قیمت حدود ۲۴ میلیون تومان معامله میشود که این آمار حاکی از اختلاف شش میلیون تومانی قیمت شرکتی و بازار این خودرو است.
خودرو ۳۱۵ MVM محصول جدید مدیران خودرو است که از ابتدای سال جاری روانه بازار ایران شده است. این خودرو دارای موتوری با قدرت ۱۰۹ اسب بخار و سیستم ترمز آن ای.بی.اس و ای.بی.دی بوده و دارای کیسه هوا برای راننده و سرنشین است. این خودرو در ایران در دو مدل صندوقدار و بدون صندوق ارایه میشود.
فالوین ۲ یا همان ۳۱۵ MVM خودرویی با سبک اسپورت و ظاهری شیک و ماشینی مخصوص خانواده است این خودرو که از رده خودروهای جمع و جور است در خط تولید چری جانشین کوین (Cowin) شد و به نظر میرسد که در طراحی از خودرو پژو ۲۰۶ الهام گرفته است.
از همان ابتدا کارشناسان این خودرو را به عنوان رقیبی جدی برای پژو ۲۰۶ در ایران مطرح کردند و تاکنون ۲۰۰ دستگاه از ۳۱۵ MVM توسط شرکت واردکننده در بازار عرضه شده است.در حال حاضر قیمت پژو ۲۰۶ تیپ ۲ به ۱۹ میلیون تومان، پراید ۱۳۱ به ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و مگان ۲۰۰۰ سیسی به ۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.
پژو پارس معمولی هم در بازار ۱۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان عرضه میشود و سمند SE هم ۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است.
سمند سورن با قیمت ۲۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش میرسد و قیمت تیبا هم ۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است.
تعطیلی برخی خطوط تولید
مشکلات موجود خودروسازان به دلیل نداشتن نقدینگی باعث شده برخی خطوط تولید در بزرگترین کارخانههای خودروسازی کشور تعطیل شود.افزایش هزینههای تولید و قیمت تمامشده محصولات خودرویی عامل افزایش قیمت خودروها در بازار است که در نهایت از جیب مردم میرود و آنها ضرر آن را میبینند.
بنابراین ضروری است برای جلوگیری از روند کاهش تولید و افزایش قیمت خودروهای کشور هرچه زودتر تسهیلات دو هزار میلیاردی خودروسازان به آنها پرداخت شود تا بازار مصرف بیش از این دچار التهاب نشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد