29 - 11 - 2022
پالایشگاه بندرعباس یک تنه بورس را بالا کشید
با رسیدن شاخص کل به ۶۱ هزار واحد، ارزش بازار ۳۰۰ هزار میلیارد تومان شد
در یک روز تابستانی که هوا به سردی روزهای پاییز نزدیک میشد معاملات بازار سهام پرحرارتترین روز تاریخ خود را تجربه کرد و یکی از لیدرهای بازار که نام رمز آن «شبندر» است توانست به تنهایی بازار ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی بورس اوراق بهادار ایران را در دست بگیرد و با افزایش ۱۶۰۷ واحدی یک روز ماندگار دیگر را شکل دهد. این اتفاق در حالی روی داد که شاخص بورس تهران در معاملات روز گذشته و تحت تاثیر یک بازگشایی شگفتانگیز قرار گرفت و طی سه ساعت از دو قله تاریخی عبور کرد و بازدهی ۵۸ درصدی و ارزش بازار ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی را ثبت کرد. به گزارش ایسنا، شاخص بورس تهران که در معاملات روز گذشته شروع کمرمقی را تجربه کرده و در تردید برای وارد شدن به کانال ۶۰ هزار واحدی به سر میبرد در نیمه معاملات روز گذشته تحت تاثیر یک بازگشایی شگفتانگیز قرار گرفت و علاوه بر عبور از کانال ۶۰ هزار واحد، موفق به فتح قله جدید ۶۱ هزار واحد شد. به این ترتیب شاخص بورس که تا نیمههای بازار در کانال ۵۹ هزار و ۷۲۴ واحدی درجا میزد به یکباره و با بازگشایی نماد پالایشگاه بندرعباس به کانال ۶۱ هزار و ۳۲۳ واحد رسید. بر این اساس بازار سرمایه که از ۲۹ اردیبهشتماه با غیبت نماد «شبندر» مواجه شده بود. در معاملات روز گذشته و بعد از ارایه گزارش عملکرد سه ماهه و اظهارنظر حسابرس به استقبال لیدر خود رفت و موفق به فتح دو قله جدید شد. براساس آمار موجود نماد «شبندر» که با قیمت ۷۳۰ تومان متوقف شده بود روز گذشته بعد از سه ماه توقف و پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه مبنی بر تقسیم سود نقدی و تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۲۹ اسفندماه ۹۲ با رشد ۹۰ درصدی و با قیمت ۱۲۷۵ تومان بازگشایی شد و به سرعت به صف فروش رسید به طوری که ۱۸ میلیون صف فروش و دو میلیون صف خرید برای این سهم پالایشگاهی تشکیل شد. پالایشگاه بندرعباس سومین شرکت پالایشگاهی است که بعد از پالایشگاه تهران و تبریز به تالار شیشهای برمیگردد. به این ترتیب پالایشگاه بندرعباس تاثیر ۱۶۰۷ واحدی بر شاخص بورس گذاشت و موجب شد تا دماسنج بازار سرمایه بزرگترین رکوردشکنی روزانه خود را در حیات ۴۷ ساله بورس ثبت کرده و با ۱۶۱۰ واحد افزایش به کانال ۶۱ هزار و ۱۶۳ واحدی برسد.
جزییات روز تاریخی تالار شیشهای
درباره معاملات روز گذشته تالار، سایتهای خبری و تحلیلی گزارشهای زیادی را روی خط تلکس خود ارسال کردند. نمابورس در این ارتباط در گزارشی تفصیلی درباره روز داغ معاملات نوشت: روز گذشته بازار به لطف بازگشایی نماد پالایش نفت بندرعباس توانست جهشی خیرهکننده را به ثبت برساند. در این میان رونق معاملات در بخش فنی مهندسی و برخی نمادهای بانکی، نفتی، خودرویی و معدنی در عملکرد مثبت دیروز بازار موثر بود. در معاملات روز گذشته شاخص کل با افزایشی ۱۶۱۰ واحدی به ۶۱۱۶۳ واحد رسید. دو نماد «شبندر و بشهاب» بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند و «کرازی و فسرب» نیز بالاترین افت قیمت را پشتسر گذاشتند. همچنین «شبندر» بیشترین تاثیر مثبت و «فارس» بالاترین اثر منفی را بر شاخص گذاشت. با بازگشایی بازار در روز گذشته شاخص کل به لطف رونق نسبی معاملات گروه فنی مهندسی و برخی نمادهای بانکی، خودرویی، معدنی و نفتی سیری صعودی اما آرام را در پیش گرفت. افت بسیاری از نمادهای بانکی در پی ابلاغیه پرداخت حق عضویت در صندوق ضمانت سپردهها و همچنین افول بسیاری از نمادهای شیمیایی و برخی فلزیها در محدودکردن سیر رو به رشد شاخص موثر بود. در ادامه با رسیدن به اواسط زمان جلسه معاملاتی در پی بازگشایی نماد «شبندر» و معاملات پرحجم روی این نماد در محدوده مثبت، شاخص جهشی بیش از ۱۶۰۰ واحد را تجربه کرد و در عین حال طی ساعت پایانی معاملات به تبع افزایش تاثیرگذاری منفی برخی نمادهای شیمیایی و فلزی، روند صعودی شاخص کمی مختل شد. گفتنی است در برههای از معاملات روز گذشته شاخص توانست به رقم تاریخی ۶۱۳۸۹ واحد نیز دست یابد.
حاشیههای بازار
از مهمترین رخدادهای روز گذشته میتوان به بازگشایی نماد معاملاتی پالایش نفت بندرعباس پس از انتشار گزارش تصمیمات مجمع عمومی این شرکت اشاره کرد. به این ترتیب پس از چند ماه انتظار سهامداران، «شبندر» سرانجام بازگشایی و در معاملاتی پرحجم بیش از ۸۵ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد. در عین حال از اخبار تاثیرگذار بر بازار روز گذشته میتوان به سخنان شب گذشته وزیر اقتصاد اشاره کرد. طیبنیا در این سخنان اظهار داشت که عقود اسلامی را باید مبنای تعیین نرخ سود بانکی قرار داد و وزارت اقتصاد با تعیین دستوری سود بانکی مخالف است. در این میان بانک دی نیز روز گذشته در نامهای به اداره نظارت بر ناشران فرابورسی ضمن اعتراض به ابلاغیه پرداخت حق عضویت در صندوق ضمانت سپردهها اعلام کرد که تحمیل این هزینه در یک دوره مالی در عملکرد بانکهای بورسی و فرابورسی مدنظر قرار نگرفته شده و سرمایهگذاران بدون در نظر گرفتن آن نسبت به خرید سهام بانکها اقدام کردند و به این ترتیب با اجرای این فرآیند متضرر میشوند.
موج ابهام در میان امید
همچنین روز یکشنبه جو تقریبا مبهمی بر بیشتر صنایع بازار حاکم بود و این نفتیها بودند توانستند خوش بدرخشند. در میان معدنیها هفت نماد افت قیمت را تجربه کردهاند. در این گروه معاملات به تعادل رسیده و «کگل» بیشترین تاثیر را بر رشد شاخص داشته است. در گروه محصولات شیمیایی ۱۵ نماد رشد قیمت را پشتسر گذاشتند. در این گروه صف فروش به چشم نمیخورد و نماد «شپلی» ضمن پابرجا ماندن صف خرید برای ارایه گزارش تعدیل درآمدی بسته شده است. همچنین «فارس» بیشترین تاثیر منفی را در این گروه بر شاخص داشته است. در گروه فلزات اساسی تنها هفت نماد در محدوده مثبت معامله شدهاند. در این گروه صف خرید در نماد «فولای، وسدید و فسرب» به چشم میخورد. همچنین «فملی» اثر منفی ملموسی بر شاخص داشته است. در بخش ساخت محصولات فلزی باز هم همه نمادها رشد کرده و صفهای خرید در «فجام و فاما» دیده میشود.
ادامه سقوط اخابر
در بخش مخابرات «اخابر» بار دیگر افت کرده و صف فروش سنگین این نماد پابرجا مانده است. در گروه فنی مهندسی سرانجام «رمپنا» در آخرین معامله وارد محدوده منفی شده اما «رتکو» صف خرید خود را حفظ کرده است. در بخش خودرو ۱۴ نماد رشد کردند. در این بخش «خچرخش» صف خرید را پیشرو میبیند و در «گستر، ورنا و خپارس» همچنان صفهای فروش سنگینی در بازار وجود دارد. در بخش شرکتهای چند رشتهای تنها «وامید» مثبت است و معاملات به تعادل رسید. در گروه بانکی تنها چهار نماد با رشد ارزش سهام مواجه شدند. در این گروه «ونوین و وسینا» بار دیگر با صف فروش روبهرو شدند و «وپست» صف خرید داشت. همچنین «وبملت» بالاترین تاثیر مثبت را بر شاخص داشت. در گروه سرمایهگذاری نیز هفت نماد افت قیمت را به ثبت رساندند. در این گروه صف فروش در نماد «وبیمه و وساپا» بود و صف خرید در نماد«وصنعت» شکل گرفت. در بخش محصولات نفتی تنها «شپاس» در محدوده منفی معامله و در نماد «ونفت» صف خرید ایجاد شد. در عین حال «شبندر» با صف فروش سنگینی روبهرو شد.
رشد ارزش ۱۱ نماد غذایی
همچنین در گروه دارویی ۹ نماد با رشد قیمت به کار خود پایان دادند. در این گروه «دفرا» باز هم با صف خرید روبهرو شد. در معاملات بخش غذایی ۱۱ نماد با رشد ارزش سهام مواجه بودند. در این بخش «غسالم» صف فروش را پیش روی خود تجربه کرد و «غبشهر، غالبر، غاذر وغبهنوش» صفهای خرید سبکی را تجربه کردند. در میان قندیها پنج نماد طی آخرین معاملات در محدوده منفی بودهاند. در معاملات صنعت لاستیک و پلاستیک نیز سه نماد همین وضعیت را تجربه کردند. در این میان در گروه سیمانی بیشتر نمادها منفی بودند و صفهای فروش بسیار سبکی در برخی نمادها همچون «سقاین و سصوفی» شکل گرفت. در پایان گفتنی است بیش از ۶۶۳ میلیارد سهم در بورس مورد معامله قرار گرفت که دو نماد «شبندر ورمپنا» بیشترین حجم معاملاتی را به خود اختصاص دادند.
به دنبال شفافیت گمشده
سازمان بورس اوراق بهادار به موضوع شفافیت اطلاعاتی شرکت تاکید ویژهای دارد. به گزارش سنا، عضو هیات مدیره سازمان بورس اوراق بهادار با بیان مطلب بالا در خصوص توقف نماد معاملاتی شرکتهای پالایشی گفت: عمده مشکل در بحث نمادهای پالایشی این است که شرکتهای فعال در این صنعت باید قبل از ورود به بازار سرمایه، یکسری روابط مالی، فنی و مدیریتی توسط مقامات وزارت نفت مدون میشد تا این شرکتها آماده ورود به بازار سرمایه شوند. سیدعلی حسینی ادامه داد: متاسفانه در این زمینه، کار زیادی انجام نشد و پس از ورود آنها به بازار سرمایه، این مشکلات نمود بیشتری پیدا کرد از جمله روابط مالی آنها با شرکت ملی پالایش و پخش با مسایلی روبهرو است. وی با اشاره به اینکه قبول و تایید اعلامیهها و نحوه گرفتن این اعلامیهها و همچنین رعایت الزامات و مقررات مربوط به نفت و این صنایع است، تصریح کرد: بعضا میان این شرکتها و شرکت ملی پالایش و پخش اختلافنظرهایی وجود دارد. معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس اوراق بهادار افزود: سازمان سعی کرده است هرجا این اختلافنظرها به یک مکاتبه منجر یا رسمیت پیدا میکند از پتانسیل موجود برای رفع این اختلافها استفاده کند و به نوعی حقوق سهامداران را بیشتر مدنظر قرار دهد. البته حل این مسایل به زمان، مذاکره و برگزاری جلسات نیاز داشت. وی تاکید کرد: در این بین سازمان بورس بر موضوع شفافیت اطلاعاتی هم تاکید داشت چراکه متضمن رعایت حقوق سهامداران فعلی و آتی شرکت است. حسینی ابراز داشت: در نهایت سازمان بورس مطابق با رویه خودش، اگر شرکت اطلاعات مالی حسابرسیشده داشته باشد و به اتکای گزارشهای حسابرس، نماد را بازگشایی میکند. اگر هم ابهاماتی وجود داشته باشد با تهیه اطلاعیه شفافسازی و همچنین استفاده از اطلاعات مالی حسابرسیشده، نمادها را باز کرده است.
پیچیدگیهای استراتژیک
عضو هیاتمدیره سازمان بورس اوراق بهادار خاطرنشان کرد: صنعت پالایشی از لحاظ مسایل فنی و مالی یک صنعت استراتژیک در کشور محسوب میشود به علاوه این روزها با توجه به شرایط پیشآمده، این استراتژیک بودن بیشتر شده و از یکسری پیچیدگیهایی برخوردار شده و زمان میخواهد تا بازار سرمایه و سهامداران با سازوکارهای این صنعت آشنا شوند. معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس معتقد است که ادارهکنندگان این صنعت باید با الزامات بازار سرمایه بیشتر آشنا شوند. وی پیشبینی کرد با تعامل بیشتر مدیران این شرکتها، ابهامات کمتر و شفافیت اطلاعاتی افزایش یابد و توجه بازار به این صنعت هم بر اساس یک نگاه منطقی و یک تحلیل کارشناسی انجام شود. معاون سازمان بورس در پاسخ به این سوال که این سازمان برای افزایش نقدشوندگی سهام شرکتهای متوقف چه اقداماتی را انجام میدهد، ابراز داشت: عمده اتکای ما به اطلاعیههای حسابرسیشده است. حسینی در مورد دلایل توقف طولانی مدت نمادهای پالایشی تصریح کرد: این شرکتها اطلاعات مالی سال ۹۲ را به صورت حسابرسی ارایه نکردهاند. این در حالی است که شرکتهایی که اطلاعات مالی حسابرسیشده خود را به بازار منعکس کردهاند هم اکنون در بازار قابل معامله هستند. وی تاکید کرد: سازمان علاوه بر سهامداران فعلی این شرکتها، همزمان به سهامداران بالقوه نیز توجه دارد تا اطلاعات شفافی را برای آنها فراهم کند.
چرا توقف نماد
عضو هیاتمدیره سازمان بورس اوراق بهادار درخصوص توقف نماد معاملاتی شبندر گفت: حسابرس شرکت تغییر کرد تا وی نظر خود را درخصوص صورتهای مالی این شرکت اعلام کند. وی گفت: به منظور تسریع در زمان بازگشایی نماد با هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس جلساتی برگزار شد و از آنها خواستیم تا اطلاعات خود را هرچه سریعتر به بازار سهام ارسال کنند. حسینی ادامه داد: سازمان بورس براساس قانون و مقررات مکلف است کاری کند که شرکتها اطلاعات خود را براساس استانداردهای حسابداری ملی به بازار منعکس کنند و قانونگذار به جهت حمایت از سرمایهگذاران این تکلیف را برای سازمان بورس اوراق بهادار مشخص کرده است. عضو هیات مدیره سازمان بورس اوراق بهادار یادآور شد: ابزارهای سازمان بورس در این زمینه این است که در مرحله اول مدیران را توجیه و ضرورت اطلاعرسانی را به آنها تاکید کند. به علاوه از ضمانتهای اجرایی مانند آرای انضباطی و در نهایت ارجاع به محاکم قضایی درخصوص عدم ارایه اطلاعات نیز استفاده میکند. وی ابراز داشت: در مرحله چهارم جایگاه شرکت در تابلوهای بورس و فرابورس تنزل مییابد و در نهایت به بازار پایه منتقل میشود. البته سازمان تلاش میکند از ابزارهای قهری استفاده نکند و با تعامل با شرکتها نمادها را بازگشایی کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد