6 - 04 - 2024
پالس بازارهای موازی به بورس
«جهانصنعت»- این روزها وضعیت شاخصها و متغیرهایی مثل قیمت سکه، طلا، ارز و بنزین در هالهای از ابهام قرار دارد و مشخص نیست که قیمتها در بازارهای موازی تا کجا بالا خواهد رفت. این روند در بازار ارز و سکه چند روزی است که به صورت شتابان شروع شده و حالا باید دید پاسخ بورس به شرایط جدید چیست؟ این در حالی است که بورس سال ۱۴۰۳ را قدرتمند آغاز کرد، اما در ادامه ریسکهای سیاسی در منطقه جهت آن را تغییر داد.
تحلیل بازار سرمایه در روزهای اخیر
بازار سهام در هفته معاملاتی ابتدایی سال ۱۴۰۳ با صعود نسبتا قدرتمندی همراه شد و شاخصهای بورسی در مدار صعودی قرار گرفتند، اما با شروع معاملات هفته منتهی به ۱۵ فروردین، معاملات تالار شیشهای از رشد قیمت دلار جا ماند و سهامداران شاهد بازدهی منفی بورس بودند. بررسی معاملات بازار سهام در هفته منتهی به ۱۵ فروردین ۱۴۰۳ نشان میدهد، شاخصهای بورسی پس از یک هفته صعود در هفته معاملاتی ابتدایی سال ۱۴۰۳ با کاهش ارتفاع روبهرو شدند، به طوری که شاخص کل طی سه روز معاملاتی این هفته با کاهش ۶۹/۰ درصدی روبهرو شد و از تراز دو میلیون و ۲۵۰ هزار واحد در پایان بورس چهارشنبه هفته گذشته به دو میلیون و
۲۴۵ هزار واحد در پایان بورس این هفته رسید. شاخص هموزن نیز در سه روز معاملاتی این هفته نهتنها نتوانست بازدهی مثبتی به عمل آورد، بلکه سقوط سنگینتری از شاخص کل را به ثبت رساند، به طوری که این نماگر از ۷۶۸ هزار واحد در پایان معاملات هفته گذشته با کاهش ۴/۱ درصدی به تراز
۷۶۰ هزار واحد رسید. بازار سهام طی این هفته به طور میانگین روزانه ۱۰ میلیارد و ۲۰۰ میلیون برگه سهم حجم خورد که ارزش معاملاتی نزدیک به سه هزار و ۷۲۰ میلیارد تومان را رقم زده است. طی سه روز معاملاتی هفته منتهی به ۱۵ فروردین ۱۴۰۳ بیشتر از ۸۷۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که بیشترین آن در روز سهشنبه رقم خورده است. نگاهی به معاملات بورس در این هفته حکایت از آن دارد که شاخصهای بورسی در همان روز ابتدایی یعنی شنبه متوقف شدند، به طوری که شاخص کل و شاخص هموزن در این روز با کاهش ۰۱/۰ و ۰۳/۰ درصدی روبهرو شدند و به مسیر صعودی هفته گذشته پایان دادند. سهشنبه اما این روند شدیدتر بود، به طوری که هر دو نماگر اصلی بازار سهام در این روز کاهش نسبتا شدیدی داشتند، به نحوی که شاخص کل ۷/۰ درصد و شاخص هموزن ۳۵/۱ درصد کاهش ارتفاع دادند. این موضوع تا حد زیادی مربوط به اتفاقات سیاسی و بازار دلار بود. این روند در بورس چهارشنبه ادامه نداشت و شاخص کل در این روز ۲۵/۰ درصد افزایش ارتفاع داد. شاخص هموزن نیز تغییر به خصوصی نداشت و تنها ۰۲/۰ درصد پایین آمد.
ارزیابی چندوجهی بورس
ندا عباسی کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با «جهانصنعت» اظهار کرد: دلار و طلا داغ شدهاند. دلار از مرز ۶۴ هزار تومان عبور کرده و سکه از ۴۵ میلیون تومان نیز رد شده است. به رغم همه وعدهوعیدهای تیم اقتصادی رییسجمهوری دلار و طلا رشد هر روزه دارند و با سرعت سفرههای مردم را هدف قرار دادهاند. ناآرامیها و درگیریها در منطقه بیش از گذشته باعث رشد قیمت دلار شده است، از طرفی قیمت اونس جهانی و سایر کامودیتیها هم رو به رشد هستند. او بیان کرد: افزایش قیمت کوموها برای بازار داخلی ما میتواند اتفاق مثبتی باشد، به شرط آنکه دولت خواهان افزایش نرخ نیما باشد، شاید با این تصمیم اینبار رشد بورس بتواند مانع از حرکت و رشد شتابزده دلار شود.
عباسی با بیان اینکه بورس متعادل مثبت، اما کمرمق پیش میرود، ادامه داد: به نظر میرسد سرمایهگذاران در بازار سهام نگران واکنش ایران به حمله دوشنبه و تنشهای بعد از آن هستند و ترجیح میدهند خودشان را در مقابل این تنشهای احتمالی در پوشش قرار دهند، از سوی دیگر بنزین هم آماده گرانتر شدن است. وزیر نفت اعلام کرد که از چند روز دیگر سوختگیری صرفا با کارت شخصی امکانپذیر خواهد بود و دیگر در جایگاههای سوخت کارت به متقاضیان ارائه نمیشود. به نظر میرسد با توجه به محدودیت سهمیه بنزین تغییراتی در ساختار سهمیه و قیمت در آینده نزدیک نیز به وجود آید. گرانی بنزین در سوابق اقتصادی ایران نشان داده که منجر به تورم از جنس عرضه میشود و با افزایش هزینه حملونقل، گرانتر شدن اجناس و کالاها را تجربه خواهیم کرد. این تحلیلگر مالی گفت: بازار سرمایه با وجود همه ناآرامیها در بعضی سهام پروژهها مورد توجه قرار گرفته است. نمادهایی که با تزریق و ورود نقدینگی حرکت میکنند در این روزها صف خرید را تجربه میکنند. بسیاری از این منابع از اعتبارات کارگزاریها تامین میشود. با توجه به تغییر رویه اعتبارات و افزایش بهره اعتبارات هزینه اعتبار کارگزاریها افزایش پیدا خواهد کرد، در این صورت امکان خروج این منابع از سهام پروژهمحور وجود دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد