22 - 02 - 2025
پالس منفی تورم صنعت
«جهانصنعت»- شاخص قیمتها در بخشهای صنعت و معدن کشور رشد قابلتوجهی را در دیماه سال جاری از خود برجای گذاشتهاند، بهگونهای که تورم بخش صنعت تنها در عرض همین یکماه، نسبت به آذرماه 3/5درصد رشد را تجربه کرده است. بخش معدن نیز در این دوره یکماهه حدود 2درصد رشد قیمتها را ثبت کرده است. از آنجا که تورم تولیدکننده بهعنوان تورم پیشنگر شناخته میشود، این رشد قیمتها از افزایش تورم محصولات داخلی طی ماههای آینده خبر میدهند. جهشهای متوالی نرخ ارز در نیمه دوم سال جاری و بهویژه در دیماه، منجربه افزایش نرخ نهادههای تولید شده و در نهایت روی تورم صنعت اثر گذاشته است.
به گزارش «جهانصنعت»، براساس نتایج به دست آمده از شامخ مدیران خرید نیز در دیماه سال جاری، حجم فعالیتهای تولیدی مقدار اندکی افزایش یافت. اگرچه در دیماه سال جاری اغلب صنایع تحتتاثیر ناترازی برق و گاز قرار داشت اما آنگونه که نتایج شاخص مدیران بخش صنعت نشان میدهد، در ماه مورد اشاره، مصرف انرژی بهطور کلی در صنایع افزایش معناداری داشته و از عدد42 به 54 جهش کرده است. این جهش در کنار رشد قیمتهای مواداولیه و در نتیجه رشد قیمت محصولات نهایی منجربه تحول در بخش صنعت شده به گونهای که فعالیتهای تولیدی را از زیر مرز رونق و رکود (عدد50) به بالای این عدد هدایت کرده و بهعبارت دقیقتر، این دسته از فعالیتها افزایش یافته است. نوسانهای ارزی اما منجربه کاهش معنادار موجودی مواداولیه شده است و بهنوعی میتوان گفت، ذخایر صنایع در حال اتمام است و مدیران نتوانستهاند متناسب با فروش محصولات نهایی، (بهعلت جهش قیمتها) مواد اولیه مورد نیاز خود را خریداری کنند. افزون بر این، میزان استخدام نیروی کار نیز در دیماه کاهش یافته که نشانهای تازه از بیمیلی نیروی کار به فعالیت با دستمزدهای کنونی است؛ دستمزدهایی که اثر قابلتوجهی در تامین معیشت آنها ندارد. ازاینرو، اگرچه مدیران خرید، پیشبینی کردهاند که فعالیتهای صنعتی در بهمنماه با رشد بیشتری همراه شود و از عدد 53 دیماه به 59 برسد اما بهنظر میرسد با توجه به جهشهای ارزی شدید در بهمنماه سال جاری، این پیشبینی خوشبینانه باشد و ماندگاری بخش صنعت در محدوده رونق تداوم نیابد. «افزایش شدید قیمت مواداولیه در همه صنایع بهعلت افزایش نرخ ارز» یکی از مشکلات اصلی از دید برخی فعالان اقتصادی در دی1403است. قطعی برق و گاز در دیماه منجربه کاهش فعالیت در برخی از شرکتهای تولیدی شده است. به باور فعالان اقتصادی، حذف ارز نیمایی و نوسانات نرخ ارز منجربه افزایش قیمت مواداولیه و محدودیت تولیدکنندگان در تامین مواداولیه شده است که این امر افزایش در قیمت فروش محصولات را طی ماههای آتی بههمراه خواهد داشت. همزمان مشکلات قطعی برق، افزایش قیمتها، کاهش نقدینگی و کاهش تقاضای خرید، رکود در سرمایهگذاری را به همراه داشته و با توجه به نزدیک شدن به پایان سال و افزایش انتظارات خوشبینانه برای فعالیتها، شرکتها بهبود در شرایط تولید و فروش را مانند بهمنماه سال گذشته ارزیابی نمیکنند. از این رو، رکود و بیثباتی قیمتی بازار و حذف ارز نیمایی باعث کمبود منابع مالی شرکتها برای تامین نهادهها شده است.
تورم نقطهای 36درصد شد
در دیماه۱۴۰۳، درصد تورم تولیدکننده بخش صنعت در 1۲ماه منتهیبه ماه جاری 5/24درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل 4/1واحددرصد افزایش داشته است.
مرکز آمار ایران اعلام کرد: در دیماه۱۴۰۳، شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت 9/1463 است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) 3/5درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطهبهنقطه) 9/36درصد افزایش و در ۱۲ ماه منتهی به ماه جاری نسبتبه دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) 5/24درصد افزایش داشته است.
براساس گزارش مرکز آمار، در دیماه۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) 3/5درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (0/5 درصد)، 3/0 واحددرصد افزایش داشته است.
به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در دیماه۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، 3/5درصد افزایش دارد.
در این ماه بیشترین تورم ماهانه با 7/11درصد مربوط به گروه ساخت مواد شیمیایی و فرآوردههای شیمیایی و کمترین تورم ماهانه با 3/1درصد افزایش مربوط به گروه ساخت سایر مصنوعات است.
این گزارش همچنین حاکی است، در دیماه۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبتبه ماه مشابه سال قبل (تورم نقطهبهنقطه) 9/36درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (4/31درصد)، 5/5واحددرصد افزایش داشته است.
بهعبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در دیماه۱۴۰۳ نسبتبه ماه مشابه سال قبل، 9/36درصد افزایش دارد.
در این ماه بیشترین تورم نقطهبهنقطه با 7/50درصد مربوط به گروه ساخت سایر تجهیزات حملونقل و کمترین تورم نقطهبهنقطه با 9/20درصد مربوط به گروه ساخت فرآوردههای توتون و تنباکو است.
افزایش تورم سالانه
گزارش مرکز آمار همچنین حاکی است، در دیماه۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه در سال قبل، 5/24درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (1/23 درصد)، 4/1 واحددرصد افزایش داشته است.
بهعبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در 1۲ماه منتهی به دیماه۱۴۰۳ نسبتبه دوره مشابه سال قبل، 5/24درصد افزایش دارد.
در این ماه بیشترین تورم سالانه با 2/36درصد مربوط به گروه ساخت انواع آشامیدنیها و کمترین تورم سالانه با 0/14درصد مربوط به گروه ساخت کاغذ و محصولات کاغذی است.
وضعیت تورم معدن
طبق جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، در دیماه۱۴۰۳درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در 1۲ماه منتهی به دیماه۱۴۰۳ نسبتبه مدت مشابه در سال قبل، 7/25درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (0/25 درصد)، 7/0 واحددرصد افزایش داشته است.
بر این اساس، در دیماه۱۴۰۳، شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن نسبتبه ماه قبل (تورم ماهانه) 8/1درصد افزایش، نسبتبه ماه مشابه سال قبل (تورم نقطهبهنقطه) 0/33درصد افزایش و در 12ماه منتهی به ماه جاری نسبتبه دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، 7/25درصد افزایش داشته است.
درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در دیماه امسال نسبتبه ماه قبل (تورم ماهانه) 8/1درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (6/1درصد)، 2/0واحددرصد افزایش داشته است. همچنین میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در دیماه امسال نسبت به ماه قبل، 8/1درصد افزایش داشته است.
در این ماه بیشترین تورم ماهانه با 9/2درصد مربوط به گروههای «سایر معادن» و «زغالسنگ» و کمترین تورم ماهانه با 6/1درصد مربوط به گروه «کانههای فلزی» است.
براساس این گزارش، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در دیماه امسال، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطهبهنقطه) 0/33درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (9/31درصد)، 1/1 واحددرصد افزایش داشته است.
از این رو، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در دیماه۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، 0/33درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم نقطهبهنقطه با 7/35درصد مربوط به گروه «سایر معادن» و کمترین تورم نقطهبهنقطه با 6/32درصد مربوط به گروه «کانههای فلزی» است.
در دیماه۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در 1۲ماه منتهی به دیماه امسال نسبتبه مدت مشابه در سال قبل، 7/25درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (0/25 درصد)، 7/0 واحددرصد افزایش داشته است.
میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در 1۲ماه منتهی به دیماه امسال نسبتبه دوره مشابه سال قبل، 7/25درصد افزایش دارد.
در این ماه بیشترین تورم سالانه با 6/35درصد مربوط به گروه «سایر معادن» و کمترین تورم سالانه با 9/22درصد مربوط به گروه
«زغالسنگ» است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد