30 - 11 - 2022
پاکستانیها به پای صندوق رای میروند
نسیم جلالی – انتخابات یازدهم ماه می نسبت به تمام انتخاباتهایی که تاکنون در پاکستان برگزار شده متفاوت خواهد بود. نه فقط به این خاطر که این اولین بار در تاریخ این کشور است که حزب حاکم دوره پنج ساله زمامداری خود را به پایان میبرد و قرار است انتقال قدرت با رای مردم صورت گیرد.
دهههاست که سیاست پاکستان متشکل از زنجیرهای از رژیمهای نظامی بوده که از سوی دولتهای دو حزب «مردم پاکستان» بینظیر بوتو و حزب «اتحاد مسلمان» نواز شریف دستکم گرفته شدهاند و میلیونها پاکستانی که معتقدند حزب مردم پاکستان و اتحاد مسلمان تنها به دنبال تجارت خانوادگی و اندوختن ثروت بودهاند.
عواملی که این انتخابات را به انتخاباتی غیرقابل پیشبینی تبدیل کرده را میتوان به حضور عمران خان، رایدهندگان جدید، تهدید طالبان و قدرت رسانهها نسبت داد. به گزارش یورو نیوز، انتخابات امروز پاکستان در حالی برگزار میشود که حزب اتحاد مسلمان نواز شریف، نخستوزیر سابق که رابطه خوبی با نظامیان ندارد، جایگاه بهتری در نظرسنجیها در کشوری دارد که دهها سال به وسیله نظامیان اداره شده است. برخی ناظران پیروزی وی را عامل تنشهای زیاد میان دولت و ارتش میدانند و معتقدند که اگر او بتواند دوره پنجسالهاش را به اتمام برساند، معجزهای روی داده است.
بخت دوم این انتخابات، عمران خان، بازیکن سابق کریکت است که هفته گذشته به دنبال افتادن از ارتفاع ۵/۴ متری مجروح شد. وی که با ویدیو کنفرانس از بیمارستانی در اسلامآباد با هواداران خود صحبت میکرد، گفت: « تا زمانی که پاکستانی نو ایجاد نکردهام، خدا من را از روی زمین برنخواهد داشت. » وی به مواضع ضدآمریکایی و مبارزه با فساد شهرت دارد.
به نظر میرسد حزب مردمی پاکستان که میراث بینظیر بوتو، نخستوزیر سابق است نیز از بختهای این انتخابات باشد؛ حزبی که روز پنجشنبه شاهد ربوده شدن حیدرعلی گیلانی، پسر نخستوزیر سابق، نامزد این حزب برای ایالت پنجاب بود. یوسف رضا گیلانی، نخستوزیر سابق پاکستان گفت مردان مسلح ناشناس، پسرش علی حیدر را در یک اجتماع انتخاباتی در شهر مولتان در ایالت پنجاب ربودهاند. یوسف رضا گیلانی تا سال ۲۰۱۲ نخستوزیر پاکستان بود اما به این دلیل که از پیگیری پرونده اتهام فساد مالی علیه آصف علی زرداری، رییسجمهوری خودداری ورزید با رای دیوان عالی پاکستان مجبور شد از مقام خود کنارهگیری کند.
انتخابات روز شنبه پاکستان با ۱۱۷ کشته که بر اثر حملات طالبان بوده، یکی از خونبارترین انتخابات این کشور از سال ۱۹۶۲ میلادی محسوب میشود. گروه طالبان پاکستانی تهدید کرده که مانع از برگزاری همایشها و تبلیغات انتخاباتی حزب مردم، حزب عوامی ملی و جنبش متحد ملی میشود. طالبان پاکستان مخالف انتخابات آزاد برای تعیین نمایندگان پارلمان هستند و انتخابات را مخالف شریعت اسلام میدانند. علاوه بر پلیس و نیروهای امنیتی، ارتش پاکستان هم ۷۰ هزار نفر را در ایالتهایی که انتخابات در آن برگزار میشود مستقر خواهد کرد به این ترتیب شمار نیروهای امنیتی برای این انتخابات به ۶۰۰ هزار نفر خواهد رسید. با این حال نظرسنجیها نشان میدهد این انتخابات از نظر تعداد شرکتکنندگان بیسابقه خواهد بود و شمار رایهندگان در آن بسیار بیشتر از انتخابات قبلی در سال ۲۰۰۸ خواهد بود که ۴۴ درصد واجدان شرایط در آن رای دادند.
این در حالی است که بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در بیانیهای که توسط سخنگویش منتشر شد، گفت: امیدوارم تمامی پاکستانیهای واجد شرایط بدون توجه به تمایلات مذهبی، تاریخچههای قومی یا جنسیتشان به صورت صلحآمیز در این انتخابات شرکت کنند و وظیفه خطیر خود را در این روز مهم انجام دهند.
در این بیانیه اعلام شد، بانکی مون به دقت آمادگیها برای انتخابات سراسری ۱۱ می در پاکستان را دنبال کرده است. وی از دولت پاکستان، کمیسیون انتخابات این کشور، احزاب سیاسی، جوامع مدنی و رهبران مذهبی خواست تا رایدهندگان به ویژه بانوان را ترغیب به شرکت در این انتخابات کنند. در این بیانیه بانکی مون در خصوص موج ناآرامیها و حملات در پاکستان که سیاستمداران و ستادهای مبارزاتی انتخاباتی را پیش از انتخابات ۱۱ می مورد هدف قرار داده، ابراز نگرانی کرد.
در انتخابات پارلمانهای فدرال و ایالتی که امروز برگزار میشود نمایندگان مجمع ملی – مجلس سفلا و سنا – مجلس علیای – پارلمان فدرال و اعضای مجالس چهار ایالت پنجاب، بلوچستان، سند و خیبر پختونخوا انتخاب میشوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد