22 - 10 - 2023
پایان توقیف آماری
افزایش ۷۵ درصدی قیمت خانه در پایتخت
احسان نیازمند- پس از گذشت نزدیک به هشت ماه از انتشار آخرین آمار رسمی در رابطه با بازار مسکن پایتخت، مرکز آمار ایران اقدام به انتشار شاخص و متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران کرد. آمار منتشرشده حاکی از افزایش ۷۵ درصدی قیمت واحدهای مسکونی در تهران در مقایسه با ماه مشابه در سال گذشته است.
مرکز آمار ایران در دیماه سال گذشته برای آخرین بار اقدام به انتشار آمار مربوط به قیمت واحدهای مسکونی کرده بود. دیروز پس از هشت ماه توقیف آماری، نرخ رسمی مسکن در اختیار عموم قرار گرفت. براساس اعلام این مرکز، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در شهریور امسال براساس میانگین وزنی به بیش از ۸۰ میلیون تومان رسید. هر چند این قیمت نسبت به مردادماه کاهش ۷/۱ درصدی را نشان میدهد، اما در مقایسه با دیماه سال گذشته افزایش بیش از ۴۷ درصدی را نشان میدهد.
تعداد معاملات مسکن شهر تهران در شهریور برابر با ۳۰۰۸ واحد بود که در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته کاهش بیش از ۴۱ درصدی را نشان میدهد. نکته جالب توجه در این خصوص این است که قیمت مسکن شهر تهران حتی در خرداد ماه امسال به محدوده ۸۵ میلیون تومان هم رسیده بود. میانگین قیمت خانه در شهر تهران براساس معیار میانگین حسابی در شهریور ماه امسال حدود ۷۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان گزارش شده است.
دادههای مرکز آمار حاکی از این هستند که میانگین قیمت مسکن در شهر تهران در یک سال منتهی به شهریور ماه امسال بیش از ۷۵ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که تورم کلی اقتصادی کمتر از ۴۰ درصد بوده که از جهش قابل توجه قیمت مسکن حکایت میکند.
در شهریور ماه ١۴٠٢ متوسط وزنی و حسابی قیمت آپارتمانهای مسکونی فروشرفته در شهر تهران به ترتیب به ۸۰ میلیون و ۸۳۸ هزار تومان و ۷۷ میلیون و ۴۸۰ هزار تومان رسیده است. در این ماه منطقه یک با متوسط وزنی قیمت ۱۵۷ میلیون و ۹۵۲ هزار تومان بیشترین و منطقه ١٨ با متوسط وزنی قیمت ۴۱ میلیون و ۵۰۱ هزار تومان کمترین قیمت را در بین مناطق ٢٢گانه شهر تهران به خود اختصاص دادهاند.
سانسور اطلاعات نتیجه عکس میدهد
علیرضا محمدی کارشناس حوزه مسکن درخصوص تازهترین گزارش مرکز آمار در گفتوگو با «جهانصنعت» گفت: متاسفانه دولت همواره سعی دارد که با سادهترین و بدیهیترین موضوعات، رفتاری امنیتی و همراه با سانسور کردن اطلاعات داشته باشد. در راستای همین سانسور کردن اطلاعات و برخورد امنیتی با موضوعات گوناگون در مقاطع مختلفی اجازه درج قیمت به پلتفرمهای خرید و فروش املاک داده نمیشد.او ادامه داد: در دنیا ثابت شده که هر چقدر بخواهیم اقدام به سانسور اطلاعات کنیم و از اطلاعرسانی به مخاطبان جلوگیری کنیم، نتیجه عکس خواهد داد و در عمل شاهد بروز اتفاق مثبتی نخواهیم بود.
قانون نانوشته بازار مسکن کشور
محمدی عنوان کرد: آماری که به تازگی درخصوص شاخص و متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران منتشر شده است، از معاملات انجامشده به دست میآید. قیمت متوسط آپارتمان در تهران ۷۷ میلیون تومان به ازای هر مترمربع اعلام شده است.
او افزود: باید توجه داشت که در بازار مسکن ایران، یک قانون نانوشته سنتی از دههها پیش وجود دارد؛ قیمت متوسط آپارتمان در تهران تقریبا برابر با هزار دلار است. اکنون آمار تازه منتشرشده از عدم تعادل در این قانون نانوشته سنتی حکایت دارد. در این باره باید گفت که یا قیمت مسکن خیلی بالاست یا نرخ دلار ارزان است. بدون شک در حال حاضر توازن و تعادلی میان این دو وجود ندارد.
کارشناس حوزه مسکن خاطرنشان کرد: به نظر میرسد که هر دو دلیل در اینباره صدق میکنند. یعنی هم قیمت مسکن با افزایش شدیدی روبهرو شده و هم قیمت دلار به صورت دستوری پایین نگاه داشته شده است.
محمدی در ادامه بیان کرد: دولت این قدرت را دارد که قیمت دلار را به صورت دستوری و با ابزارهایی مانند تزریق ارز پایین نگاه دارد، اما متاسفانه این قدرت را ندارد که قیمت مسکن را با این ابعاد و حجم بازار به صورت دستوری کنترل کند.
او اضافه کرد: در حال حاضر شاهد آن هستیم که عدم توازن در این خصوص رخ داده است. اگر قرار باشد قیمت مسکن در تهران هزار دلار باشد، با توجه به دلار ۵۰ هزار تومانی، قیمت خانه در پایتخت باید به طور متوسط ۵۰ میلیون تومان باشد، اما آمار ارائهشده توسط مسوولان طور دیگری میگوید.
تشدید اختلاف طبقاتی در جامعه
کارشناس حوزه مسکن گفت: از آماری که به تازگی منتشر شده نتیجهگیریهای بیشتری نیز میتوان کرد. تعداد معاملاتی که در تهران انجام شده است، به صورت منطقهبندی ذکر شده است. آمارها نشان میدهند که در چه مناطقی چه تعداد معامله اتفاق افتاده است.
او اضافه کرد: این مورد نیز با آمارهای قبلی ارائهشده تفاوت دارد. معاملات در روستاها و شهرهای اقماری موجود در اطراف پایتخت افزایش داشته است؛ موضوعی که از افزایش حاشیهنشینی حکایت میکند. این موضوع بدان معناست که قشر متوسط و دهکهای پایین جامعه دیگر توان خرید ملک در تهران و حتی در مناطق پایین تهران را نیز ندارند. از همین رو به حاشیهنشینی روی آوردهاند.
محمدی گفت: از طرفی تعداد معاملات منطقه یک تهران در شرایط رکود بازار افزایش یافته است. این موضوع نیز حاکی از آن است که سرمایهدارانی که مسکن را به عنوان یک کالای سرمایهای میشناسند با پرداخت پولهای بسیار هنگفت در منطقه یک تهران اقدام به خرید آپارتمان میکنند.
در واقع نگاه سرمایهای به مسکن نیز در حال گسترش است؛ موضوعی که خبر خوبی برای بازار مسکن به حساب نمیآید و از تشدید اختلاف طبقاتی در جامعه حکایت میکند.
او همچنین گفت: منطقه پنج تهران نیز مانند سایر گزارشهایی که پیشتر ارائه شده، در تعداد معاملات پیشتاز است؛ موضوعی که به خاطر تراکم جمعیتی و نوساز بودن این منطقه رقم خورده است.
لزوم استفاده مناسب از ثبات کنونی
کارشناس حوزه مسکن عنوان کرد: بازار مسکن فعلا به صورت ساختگی از ثبات بهرهمند شده است. امید است مسوولان از این ثباتی که به هر نحوی چند ماهی است موفق به ایجاد آن شدهاند، بهره ببرند و تجربههای تلخ ثباتهای پیشینی که در این بازار ایجاد شده بود، گریبانگیر متقاضیان مسکن نشود، به صورتی که پس از به رونق رسیدن بازار، شاهد افزایشهای چند صددرصدی قیمت واحدهای مسکونی نباشیم. او در پایان گفت: در این خصوص لازم است دولت اقدام به برنامهریزی با استفاده از نقطه نظرات نخبگان مملکت کند تا متقاضیان، دیگر شاهد وقوع اتفاق نامبارک افزایش قیمت مسکن به صورت شدید نشوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد