6 - 07 - 2024
پایان حکومت 14ساله محافظهکاران
عرفان ناظریه- پس از 14سال زمامداری قوه مجریه بریتانیا به دست محافظهکاران، سرانجام دیروز و پس از اعلام نتایج بود که حزب کارگر توانست با کسب اکثریت آرا در انتخابات پارلمان (مجلس عوام) این کشور که روز پنجشنبه مورخ 14تیرماه برگزار شده بود، مسوولیت تشکیل دولت آتی را به عهده بگیرد. این انتخابات زودهنگام در حالی رقم خورد که ریشی سوناک، نخستوزیر فعلی انگلیس در اوایل خرداد امسال خبر داد که میخواهد پارلمان بریتانیا را منحل کند؛ انحلالی که کارشناسان دلیل آن را چالشهای اساسی این حزب برای تداوم قدرت 14سالهاش عنوان میکردند. در همین راستا، حالا قرار است که کییر استارمر، رهبر حزب کارگر بریتانیا پس از چهار دوره شکست حزبش در انتخاباتهای عمومی، قدرت را به دست گرفته تا با تشکیل دولت خود، فضایی جدید را در سیاست داخلی و خارجی لندن رقم بزند.
فضای انتخابات
در همین راستا، پس از چندین سال حکمرانی پر از چالش حزب محافظهکار در بریتانیا، ظاهرا مردم این کشور اینبار به دنبال نیروهای سیاسی جدیدی برای حل مسائل خود هستند. به گزارش یورونیوز محافظهکارها در این 14سال با چالشهایی مانند سرخوردگیهای ناشی از برگزیت و تغییرات پیدرپی نخستوزیران، بحرانهای متعددی همچون مدیریت نامناسب در زمان همهگیری کووید-۱۹، افزایش قیمتها و فقر فزاینده، تنگناها و مشکلات در بخش بهداشت و فشار مضاعف به بیمارستانهای عمومی روبهرو بودند. از طرفی دیگر بحرانهای مرتبط با هزینه زندگی، خدمات عمومی و همچنین مجموعهای از رسواییها نیز همگی مزید بر علت شده تا رقیب دیرینه محافظهکارها یعنی حزب کارگر بتواند با کسب تعداد قابلتوجهی از کرسیهای مجلس عوام این کشور به پیروزی برسد.
باید توجه داشت که افزایش کرسیهای کارگران و ریزش قابل توجه جایگاه محافظهکاران، نشان از بیاعتمادی گسترده مردم بریتانیا به تئوریها را دارد. به همین جهت و با استناد به گزارش روزنامه گاردین، کرسیهای حزب کارگر با افزایش 214عددی به 412 کرسی و از طرفی دیگر تعداد کرسیهای حزب محافظهکار با ریزش 251 عددی به 121 کرسی رسیده است. بدین ترتیب کییر استارمر پس از دیدار با چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، قرار است رسما به عنوان نخستوزیر آینده این کشور، کابینه خود را تشکیل دهد. با این حساب، وی هفتمین رییس دولت این کشور خواهد بود که از حزب کارگر به مسند قدرت مینشیند.
کییر استارمر کیست؟
به گزارش یورونیوز، استارمر که یک وکیل حقوق بشر است، در سال ۱۹۶۲ میلادی در لندن به دنیا آمده است. او طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ میلادی نیز مدیر دادستانی عمومی بود. وی در طول مبارزات انتخاباتی خود، بارها بر خاستگاهش به عنوان عضوی از خانواده طبقه کارگر بریتانیا تاکید داشته و چندینبار در مناظرههای تلویزیونی به این موضوع اشاره کرده که پدرش ابزارساز و مادرش پرستار بوده است.
استارمر همچنین در سال ۲۰۱۵ میلادی توانست از حوزه انتخابیه کامدن در شمال لندن نماینده مجلس عوام شده و در سال ۲۰۱۹ میلادی بار دیگر در همین حوزه انتخابیه، حدود ۶۵درصد آرا رایدهندگان را از آن خود کند. همچنین یکسال پس از این رویداد و در پی شکستهای انتخاباتی متعدد حزب کارگر که به کنارهگیری جرمی کوربین از رهبری حزب کارگر منجر شد، استارمر توانست طی انتخابات درون حزبی برای کسب مقام رهبری حزب، بیش از ۵۶درصد از آرا را به دست آورد؛ آن هم در حالی که دو نامزد دیگر نیز برای این پست رقابت میکردند.
دیدگاههای استارمر و حزب کارگر در سیاست خارجی و داخلی
باید گفت که منطقی است وقتی طی یک انتخابات، جریان جدیدی بر سر کار بیاید، سیاستها و رویههای مختص به خود را پیش بگیرد؛ موضوعی که طبیعتا در خصوص انتخابات اخیر بریتانیا هم صدق میکند آن هم در حالی که استارمر اعلام کرده که پس از تشکیل کابینه، تغییرات بهسرعت و بیدرنگ شروع خواهد شد.
در همین راستا و به استناد گزارش یورونیوز، در خصوص نگرش استارمر نسبت به اتحادیه اروپا و مساله برگزیت باید گفت وی از مدافعان ماندن بریتانیا در این اتحادیه بود و حتی طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی با حضوری فعالانه در موضوعات مرتبط با اتحادیه اروپا، به عنوان سخنگوی کوربین در موضوع مذکور فعالیت کرده است یعنی دورهای که واکنشهای سیاسی به نتایج همهپرسی سرنوشتساز برگزیت (که در سال ۲۰۱۶ انجام شد)، همچنان در اوج خود بود. در آن زمان، استارمر دولت وقت بریتانیا را تحت فشار قرار داد مبنی بر اینکه یا یک استراتژی دقیقتر برای دوران پس از خروج ارائه کند یا به فکر برگزاری یک همهپرسی دیگر در اینباره باشد.
با این حال این خبرگزاری ادامه میدهد با وجود اینکه در طرحی که اکنون وی ارائه داده نیز صحبتی از بازگشت به بازار واحد اتحادیه اروپا یا اتحادیه گمرکی دیده نمیشود اما استارمر اعلام کرده که مایل است مشکلات موجود در توافق برگزیت را که در دوران بوریس جانسون وضع شده، حل کند.
از طرفی دیگر، روزنامه تلگراف حدود چند روز پیش به نقل از آگوست کوپر، وزیر کشور و دیوید لمی، وزیر خارجه دولت در سایه بریتانیا که اکنون و پس از پیروزی در انتخابات، همین عنوان را دولت بریتانیا خواهند داشت، صحبتهایی درخصوص ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مطرح کرد که به نظر میرسد با توجه به این ادعاها باید منتظر مناسبات و معادلات جدیدی در روابط میان تهران و لندن باشیم.
در خصوص مساله اوکراین هم استارمر با اینکه قول ایجاد تغییر در کشورش را داده اما پیشتر متعهد شده است به حمایت بیچون و چرا و تمام قد لندن از کییف در مقابل روسیه ادامه دهد. در عرصه سیاست داخلی هم وی به مردم بریتانیا تضمین داده است که دولت خدمت را برپا خواهد کرد. از دیگر وعدههای استارمر که او در نطق پس از پیروزی خود به آنها اشاره کرد، شروع بازسازی ملی است. در همین رابطه وی اذعان داشته است که هرج و مرج را در این کشور به کمک مردم تمام کرده و با برگرداندن ورق، فصل جدیدی را آغاز خواهد کرد. وی در ادامه افزود که با برعهده گرفتن ماموریت بازسازی ملی، تغییرات و اصلاحات را در بریتانیا شروع خواهد کرد. رویکری که بخشی از آن را باید در سیاستهای مهاجرتی دولت وی دنبال کنیم.
به هرحال باید در نهایت اشاره کرد که روی کار آمدن کییر استارمر و مجموعه وعدههای وی و حزب متبوعش برای طراحی و اجرای رویکردها و رویههای جدید، احتمالا فصل جدیدی را در عرصه سیاستورزی لندن رقم خواهد زد که باید تبعات آن را در عرصه داخلی این کشور و همچنین فضای بینالمللی مشاهده کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد