13 - 12 - 2022
پایتخت ۹۳ میلیارد ریال ضرر کرد
گودبرداری و ریزش آوار طی چند سال گذشته به معضلی برای کشور تبدیل شده است به گونهای که در بسیاری از روزها این حوادث تیتر معمول روزنامههاست، با این وجود هیچ سازمانی حاضر به قبول مسوولیت نیست و پس از بروز حادثه هرکدام از نهادهای مرتبط تقصیر را بر گردن دیگری میاندازد.
اگرچه در خصوص رعایت ایمنی در گودبرداری و استفاده از مصالح استاندارد بارها هشدار داده شده اما همچنان وسوسه سود مالی کلان سبب میشود که نظارت برای کنترل این مساله ناچیز باشد.
نبود نظارت کافی بر ساختمانسازی به عنوان اصلیترین دلیل حوادث ناشی از گودبرداری ذکر میشود. نگاهی به حوادث پیش آمده نشان میدهد اصولا نبود ناظر فنی حین انجام کار باعث رخداد این حوادث است. نبود این نظارت موثر و کارا باعث میشود هر فرد غیرمتخصص با اجاره یک دستگاه لودر به گودبرداری بپردازد که این مساله برای او و همسایگان ساختمان مشکلات جبرانناپذیر و حوادث جانی و مالی پدید میآورد.
از حوادث تکاندهنده طی دو سال گذشته ریزش آوار در سعادتآباد و تهرانپارس بر اثر گودبرداری غیراصولی بود که مانند بمبی در رسانه منفجر شد البته بسیاری از حوادث مشابه هم اتفاق افتاد اما آنها اقبال رسانهای شدن نداشتند به هر حال در این دو حادثه ۱۹ نفر کشته شدند و موج عظیمی از انتقادات به راه افتاد که باعث شد مسوولان در ظهر هم که شده به فکر جلوگیری از این حوادث بیفتند اما این فکر به همان مقطع زمانی خلاصه شد.
به راستی آیا جلوگیری از یک اتفاق تا این حد دشوار است یا احتیاج به کشف علمی دارد که همواره شاهد چنین حوادثی هستیم؟
حوادثی از این دست طی سالهای اخیر زیان میلیاردی قابل توجهی به کشور وارد کرده است به گونهای که در بخش ریزش آوار و گودبرداری غیراصولی طی سالهای ۸۹، ۲۸ میلیارد و ۱۲۶ میلیون و ۲۵۰ هزار ریال، در سال ۹۰، ۵۷ میلیارد و ۸۸۱ میلیون ریال و طی بهار ۹۱، شش میلیارد و ۷۴۰ میلیون ریال خسارت به ساختمانها وارد شده است.
طبق این آمار در سال ۸۹، ۱۷۹ حادثه ریزش آوار
( بر اثر استفاده از مصالح نامرغوب، خاکبرداری غیراصولی، فرسودگی بنا، سنگینی بار ساختمان و …) و ۶۹ حادثه بر اثر گودبرداری غیر اصولی رخ داد که در این حوادث ۲۵ نفر کشته و ۶۹ نفر مصدوم شدند. اما در سال ۹۰، ۳۶۷ مورد ریزش آوار و ۲۶ حادثه گودبرداری غیراصولی رخ داد که در این حوادث ۲۹ نفر کشته و ۸۳ نفر زخمی شدند .این در شرایطی است که در بهار سالجاری ۱۵ نفر کشته و ۳۷ نفر مجروح شدند.
در این خصوص علی اصغر کاردوست، رییس انجمن شرکتهای کنترل و بازرسی ساختمان ایران به «جهان صنعت» گفت: تا زمانی که دستمزد مهندسان ناظر و مجری ساختوساز به واقعیت نزدیک نشود کم کاریهایی از این قبیل از سوی این افراد وجود دارد.
وی در ادامه افزود : جایگاه مهندسان آنطور که در قانون است در جامعه فرهنگ سازی نشده لازم است سازمان نظام مهندسی در خصوص حقالزحمه مهندسان بازنگری کند زیرا با شرایط فعلی حتی هزینه رفت و آمد مهندسان بر سر پروژهها هم تامین نمیشود.
کاردوست ورود افراد غیرحرفهای به ساختوساز را از عوامل دیگر بروز حوادث ساختمانی دانست و اعلام کرد: متاسفانه مالکان و سازندگان افراد متخصصی در ساختوساز نیستند و از هرشغلی به ساختمانسازی رو آوردهاند و هیچ برخورد قاطعی هم با این افراد نمیشود به عنوان مثال اگر فرد غیرحرفهای به انجام کارهای پزشکی بپردازد به شدت با آن برخورد قانونی میشود اما در حال حاضر بسیاری از پزشکان ساختمانسازی میکنند .
رییس انجمن شرکتهای کنترل و بازرسی ساختمان ایران با بیان اینکه به راحتی میتوان جلوی حوادث گودبرداری را گرفت، افزود: جلوگیری از این حوادث با اجرای صحیح قوانین و پرداخت هزینه از سوی سازندگان برای تحقق این امر امکانپذیر است.
همچنین رییس سازمان نظام مهندسی گفت: برخورد با متخلفان در ساختوسازها به ویژه در استان تهران را تشدید کردهایم.
مهدیهاشمی تصریح کرد: دستگاههای مسوول ازجمله شورای انتظامی نظام مهندسی ساختمان و دستگاههای قضایی این موضوع را با جدیت پیگیری کنند و اجازه ندهند با انجام فعالیتهای غیراستاندارد توسط افراد و دستگاههای مختلف، تخطی از مقررات صورت بگیرد. رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور افزود: ما برخورد با متخلفان به ویژه در استان تهران را تشدید کردهایم زیرا بیشترین تلفات ناشی از کار در کشور در بخش ساختمان و بیشترین تلفات در این حوزه بر اثر گودبرداریهای غیراستاندارد صورت میگیرد.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان درباره اجرایی شدن قانون نظام مهندسی ساختمان و آییننامههای اجرایی آن که ۱۶ سال از تصویب آن میگذرد، گفت: مقرر شده است در این راستا یک کارگروه مشترک با حضور سه نماینده از وزارت راه و شهرسازی و سه نماینده از سازمان نظام مهندسی تشکیل شود.
رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور با اشاره به لزوم آموزش مهندسان و توجه به میزان درآمد آنها ادامه داد: متاسفانه دستمزدهای غیرواقعی مهندسان هم باعث بروز برخی مشکلات برای آنها میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد