5 - 04 - 2020
پرتاب ماهواره منافاتی با قطعنامه ۲۲۳۱ ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در نشست خبری درباره واکنش آمریکا نسبت به ارسال دو ماهواره، رویکرد خصمانه لهستان، آخرین وضعیت راهاندازی سازوکار ویژه مالی، سفر وزیر امور خارجه به عراق و نشست ضد ایرانی ورشو و… توضیحاتی ارائه داد.
بهرام قاسمی در نشست خبری، درباره واکنش آمریکا و فرانسه مبنی ارسال دو ماهواره به فضا از سوی ایران و مغایر دانستن آن با قطعنامه ۲۲۳۱ اظهار داشت: اظهارنظر مقامات آمریکایی و فرانسوی غلط است. ایران به عنوان یک کشور مستقل و براساس موازین جهانی حق استفاده از تمامی تکنولوژیهای موجود برای توسعه کشور را دارد و در این مسیر حرکت میکند. اقدامات ایران در این چارچوب است و در این راه، معطل نظرات دیگران نیست.
ایران برای پیشرفت خود در انتظار دیگران نیست
قاسمی با بیان اینکه درخصوص این ماهوارهها طی سالهای گذشته با یک کشور اروپایی رایزنی کرده بودیم ولی طرف اروپایی در مسیر توافقات خود عمل نکرد، تصریح کرد: ایران برای پیشرفت خود در انتظار دیگران نیست و براساس توانمندی خود در مسیر پیشرفت عمل میکند. با خلاف وعده طرف اروپایی، به پیشرفتهایی حاصل شدیم. این بحث منافاتی با قطعنامههای سازمان ملل به ویژه ۲۲۳۱ ندارد و تلاش دیگران برای پیوند این موضوع با قطعنامه شورای امنیت مضبوحانه است.
وی افزود: ساختار ماهوارههایی که در این حیطه در ایران ساخته شده و سکوی پرتاب ماهوارهها از نظر فنی، با سکوهای پرتاب موشکهای نظامی متفاوت است. این اقدامی غیرنظامی و برای مسائل علمی است. به دلیل پیشبینیهای هواشناسی و مسائل اقلیمی و همچنین ارتباطات جهانی به این ماهوارهها نیاز داریم.
اروپا ساختارها و مکانیسم جدید در اختیار ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره رویکردهای خصمانه لهستان خاطرنشان کرد: وزارت امور خارجه در قبال هر رفتار غلط، بیربط و بیجا و حتی خصمانه از سوی هر کشوری، اقدامات لازم و سنجیده خود را انجام میدهد. تاکنون نیز اقداماتی صورت گرفته و در آینده نیز میتوان شاهد اقدامات ایران در قبال این رفتارهای ناپسند از سوی کشورهای کوچک اروپایی نیز باشیم.
قاسمی درباره آخرین وضعیت راهاندازی سازوکار ویژه مالی هم ابراز داشت: برداشت ما این است که اروپا علاقهمند است سازوکار ویژه مالی را نهایی کند. البته با تاخیر بسیاری مواجهه است. اروپا نشان داد ساختارهای لازم را بهاندازه کافی برای تحقق این سازوکار ویژه مالی و مکانیسم جدید در اختیار ندارد و شدیدا تحت فشار ایالات متحده است.
تذکرات لازم را به اروپا دادیم
وی با بیان اینکه آمریکا سعی میکند به هر قیمت ممکن و با استفاده از ابزارهای مختلف مانع این نوع همکاری میان ایران و اروپا شود، عنوان کرد: ما گلایهمند هستیم و تذکرات لازم را به اروپا دادیم هرچند از ابتدا منتظر آنها نبودیم. مسیر خود را با جدیت طی کرده و دنبال خواهیم کرد و به انتظار تصمیمات اروپا نخواهیم بود.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه ایجاد سازوکار ویژه مالی، آزمونی است که بتوانیم در مورد نوع روابط و سرمایهگذاریهای ایران در حوزه اروپا تصمیمگیریهای لازم را انجام دهیم، یادآور شد: اروپاییها امیدوارند دیر یا زود درباره این مکانیسم به نتیجه برسند. ما گلایهمند هستیم ولی پیامهایی که دریافت میکنیم احساس میکنیم آنها درصدد ایجاد این سازوکار هستند و نمیتوان این اظهارنظر را کرد که این بحث پایان یافته و این مکانیسم را اجرایی نمیکنند.
قاسمی درباره نشست ضدایرانی ورشو بیان کرد: آمریکا و حکام ناپخته حاکم بر کاخ سفید، سیاستهای خاصی را در عرصه جهانی آغاز کردهاند که یکی از آنها، خصومت با مردم ایران است. لذا آنها سعی میکنند در روابط ایران با کشورهای دیگر اختلاف و شکاف ایجاد کنند که از جمله آنها ایجاد شکاف نسبت به ایران در درون اروپاست. بنابراین آنها سعی میکنند با کمک کشورهایی مانند لهستان و ترتیب دادن یک نشست – که احساس میکنیم یک نشست ضدایرانی است- این کار را انجام دهند.
لهستان حق ندارد کنفرانسی برگزار کند که برخلاف منافع یک کشور است
وی با بیان اینکه کاردار لهستان به وزارت امور خارجه احضار شد، یادآور شد: انفعالی هم نداشتیم و مراتب اعتراض اعلام شد. اقدامات و صحبتهایی را هم در جریان داریم. در چند روز دیگر، در این باره به جمعبندی خواهیم رسید. اجازه نمیدهیم دیگران به بهانه واهی و تحت عناوین موجه در جهت تخریب وجهه ایران تلاش کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: قطعا لهستان حق دارد در کشور خود کنفرانسی را برگزار کند ولی این حق را ندارد در این کنفرانس در مسیر و جهتی حرکت کند که برخلاف منافع یک کشوری است که از قضا روابط دیرینه بسیاری میان مردم دو کشور وجود دارد. حضور بیش از ۱۲۰ هزار لهستانی در دوران جنگ جهانی دوم که آواره بودند و مردم ایران آنها را در آغوش باز خود جای دادند تا زندگی خود سامان دهند، نشانه رافت، مهربانی و انسانیت مردم ایران نسبت به لهستان است و لذا این برخورد قابل پذیرش نیست.
قاسمی با اشاره به بیانیه وزارت خارجه لهستان بیان کرد: اگر آنها حق دارند درخصوص موضوعاتی نشست برگزار کنند ولی باید پرسید اگر قرار است موضوع منطقهای مطرح شود، چرا به موضوع فلسطین نمیپردازند و نماینده فلسطین دعوت نمیشود؟ چرا جنایت عظیمی که در یمن و فلسطین رخ داده، مطرح نمیشود؟ لهستان حق دارد ولی این حق به معنای آن نیست به صورت گزینشی اهداف قدرتها و کشورهای دیگری را که بهدنبال خصوصت با دیگران از جمله ایران هستند، به نیابت از آنها دنبال کنند. در روزهای آینده و هفتههای آتی هم حتما وضعیت و تصمیم دیگری اتخاذ میکنیم. امیدوارم دولتمردان لهستان با واقعبینی و توجه دقیق این سمت و سو را که انتخاب شده، تغییر دهند و به مسیر منطقی بازگردند.
اعلام تحریمها از سوی اتحادیه اروپا غیرقابل قبول و شگفتیساز برایمان بود
خبرنگاری درخصوص جزئیات دیدار شش سفیر و کاردار اروپایی با یکی از مسوولان وزارت امور خارجه و برخورد این دیپلمات کشورمان با آنها پرسید که رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه اظهار داشت: هر روز دیپلماتهای ساکن تهران به وزارت امور خارجه آمد و شد میکنند. احتمالا منظور شما، دیدار سه کاردار و سه سفیر اروپایی با یکی از مسوولان وزارت امور خارجه است که آنها درخصوص تحولات ایران و اروپا صحبتهایی داشتند که طرف ایرانی، هر آنچه لازم بوده و باید براساس مصالح و منافع و شئونات مطرح میکرده، با آنها در میان گذاشته است. نهایتا این ملاقات انجام میشود و پایان میپذیرد.
وی افزود: چند موضوع مطرح شده و طرف ایرانی هم جواب داده است. بیتردید اعلام تحریمهای جدید علیه ایران از سوی اتحادیه اروپا غیرقابل قبول، غیرقابل انتظار و شگفتیساز برایمان بود و اعلام کردیم این حق برای ایران وجود دارد که در قبال این رفتار پاسخ دهد. این رفتار و حرکت را بیپاسخ نمیگذاریم و اقدامات لازم به عمل آمده و خواهد آمد.
موضعگیری برخی مقامات افغان علیه سخنان ظریف
سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با اظهارنظر برخی از مقامات افغان در ارتباط با مذاکرات ایران با گروه طالبان و انتقادهایی که بعضا این افراد مطرح کردهاند تصریح کرد: ما شاهد برخی از گفتارها و همچنین شنیدن چند صدای متفاوت نسبت به جمهوری اسلامی ایران در افغانستان در چند روز اخیر بودهایم. ما همانطور که پیش از این گفتهایم مذاکراتمان با گروه طالبان با اطلاع دولت افغانستان بوده است. روابط خوبی بین دو کشور ایران و افغانستان وجود دارد. ایران همواره بر علاقهمندی خود جهت ایجاد صلح و ثبات و امنیت در افغانستان تاکید کرده است. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: ما از برخی از اظهارنظرها در افغانستان در مورد مذاکرات ایران و طالبان تعجب میکنیم در حالی که همانطور که قبلا نیز گفتم ما از قبل به دولت افغانستان در این زمینه اطلاع داده بودیم و بعد از آن نیز به آنها گزارش دادیم برخی از این موضعگیریها که در این ارتباط انجام شده برای ما قابل فهم نیست و مشخص نیست که آیا این صحبتها شخصی بوده یا نه؟ وی ادامه داد: از دیگر سو باید به این نکته توجه کنیم که ایران تنها کشوری نیست که با طالبان مذاکره میکند. اکنون کشورهای متفاوتی در حال مذاکره با طالبان هستند و ما شاهد این نبودیم که مقامی در کابل یا جای دیگر به این نوع مذاکرات اعتراض کند و سخنانی که در زمینه گفتوگوی ایران و طالبان مطرح شده بر ما شگفتآور و تعجبانگیز است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد