30 - 11 - 2022
پرتاپ ماهواره تدبیر؛ به زودی
گروه IT – نخستین روز از هفته جهانی فضا در ایران با شعار «کاوش در مریخ، کشف زمین» آغاز به کار کرد. با توجه به اینکه شعار مریخ نورد کنجکاوی بزرگترین کاوشگر فضایی به مریخ رفته که تاکنون اطلاعات جدیدی را از این سیاره سرخ به زمین ارسال کرده است این بوده ، این شعار برای امسال اعلام شده است.برنامههای ویژه این هفته طی مراسمی با حضور اکبر ترکان سرپرست سازمان فضایی ایران، حمید فاضلی قائم مقام این سازمان و پژوهشگران و مدیران ساخت ماهوارههای دانشجویی کشور در پژوهشگاه فضایی ایران آغاز شد.
اکبر ترکان در مراسم افتتاحیه هفته جهانی فضا درباره آخرین نتایج بررسیهای کارگروه بررسی جایگاه سازمان فضایی ایران اظهار داشت: این کارگروه به این نتیجه رسیده که فناوری فضایی در بالاترین مرز دانش بوده و حوزه بسیار گرانقیمت و حساسی است بنابراین نیاز به منابع مالی کلانی دارد.
وی افزود: دیگر نتایج بررسی این کارگروه این است که این حوزه نیاز به سرمایه انسانی متخصص و ماهر دارد که کمیاب و البته اصلیترین منبع این حوزه است.
سرپرست سازمان فضایی همچنین از نظر مهم کارگروه بررسی جایگاه سازمان فضایی ایران خبر داد و گفت: بر این مبنا سازمان فضایی باید یکپارچه و قدرتمند شود.ترکان خاطرنشان کرد: نظر نهایی درباره آینده فعالیت سازمان فضایی در کمتر از دو ماه آینده (براساس حکم ابلاغ شده به کارگروه) مشخص خواهد شد.به گفته وی، همچنین استادان دانشگاه و نیز اعضای تاثیرگذار شورای عالی انقلاب فرهنگی نظرات خود را درباره جایگاه سازمان فضایی ایران ابراز کردهاند.
سرپرست سازمان فضایی ایران از امکان ایجاد ۲۲۰ هزار شغل فناورانه به واسطه کار در حوزه فضا خبر داد و گفت: راه نگه داشتن بهترین نیروها و دانش آموختگان در کشور ایجاد شغل فناورانه است زیرا حیات علمی این افـراد را تضمین میکند.
ترکان خاطرنشان کرد: یکی از اهداف توسعه فناوریهای فضایی در کشور تامین یک درصد سهم تولید ناخالص ملی از طریق خلق کسبوکار فضایی یا اختصاص یک درصد از مشاغل کشور به مشاغل فضایی با فناوری بالا معادل ۲۲۰ هزار شغل است.
وی یک درصد تولید ناخالص ملی را معادل پنج میلیارد دلار عنوان کرد و گفت: براساس اهداف اسناد بالادستی سالانه باید به این میزان ارزش افزوده از طریق کسب و کار فضایی در کشور ایجاد شود.
وی افزود: پروژههای فضایی در کشور پاسخگوی ایجاد نظام عرضه و تقاضا در نظام فناوری کشور است اما فقط این پروژهها باید تجاریسازی شود.
وی اظهار داشت: در سالجاری یک میلیون و ۳۰۰ هزار دانشآموز وارد مدارس و سالانه ۹۰۰ هزار نفر وارد دانشگاههای کشور میشوند و در این بین تنها ۵۰ هزار نفر در رشتههای توسعه فناوری وارد میشوند که از این میان فقط پنج هزار نفر در زمره بهترین دانشجویان رشتههای فناوری قرار میگیرند البته این تعداد به منزله لکوموتیو توسعه کشور محسوب میشوند.
سرپرست سازمان فضایی خاطرنشان کرد: راه جذب نخبگان در داخل کشور ایجاد شغل فناورانه و به نوعی تامین خوراک مغزی این قشر است.
در این مراسم رییس مرکز تحقیقات ماهوارهای دانشگاه علم و صنعت ایران از پرتاب ماهواره تدبیر در آینده بسیار نزدیک خبر داد.
بلندی با اعلام این مطلب در مراسم افتتاحیه هفته جهانی فضا که در محل پژوهشگاه فضایی ایران برگزار شد، ماهواره تدبیر را که با همکاری محققان فضایی دانشگاه علم و صنعت ایران و سازمان فضایی ایران ساخته شده است به رییسجمهور تقدیم کرد.
وی خاطرنشان کرد: این ماهواره که نمونه ارتقایافته ماهواره نوید علم و صنعت است جهت تحویل و پرتاب آماده شده و به زودی زود پرتاب خواهد شد.
بلندی همچنین در حاشیه این مراسم اظهار داشت: ماهواره تدبیر طی چند ماه اخیر در راستای پروژه ماهواره ظفر ۲ و با همکاری حدود ۸۰ نفر از محققان ساخته شده که ویژگی بارز آن استفاده از GPS و سامانههای پیشرفته تعیین موقعیت و قدرت بالاتر نسبت به ماهواره نوید است که بهمنماه ۱۳۹۰ به فضا پرتاب شد.حمید فاضلی، قائممقام سازمان فضایی ایران هم در حاشیه این مراسم درباره روند طراحی و ساخت ماهواره «تدبیر» که پیش از استقرار دولت جدید خبری از ساخت چنین ماهوارهای مطرح نشده و خبر پرتاب قریبالوقوع این ماهواره در فاصلهای کوتاه بعد از استقرار دولت جدید از سوی مسوولان فضایی کشور مطرح شده است با ابراز گلایه از نحوه طرح این پروژه ماهوارهای که شائبههایی را مبنی بر بهرهبرداری تبلیغاتی از این طرح ماهوارهای در بدو استقرار دولت جدید ایجاد کرده است، اظهار داشت: ماهواره تدبیر طرح جدیدی نیست و پروژهای کاملا برنامهریزی شده در راستای طرح ماهواره نوید و در واقع نمونهای پیشرفتهتر از این ماهواره است که به سامانههای ناوبری جدید و سیستمهای تصویربرداری دقیقتر مجهز است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه پرتاب این ماهواره باید توسط سازمان هوافضای وزارت دفاع انجام شود، منتظر اعلام آمادگی این سازمان هستیم تا تستهای پیش از پرتاب را به سازمان هوافضا ارایه کنیم.
گفتنی است فاصله زمانی چهارم اکتبر سالگرد پرتاب اولین ماهواره به فضا و سرآغاز ورود انسان به فضا در سال ۱۹۵۷ و دهم اکتبر سالگرد قانونمند شدن بهرهبرداری از فضای ماورای جو هر ساله به عنوان هفته جهانی فضا گرامی داشته میشود.از سال ۲۰۰۷ بیش از ۹۴ کشور با ارایه صدها برنامه ملی در گرامیداشت این هفته در جهان مشارکت میکنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد