2 - 07 - 2024
پزشکیان به کار کارشناسی باور قلبی دارد
گروه اقتصادی- مسعود پزشکیان در میان نامزدهای ششگانه انتخابات اخیر، کمترین اظهارنظرهای تخصصی اقتصادی را بر زبان آورد و همچنین کمترین میزان وعده اقتصادی را در ادوار انتخاباتی اخیر در میان نامزدها به خود اختصاص داده است، با این حال، بخش بسیار بزرگی از جامعه علمی و غیرایدئولوژیک از جمع اساتید دانشگاه و اکادمیسینهای بازنشسته در حوزه علم اقتصاد، مدیریت مالی و شاخهها و گرایشات پیرامونی را به خود جلب کرده است. بیانیههای حمایتی پیدرپی مجامع علمی اقتصادانانی که از رویکردهای مکتبی بسیار متفاوتی برخوردار هستند در حمایت از تصدی کرسی ریاستجمهوری توسط دکتر مسعود پزشکیان، این پرسش را به وجود آورده که چرا این افراد با وجود گرایشات تخصصی مختلف، به حمایت از نامزدی به پا خواستهاند که کمترین اظهارنظر اقتصادی را بر زبان رانده است. حمایت اخیر دکتر علی طیبنیا و دکتر مسعود نیلی _که در مشارکت با یکدیگر طی دو سال پیاپی 95 و 96، نرخ تورم تکرقمی را به اقتصاد ایران هدیه کردند_ از دکتر پزشکیان، موضع این پرسش را تقویت کرده است. در همین راستا و برای روشن شدن ابعاد مختلف این حمایت، با دکتر حیدر مستخدمینحسینی به گفتوگو پرداختهایم. این دانش آموخته اقتصاد که خود سابقه تصدی معاونت وزارت امور اقتصادی و دارایی در دوران تصدی سه وزیر مختلف را عهدهدار بوده و ریاست هیات عالی بورس و چندین مسوولیت اقتصادی دیگر را نیز بر عهده داشته، به تبیین دلایل این موضوع پرداخته است که در ادامه از نظر میگذرانید.
چرا با وجود کمترین اظهارنظر اقتصادی و پایینترین سطح وعدهپردازی در میان نامزدهای انتخابات اخیر، کسر بسیار بزرگی از میان اقتصاددانان ایرانی از دکتر پزشکیان حمایت کردند؟
دلیل اصلی این اقبال بلند جامعه اقتصادانان ایرانی به دکتر پزشکیان را باید در صداقت و جسارت ایشان در بیان عمق مسائل و مطالب دانست. من در زمانی که معاون پارلمانی وزارت اقتصاد بودم و به مجلس رفتوآمد داشتم، ایشان را یک شخصیت ممتاز در میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی میدیدم. البته این گزارهای که میخواهم بیان کنم مربوط به الان که فضا انتخاباتی شده، نیست و این را همیشه در ارتباط با ایشان مطرح کردهام؛ ایشان از جمله نوادر مجلس هستند که هیچگاه خواستههای فردی را بر تمایلات ملی خود رجحان ندادهاند و همیشه منافع ملی را در اولویت اول خود قرار میدادند. ما در معاونت پارلمانی وزارت اقتصاد، به طور پیوسته با درخواستهای جزئی و کلی بخش بسیار بزرگی از نمایندگان مجلس روبهرو بودیم اما این مورد به هیچ عنوان در ارتباط با ایشان رخ نداد و هرگز از جانب ایشان با خواستههای شخصی روبهرو نشدیم. یکی از دلایل جلب توجه اقتصاددانان به ایشان را باید در همین مساله جستوجو کنیم که دکتر پزشکیان، خواستههای شخصی خود را بر روندهای کلان اقتصادی کشور تحمیل نخواهد کرد. نگاه ایشان در ارتباط با مقولاتی مانند آزادی و نسل جوان دارند نیز، مزید بر علت بوده که سبب شده تا علاوه بر اقتصاددانان، اقشار علمی دیگری نیز در حمایت از ایشان بیانیههای مشابه صادر کنند و اقدامات عملی در این راستا انجام دهند. این را ما در میان جمع کثیری از روانشناسان و جامعهشناسان نیز مشاهده کردهایم، که از آقای پزشکیان حمایت کردهاند. ایشان با دلسوزی تمام، میخواهند که کاری برای جوانان ایرانی انجام دهند تا ناامیدی و افسردگی در میانشان کم شود و میل به مهاجرت از ایران در میانشان نباشد. ایشان واقعا میخواهند که «برای ایران» کاری انجام دهند که وضعیت را به نفع مردم دگرگون سازد.
چگونه این حمایت از جانب تمامی طیفها اعم از نهادگراها، بازارگرایان و حتی رویکردهای رادیکالتر نیز به ایشان جلب شده است؟ با توجه به اینکه این طیفها نگرش بسیار متمایزی در ارتباط با جهانبینیهای اقتصادی از خود بروز میدهند، چگونه بر سر نامزدی یک فرد در انتخابات اجماع میکنند؟
من پیشتر در گفتوگو با روزنامه «جهانصنعت» گفتهام که باید از نامزدهای ریاستجمهوری، پیش از اینکه بپرسید چه نگاهی نسبت به مسائل اقتصادی دارند، نخست باید بپرسید که چه نگاهی به مفهوم «علم» دارند؟ این مساله که آقای پزشکیان در ادبیات خود، بارها به لزوم کار کارشناسی در کشور ارجاع میدهند و میگویند که امورات مختلف را براساس رویکردهای علمی اداره کرد، این جذابیت را در برند ایشان به وجود آورده است که برای جامعه علمی و اکادمیک کشور، اعم از اقتصادانان و گروههای علمی دیگر، از جذابیت متمایزی برخوردار باشند. مواضع ایشان در حوزه علم اقتصاد، مسائل اجتماعی و فرهنگی و روابط بینالملل بسیار ساده، واضح و شفاف است و این حس عدم تنازع در حوزه روابط بینالملل به عنوان یک پیشفرض ضروری برای انجام اصلاحات اقتصادی، باعث شده که اقتصاددانان بیشتری از ایشان حمایت کنند. وقتی که شما به جهانشمولی علم باور داشته باشید، به طور طبیعی مورد حمایت افرادی قرار میگیرید که این رویکرد را دارند. اتفاقا رییسجمهور باید این اطمینان خاطر را در بخشهای مختلف جامعه ایجاد کند که میخواهد در همه زمینهها، کار را به افراد کاردان و علمی واگذار کند. من این را به عینه دیدم که ایشان در تبریز و در جاهای دیگر، به طور رایگان عمل قلب انجام میدهند و ریالی دستمزد از نیازمندان دریافت نمیکنند. این نگاه که حاوی ذخایر و بار ارزشی و معنوی بسیار زیادی است که باعث میشود در نهایت مردم از اقشار گوناگون به ایشان اعتماد کنند.
اینجا یک علامت سوال ایجاد میشود. این روحیه همانقدر که واجد ارزش انسانی و معنوی است و میتواند فرد را در برابر وسوسه فساد بیمه کند، آیا باعث رسوخ اندیشههای عرفانی و ضددنیوی در مدیریت امور اقتصادی نخواهد شد؟ به هر حال اقتصاد و مطالبات اقتصادی ماهیتی زمینی و این جهانی دارند…
ایشان این مسائل را برای خودشان دنبال نمیکند و فقط خواهان این است که مساله برای مردم حل شود. ایشان از یک آرامش و زندگی راحت برخوردار است و برای اینکه این مساله برای مردم حل شود خودشان را در برابر رویکردهای علمی که توانایی حل مساله را دارند، تسلیم و گوش به فرمان میداند و این همان رویکردی است که میتواند اقتصاد کشور را از چالشهای فعلی رها کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد