22 - 12 - 2022
پستههای احتکار شده به بازار میآید
گروه بازرگانی- بعد از افزایش قیمت شدید خشکبار و به ویژه پسته، خیلی از مردم آن را از فهرست خریدهای نوروزی خود خط زندند. مسوولان نیز در جلسه پیشین کارگروه تنظیم بازار در صدد پیدا کردن
راه حلی برای این مشکل برآمدند و در پایان آن جلسه اعلام شد که صادرات این محصول برای مدت شش ماه متوقف میشود. اما روز گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: هنوز مصوبه ممنوعیت صادرات پسته ابلاغ نشده و مذاکرات با صادرکنندگان این محصول برای تعدیل قیمت آن در بازار داخلی و تنظیم بازار شب عید ادامه دارد. در جلسه دیروز تصمیم گرفته شد به شرط تامین نیاز داخلی با قیمت مناسب، صادرات پسته آزاد باشد.
صادرات مشروط
مهدی غضنفری گفت: توسعه صادرات غیرنفتی از جمله پسته و همچنین موضوع تنظیم بازار شب عید و کنترل قیمت از موضوعات مهمی است که باید به طور همزمان پایش کرده و مراقب باشیم آسیبی نبینند.
وی اظهار امیدواری کرد همه تولیدکنندگان، توزیعکنندگان و صادرکنندگان با توجه به شرایط حساس کنونی همراهی بیشتری با دولت داشته باشند.
روز گذشته رییس سازمان توسعه و تجارت در پایان جلسه مذاکره برای ادامه صادرات پسته گفت تصمیم گرفته شد به شرط تامین نیاز داخلی با قیمت مناسب صادرات پسته آزاد باشد.
حمید صافدل افزود: قیمت پسته را سازمان حمایت تعیین میکند و معاونت بازرگانی داخلی نیز بر نحوه توزیع و تنظیم بازار این کالا در ایام پایانی سال نظارت میکند.
معاون وزیر صنعت گفت: امسال سال بسیار مناسبی به لحاظ برداشت پسته بوده و بالغ بر ۱۸۳ هزار تن پسته برداشت شده است.
وی افزود: دو سوم پسته جهان را ایران و آمریکا تامین میکنند و یک سوم دیگر توسط سایر کشورها تولید میشود.
صافدل گفت: تمام تلاشمان را میکنیم تا ایران همچنان جایگاه برتر خود در صادرات پسته را در بازارهای هدف در جهان
داشته باشد.
توجه ویژه به نیاز داخلی
رییس شورای اصناف کشور با بیان اینکه ممنوعیت صادرات پسته به معنای توجه ویژه دولت به تامین نیاز داخلی و اولویت حقوق مصرفکننده ایرانی بر صادرات است، گفت: با توجه به اینکه صادرات پسته ایرانی در دنیا جایگاه بسیار ویژه و ممتازی دارد، نباید این مساله منجر به صدور بیحد و حصر این کالای خوراکی از کشور شود؛ به گونهای که قیمت آن در داخل کشور آنقدر بالا رود که مصرف کننده داخلی نتواند آن را خریداری کند.
نودهفراهانی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی نوسان نرخ ارز موجب گسترش منافع صادرات از سوی صادرکننده ایرانی شده، اظهار داشت: درست است که در شرایط فعلی صادرات کالاهای غیرنفتی برای کشور بسیار حیاتی و ضروری است ولی این به آن معنا نیست که تولیدکننده داخلی نسبت به تامین نیازهای بازار کشور بیتفاوت باشد.
وی با تاکید بر اینکه یکی از دلایل اصلی بالارفتن نرخ کالاها در کشور، افزایش تعداد واسطههای غیرتخصصی و غیرضروری است، اظهار داشت: متاسفانه برخی افراد سودجود که از تولید فاصله گرفته و سرمایههای خود را به پول نقد تبدیل کردهاند، وارد بازار کشور شده و هرجا احساس میکنند تقاضا افزایش پیدا میکند، همانجا وارد عمل شده و با احتکار همان کالا قیمتها را بالا میبرند.
وی ادامه داد: در حال حاضر میزان مصرف داخلی پسته در کشور سالانه ۶۰ تا ۷۰ هزار تن است که صادرکننده ایرانی ضمن توجه به این میزان مصرف داخلی باید مازاد تولید خود را صادر کند.
انجمن پسته آماده کمک به بازار
وقتی صحبت از ممنوعیت صادرات میشود نمیتوان نظرات صادرکنندگان و فعالان آن حوزه را نادیده گرفت. رییس انجمن پسته نیز در این رابطه گفت: در شرایطی که ورود ارز به کشور اهمیت داشته و باید ارتباطات جهانی را حفظ کنیم، ممنوعیت صادرات اصلیترین محصول صادراتی، دادن یک پیام به دنیاست که ما به علت تحریمها دچار مشکل شده و حاضر به ممنوع کردن صادرات هستیم.
نایب رییس اتاق ایران با اشاره به تصمیم دولت مبنی بر ممنوعیت صادرات پسته تا شش ماه اظهار کرده بود این تصمیم غافلگیرانه تبعات بسیاری برای فعالان بازار پسته، تولیدکنندگان و مصرفکنندگان آن دارد.
محسن جلالپور افزود: ۱۹ استان کشور در تولید و صادرات این محصول درگیر بوده و ۱۵۰ هزار هکتار سطح زیرکشت پسته داریم و صادرات آن یک و نیم میلیارد دلار ارزآوری برای کشور دارد.
جلالپور تصریح کرد: ۷۰ کشور دنیا مصرفکننده پسته بوده و صدها صادرکننده در کشور در این حوزه فعال هستند.
وی بیان کرد: تنها ۱۵ درصد محصول پسته در داخل کشور مصرف میشود که محصول مورد نیاز بازار شب عید در آذرماه و دی ماه آماده شده و ممنوعیت صادرات و ارزانی پسته به بازار شب عید کمکی نمیکند.
رییس اتاق بازرگانی استان کرمان افزود: با ممنوعیت صادرات پسته، خریداران این محصول به ما بیاعتماد شده و رقیبان صادرکنندگان ایرانی بازار را از ما میگیرند و محصول تولیدی روی دست تولیدکنندگان خواهد ماند.
رییس انجمن پسته با تاکید بر اینکه اینگونه تصمیمگیریها باید با کار کارشناسی اتخاذ و همه جوانب در نظر گرفته شود، گفت: انجمن پسته آمادگی دارد تا پنج هزار تن پسته برای مصرف بازار شب عید به قیمت عمده و مناسب در اختیار بازار توزیع قرار دهد تا مصرفکنندگان با قیمت پایین محصول را خریداری کنند.
جلال پور تصریح کرد: ما این مساله را از طریق وزرا و نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیگیری کردهایم تا جلسات اضطراری تشکیل و تصمیمگیری انجام شود و امیدواریم مشکلات حل شود.
۵ هزار تن پسته احتکار شده
در همین حال که رییس انجمن پسته اعلام آمادگی میکند که پنج هزار تن پسته وارد بازار شود، استاندار تهران از کشف پنج هزار تن پسته احتکار شده در اطراف شهر تهران خبر میدهد و میگوید که این پسته با قیمت ۳۰ هزار تومان روانه بازار خواهد شد.
مرتضی تمدن گفت: از مدتها قبل به تمام صادرکنندگان و دستاندرکاران پسته و خشکبار گفته شده بود برای تنظیم بازار برنامه خود را اعلام کنند و این موضوع از طرف وزارت صنعت، معدن، تجارت و تنظیم بازار اعلام شده بود.
وی افزود: اتحادیه صنف خشکبار موظف بود برنامه خود را برای تنظیم بازار شب عید و قیمتگذاری خشکبار اعلام کرد که متاسفانه همراهی نکردند و به صرف اینکه این کالا صادراتی است و نیاز به قیمتگذاری و تنظیم بازار ندارد بازار داخلی را دچار تنش کرده و پسته کیلویی ۶۵ هزار تومان را در بازار عرضه کردند.
تمدن با بیان اینکه قابل توجیه نیست عدهای به بهانه واردات ارز به کشور هر بلایی را سر مردم بیاورند، تصریح کرد: به گفته اتحادیه صنف خشکبار و پسته درصد بسیار کمی از پسته در کشور مصرف میشود و طبق گزارشات آنها ۸۰ درصد پسته تولیدی صادر و ۲۰ درصد وارد بازار داخلی میشود.
تمدن ادامه داد: از اتحادیه صنف خشکبار تقاضا شد با وجود اینکه مشکلی برای صادرات پسته نداریم اما باید ۲۰ درصدی که در داخل توزیع میشود بازار داخلی به ویژه بازار شب عید را اشباع کند باید با قیمت تمام شده و منصفانه در اختیار مردم قرار گیرد که متاسفانه مقاومت شد.
صادرات به بهای فشار بر مردم
استاندار تهران با بیان اینکه مساله پسته به یک جریان و شبکه پیچیدهای گره خورده است، گفت: تنها کسانی که از این موضوع زیان میبرند کشاورزان و مصرفکنندگان هستند و تعداد انگشتشماری از افراد بانفوذ سود سرشاری از این تجارت به جیب میزنند.
تمدن ادامه داد: ما موافق این موضوع نیستیم که به صادرات پسته آسیبی برسد اما نمیتوانیم این موضوع را به بهای فشار به مردم در داخل نادیده بگیریم.
به گفته وی، صادرکنندگان عمده پسته افراد سرشناس و انگشت شماری هستند که قادرند جوسازی و فضاسازی و مظلومنمایی کنند اما باید توجه داشته باشیم ما برای منافع عمومی مردم نمیتوانیم این موضوع را نادیده بگیریم.
تمدن نگهداری پسته در انبارهای اطراف شهر تهران را از لحاظ قانونی احتکار عنوان کرد و گفت: در چنین مواردی باید طبق قانون تعزیرات محصول احتکار شده با قیمت مصوب وارد بازار شود و به دنبال این موضوع هستیم تا با قیمت ۳۰ هزار تومان این محصول را در بازار داخلی توزیع کنیم.
معاون برنامهریزی استانداری تهران نیز در خصوص قیت خشکبار گفت: افزایش غیرمنطقی آجیل و خشکبار را پیگیری میکنیم و با متخلفین به شدت برخورد خواهیم کرد.
نعمتالله ترکی اظهار کرد: در زمینه قیمتها به مسوولان امر تذکر دادهایم و توضیح نیز از آنان خواستهایم تا به صورت شفاف توضیحات خود را بیان کنند.
وی گفت:اگر موارد منطقی و دلایل شفاف برای قیمتها ارایه دهند از آنان قبول خواهیم کرد اما اگر احساس کنیم زیاده خواهی است قطعا برخورد خواهیم کرد و جلو آن را خواهیم گرفت.
ترکی افزود: در خصوص میزان واردات آجیل آنچه را که با ارز دولتی یا مرجع و یا آزاد وارد کردهاند را بررسی خواهیم کرد و اگر سند ارایه کنند که قیمتهای آنان بالاست و باید با قیمت بالا نیز به فروش برسانند
قبول میکنیم.
وی با بیان این مطلب که محصولات پسته و خشکبار هم صادر و هم وارد میشود، گفت: فکر نمیکنم افزایش قیمت برای واردکنندگان با توجه به پیشبینی از قبل منطقی باشد.
ترکی گفت: به زودی آنچه را که درباره وضعیت آجیل و خشکبار بررسی کردهایم شفاف به مردم اعلام خواهیم کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد