16 - 05 - 2020
پسته به محصولی لوکس تبدیل شد
به گفته رییس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار، به دلیل خشکسالی و سرمازدگی در ۸۰ درصد اقلام خشکبار با افت تولید ۳۰ تا ۵۰ درصدی مواجه هستیم. بر این اساس با توجه به کمبود تولید و افزایش نرخ ارز، قیمت برخی اقلام آجیل و خشکبار بین ۵۰ تا ۷۰ درصد گران شده است. این در حالی است که گرانی و کمبود تولید در بازار پسته به شدت به چشم میخورد تا جایی که قیمت این محصول در برخی مناطق سطح شهر به بالای کیلویی ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. از اینرو برخی کارشناسان بر این عقیده هستند که باید نسبت به واردات اقدام شود و همچنین جلوی صادرات این محصول نیز تا اندازهای گرفته شود چرا که تولید سالانه ۱۹۰ هزار تنی پسته در سالجاری به ۹۰ هزار تن رسیده است.
این در حالی است که رییس انجمن پسته در اظهارنظری عجیب نه تنها راهحلی برای آرامش بازار پسته ارائه نداده بلکه اعلام کرده است که پسته یک محصول لوکس است و اقشار مرفه بالاترین مصرف آن را دارند. بنابراین نباید به دلیل ارزانی در داخل، بازار ۱۰۰ ساله صادرات را از دست داد.
محمود ابطحی با بیان اینکه در سالجاری به دلیل شرایط جوی و همچنین ناآور بودن سال پسته، تولید این محصول مهم صادراتی به شدت کاهش یافته و به یکچهارم تولید سال گذشته رسیده است، به ایسنا گفت: طبق برآورد انجمن پسته، تولید این محصول در سالجاری حدود ۵۰ هزار تن خواهد بود که یکچهارم تولید پسته در سال گذشته است.
وی با بیان اینکه به طور متوسط ۸۰ درصد پسته تولیدی در کشور صادر میشود، افزود: اگر پسته گرانتر هم شود نباید نگران این باشیم که یک عده خاص بخواهند حتما پسته ارزان مصرف کنند. آنها میتوانند پسته مصرف نکنند یا اگر میخواهند مصرف کنند پول بیشتری بپردازند. چرا که با صادرات یک گونی پسته میتوانیم ۱۰ گونی گندم وارد کنیم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه پسته یک محصول یک ساله نیست و تولیدکننده باید به فکر صادرات سال بعد هم باشد، گفت: اگر تولیدکننده بازار جهانی را از دست دهد سال بعد نمیتواند پسته را بفروشد، چون رقبا جای او را خواهند گرفت. پس نمیتواند در بازار جهانی حضور نداشته باشد و با این دلیل که پسته باید در داخل مصرف شود، جلوی صادرات را بگیرند.
وی همچنین درباره درآمد حاصل از صادرات گفت: درآمد صادرات از نظر ارزی رقم خیلی بالایی نیست اما اگر دل سیستم ارتباط جمعی برای مصرفکننده مرفه بسوزد و بخواهد جلوی صادرات را به هر علتی بگیرد، نهتنها درآمد صادراتی امسال کم میشود بلکه به طور کلی صادرات از بین میرود.
گفتنی است صادرات پسته ایران به اتحادیه اروپا در نیمه نخست سالجاری میلادی با رشد ۱۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده است. در حالی که ایران در نیمه نخست سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۱۰۵ میلیون یورو پسته به اروپا صادر کرده بود اما با توجه به کاهش تولید پسته، از این پس حتی باید نسبت به واردات بیشتر این محصول نیز اقدام شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد