17 - 02 - 2017
پسلرزههای سیاسی استعفای جنجالی
رسما اعلام شده است که مایکل فلین برکنار شده است. حال دو پرسش کماکان پیرامون این «استعفای تحمیلی» مطرح است. نخست اینکه آیا ترامپ از تماس تلفنی فلین با سفیر روسیه مطلع بوده و دوم اینکه رویکرد او به روسیه چیست.
کاخ سفید روزهای بحرانی و سختی را تجربه میکند. دوره فعالیت مایکل فلین به عنوان مشاور امنیتی دونالد ترامپ، بسیار کوتاه بود اما گرد و غباری که تماسهای تلفنی فلین با سفیر روسیه در واشنگتن ایجاد کرده، حتی پس از استعفای او فرو ننشسته است. حال دموکراتها مایلند بدانند که دونالد ترامپ چه زمانی از موضوع مطلع شده است.
فلین برای رها کردن خود از چنبره اتهامات حتی به معاون رییسجمهور آمریکا مایک پنس نیز دروغ گفته بود؛ دروغی ناشیانه که خیلی زود فاش شد. سپس فلین مدعی شد که بدون قصد و نیتی خاص اطلاعات ناکامل درباره تماس خود با سرگئی کیسلیاک، سفیر روسیه در واشنگتن را در اختیار معاون رییسجمهور قرار داده است اما این تلاشهای دیرهنگام مشاور امنیتی نتوانست به ماجرا خاتمه دهد.
موضوع بر سر تحریمها بود
حال مضمون تماس تلفنی مایکل فلین با سرگئی کیسلیاک منتشر شده است. موضوع به واپسین روزهای زمامداری باراک اوباما بازمیگردد. اوباما به علت دخالتهای روسیه در کارزار انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اقدام به تشدید تحریمها علیه این کشور کرده بود. در آن هنگام فلین با سفیر روسیه در واشنگتن تماس میگیرد و به او تضمین میدهد که روسیه نباید نگران تحریمها باشد و به محض شروع کار ترامپ، رویکرد کاخ سفید نسبت به روسیه و تحریمهای این کشور تغییر خواهد کرد.
اشکال کار اینجا بود که مایکل فلین در آن هنگام مسوولیت رسمی در دولت آمریکا نداشت و طبق قوانین آمریکا پرداختن به دیپلماسی خارجی موضوع کار دولت این کشور است نه شهروندان آمریکا.
پس از فاش شدن تماسها با روسیه، سخنگوی ترامپ و معاون او ضمن تایید این تماسها گفته بودند موضوع این گفتوگوها ربطی به تحریمهای روسیه نداشته است. تا اینکه رسانههای آمریکا و به ویژه واشنگتنپست موضوع را فاش کردند.
حتی بر اساس گزارشی که در نیویورکتایمز منتشر شده، ظاهرا پلیس فدرال آمریکا در همان نخستین روزهای شروع کار ترامپ درباره تماسها با روسیه پرسشهایی را از مشاور امنیتی ترامپ کرده است. پاسخ دروغ به آن پرسشها بیتردید میتواند پیامدهایی برای او و احتمالا برخی دیگر از مسوولان دولت ترامپ داشته باشد.
پیامدهای سیاسی
دموکراتها و رسانههای آمریکا خواهان روشن شدن همه ماجرا هستند. نخست اینکه ترامپ چه زمانی در جریان تماسهای فلین با روسیه و سفیر آن کشور در واشنگتن قرار گرفته و چه واکنشی از خود نشان داده است.
از آن گذشته آنها مایلند بدانند که رویکرد و سیاست دولت ترامپ در قبال روسیه چیست؟ گرچه ترامپ ظرف روزهای گذشته، سیاست تندی در قبال روسیه در پیش گرفته و حتی خواستار پس دادن جزیره کریمه به اوکراین شده اما نتوانسته از دامنه تردیدها نسبت به سیاست دولت خود در قبال روسیه بکاهد.
کاخ سفید: مشاور امنیت ملی اخراج شده است
سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد رییسجمهور آمریکا انتظار دارد مسکو شبه جزیره کریمه را به اوکراین بازگرداند. وی همچنین گفت که مایکل فلین، مشاور امنیت ملی توسط رییسجمهور اخراج شده است. شان اسپایسر به مساله تصرف کریمه به دست روسیه در دوران ریاستجمهوری اوباما اشاره کرد و گفت که نماینده آمریکا در سازمان ملل هم به شدت اشغال روسیه را محکوم کرده است.
وی سهشنبه گذشته در نشست هفتگی خود با خبرنگاران گفت: دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا به وضوح گفته است از دولت روسیه میخواهد خشونتها در اوکراین را کاهش دهد و کریمه را بازگرداند. همزمان او انتظار دارد و میخواهد با روسیه همکاری داشته باشد. در همین حال نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل دوم فوریه در شورای امنیت گفت: کریمه بخشی از اوکراین است. تحریمهای ما مربوط به کریمه تا زمانی که روسیه کنترل این شبهجزیره را به اوکراین بدهد، پابرجا میماند.
ویتالی چورکین، نماینده روسیه در سازمان ملل در پاسخ به قانون اساسی آمریکا اشاره کرد و گفت: مردم کریمه به اتفاق آرا برای پیوستن به روسیه رای دادند. سخنگوی کاخ سفید همچنین تاکید کرد: داشتن روابط خوب با روسیه جزو منافع ملی و اقتصادی روسیه است اما گفت که نیکی هیلی از طرف رییسجمهور درباره مساله کریمه صحبت کرده بود.
شان اسپایسر همچنین به مساله استعفای ژنرال مایکل فلین، از سمت مشاور امنیت ملی آمریکا اشاره کرد. فلین دوشنبه پس از چند هفته تحت فشار بودن از سوی رسانهها به دلیل گفتوگو با سفیر روسیه در ماه دسامبر از سمت خود کنارهگیری کرد.
گفته میشود فلین پیش از روی کار آمدن ترامپ به عنوان رییسجمهور وعده لغو تحریمهای آمریکا را به او داده بود. با این حال شان اسپایسر گفت: هیچ کاری وجود ندارد که ژنرال فلین برخلاف قوانین انجام داده باشد. او همچنین توضیح داد که از مایکل فلین خواسته شد استعفا دهد چراکه اعتماد ترامپ از دست رفته بود.
افشای ارتباط تیم ترامپ با روسها
پس از آنکه مشخص شد رییسجمهور آمریکا باوجود اطلاع از رسوایی مشاور امنیت ملی دولتش، در اخراج وی تعلل کرده، حالا ترامپ تحت فشار است تا درباره روابط با روسیه پاسخگو باشد. به نوشته روزنامه گاردین، مایکل فلین، مشاور امنیت ملی دولت ترامپ دوشنبه شب گذشته مجبور شد از سمت مشاور امنیت ملی آمریکا استعفا دهد.
فلین تنها ۲۴ ساعت پس از آن استعفا کرد که مشخص شد پیش از روی کار آمدن ترامپ به عنوان رییسجمهور درباره تحریمها با سفیر روسیه در واشنگتن صحبت کرده و معاون ترامپ و سایرین را درباره محتویات مکالمات خودش گمراه کرده است. نیویورکتایمز هم گزارش داد عوامل افبیآی اندکی پس از مراسم تحلیف ترامپ از فلین بازجویی کردند. پیش از استعفای فلین گزارشهایی منتشر شد که احتمال میداد او هدف اخاذی مسکو قرار گیرد.
همزمان با افشای اطلاع قبلی ترامپ از رسوایی فلین، دموکراتهای آمریکا خواستار تحقیقات مستقل درباره تماسهای تلفنی فلین با سفیر روسیه شدند و اینکه مشخص شود ترامپ چه چیزهایی میدانسته و در چه زمانی. یکی از جمهوریخواهان ارشد وعده داده تا این مساله را به طور جامع بررسی کند اما همحزبیهای او چندان تمایلی ندارند.
شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید در توضیح چگونگی استعفای مایکل فلین و آنچه روی داده، گفت: از بین رفتن اعتماد که نتیجه این شرایط و یکسری حوادث سوالبرانگیز دیگر بود، منجر شد تا رییسجمهور آمریکا از ژنرال فلین بخواهد استعفا دهد. هیچ چیزی وجود ندارد که ژنرال فلین انجام داده باشد و نقض قوانین محسوب شود. این اتفاقات به دلیل از دست رفتن اعتماد است.
مقامهای کاخ سفید در حالی یک ماه پس از رییس جمهور شدن ترامپ درگیر رسوایی شدند که گزارشهایی از بینظمی و اختلال عملکرد در کاخ سفید منتشر میشود. آنها همچنین مورد سوال قرار گرفتند که چرا همان دو هفته پیش که متوجه شدند، اقدامی انجام ندادند؛ خصوصا آنکه وزارت دادگستری آمریکا هشدار داده بود ممکن است این ژنرال بازنشسته هدف اخاذی روسها قرار گیرد.
سخنگوی کاخ سفید گفته است ترامپ اولین بار ۲۶ ژانویه (هفتم بهمن) از ماجرای فلین و اینکه او مایک پنس، معاون رییسجمهور آمریکا را گمراه کرده، آگاه شده است. به گفته شان اسپایسر، مایکل فلین تا ۱۳ فوریه به اطلاعات فوق محرمانه دسترسی داشته است.
رسوایی نفوذ روسیه در کاخ سفید، سهشنبهشب گذشته پس از آن بالا گرفت که مشخص شد برخی مشاوران کارزار انتخاباتی ترامپ گاه تماسهایی با مقامهای اطلاعاتی روسیه داشتهاند.
روزنامه نیویورکتایمز نزدیک ۲۴ ساعت پس از استعفای مایکل فلین، به نقل از چهار مقام اطلاعاتی کنونی و سابق آمریکا که خواستند نامشان فاش نشود گزارش داد تاکنون هیچ مدرکی از تماس تلفنی مقامهای کمپین ترامپ به دست نیامده که نشان دهد آنها با مقامهای اطلاعاتی روسیه همکاری داشتند. با این حال آنها نگفتند که محتویات این مکالمات چه بوده است.
در همین حال شبکه خبری سیانان گزارش داد مشاوران عالیرتبه نزدیک به دونالد ترامپ در طول کمپینهای انتخاباتی مکررا با روسهایی که برای مقامهای اطلاعاتی آمریکا شناخته شده بودند، تماس داشتند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد