12 - 03 - 2020
پولشویی زاییده کمبود شفافیت اقتصادی
کارشناسان و اقتصاددانان «پولشویی» را زاییده نبود شفافیت در نظامهای مالی کشور میدانند که «حاکمیت دوگانه بر امور پولی و بانکی» و «نظارت ناکافی» بر عمق آن میافزاید.
به گزارش ایرنا، پولشویی فرآیندی است که در آن پول کثیف یا مالی که از طریق جرم به صورت غیرقانونی حاصل شده، به ثروتی که در ظاهر از راههای مشروع و قانونی به دست آمده است، تبدیل میشود بهگونهای که منشأ اولیه آن مشخص نیست.
به گفته کارشناسان، پولشویی به این دلیل انجام میشود که منبع واقعی پول نامشخص باقی بماند که فرار مالیاتی نیز میتواند دلیل دیگری برای آن باشد.
اقتصاددانان تاکید دارند شفافیت اقتصادی در بخشهای مالی و بانکی اساسیترین درمان این مشکل بوده و از اینرو همه نقل و انتقالات مالی باید به روشنی در اختیار نهادها و مراجع نظارتی قرار گیرد.
به گفته آنان، نبود یک سیستم مالی منسجم و یکپارچه و در عین حال حاکمیت دوگانه بر امور پولی و بانکی و مهمتر از همه نظارت ناکافی بر این سیستم باعث ترویج پولشویی در کشور شده و لازمه رسیدن به یک نظام اقتصادی مطمئن و سالم شفافیت است.
در این رابطه نایبرییس هیات اجرایی انجمن اقتصاددانان ایران میگوید: شکی نیست در کشور پولشویی وجود دارد. لطفعلی بخشی ادامه داد: سیستم بانکداری و بودجهای ما سوراخها و منافذ زیادی دارد و در چنین سیستمی چنین اتفاقهایی روی میدهد.
عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: در مبارزه با پولشویی فقط بحث قانون نیست زیرا عزم و جدیت چندانی برای جلوگیری از آن وجود ندارد.
وی افزود: تحریمهای بینالمللی روشهایی را بر کشور تحمیل و ما را با مشکل روبهرو کرد که به همین سبب کارهای خلاف عرف انجام شد.
وی درباره یکی از روشهای جلوگیری از پولشویی گفت: شبکه توزیع کالا در کشور شامل سه میلیون واحد صنفی است که در هیچ جای دنیا وجود ندارد و اگر در اصناف، صندوقهای فروش کالا را قرار دهیم که طبق آن مالیات بپردازند شاهد افت قیمتها خواهیم بود.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران نیز در این زمینه معتقد است: پولشویی به سبب شفاف نبودن مالی رخ میدهد و باید کل جابهجایی پول قابل رصد و کنترل باشد که بابت چه کالایی چه میزان پول رد و بدل میشود.
به گفته مسعود خوانساری، هر چقدر شفافیت بیشتر باشد پولشویی کمتر میشود.
وی تاکید کرد: قیمت ارز باید تثبیت شود زیرا قیمتهای داخلی به دلیل یکسان نبودن نرخ ارز افزایش مییابد و بازار خود را با این نوسانها تطبیق میدهد. خوانساری گفت: باید تلاش شود ارز تکنرخی و واقعی شود که با این کار بسیاری از قضایا حل میشود.
یک استاد دانشگاه نیز در این رابطه اعلام کرد که برای مبارزه با مشکل و معضل بزرگ پولشویی، ساختارها آماده است اما عزم چندانی وجود ندارد.
علی سعدوندی افزود: سهم کل اسکناس کشور در نقدینگی سه درصد است و این نشان میدهد بیشتر معاملات کشور از جمله معاملات سیاه از طریق نظام بانکی قابل کنترل و پیگیری است.
سعدوندی تصریح کرد: پولشویی یک معضل جهانی است و فقط مربوط به ایران نیست و با مبارزه با آن جلوی بسیاری از فسادهای دیگر مانند ارتشا و مبادلات مواد مخدر گرفته میشود.
وی نظارت دقیق بر سیستمهای پولی و بانکی را ضروری دانست و افزود: بهترین راه مبارزه با فساد، نظارت مردمی و عمومی و مطبوعات است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد