6 - 12 - 2022
پژویان: نظر شورای رقابت تایید شد
در جلسه خودروسازان با مجلس در حالی قرار شد گزارشی از وضعیت این صنعت تهیه و به رییس مجلس ارایه شود که این روزها مشتریان بازار خودرو به جای بگو مگوهای مسوولان وزارت صنعت و شورای رقابت، خواستار تعیین تکلیف این بازار هستند.
در جلسه کمیسیون صنایع با خودروسازان، موضوع وضعیت فعلی صنعت خودرو مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه مقرر شد گزارش کلی در مورد وضعیت صنعت خودروسازی و مسایل مطرح شده در جلسه، توسط کمیسیون صنایع تهیه و به لاریجانی رییس مجلس و همچنین اعضای هیاترییسه مجلس ارایه شود.
علاوه بر این، در جلسه کمیسیون صنایع با خودروسازان، گزارشی از سوی مدیران ایرانخودرو و سایپا در مورد وضعیت تولید خودرو و مشکلات موجود در این بخش ارایه شد.
همچنین در این جلسه، نحوه قیمتگذاری خودرو مطرح و بحثهایی در مورد لزوم سیاستگذاری کلی در مورد قیمتگذاری خودرو توسط شورای رقابت و تعیین قیمت نهایی توسط سازمان حمایت مطرح شد.
در این جلسه، جواد نجمالدین مدیرعامل ایرانخودرو، سعید مدنی مدیرعامل سایپا، جمشید پژویان رییس شورای رقابت، صالحینیا معاون امور صنایع وزیر صنعت، تقوی رییس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و رضا رحمانی رییس کمیسیون صنایع مجلس حضور داشتند.
چالش وزارت صنعت و شورای رقابت بر سر قیمتگذاری
نحوه قیمتگذاری خودرو این روزها به چالشی بین وزارت صنعت و شورای رقابت تبدیل شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اخیرا با بیان اینکه قیمتگذاری یک کالای خاص مانند خودرو، ما را به سمت تله قیمتگذاری میکشاند، گفته بود: در حوزه اقتصاد اگر تصمیم به قیمتگذاری کالایی خاص گرفته شود به تدریج سایر کالاها نیز باید قیمتگذاری شوند.
به گفته وی، اگر نهاد یا دستگاهی بخواهد تنها یک کالا را قیمتگذاری کند، در نهایت در دام قیمتگذاری گرفتار میشود چراکه ناچار است دالان قیمتگذاری را تا انتها طی کند که در انتهای آن امکان بازگشتی متصور نیست، چنین دستگاهی تبدیل به یک سازمان حمایت کوچک و شاید ناکارآمد میشود در اینجاست که از وظیفه اصلی خود دور خواهد شد.
رییس شورای رقابت با اشاره به اینکه اعضای شرکتکننده در جلسه کمیسیون صنایع مجلس بر قانونی بودن اقدامات شورای رقابت تاکید داشتند، گفت: سازمان حمایت همچنان خواستار ورود به قیمتگذاری خودرو است.
جمشید پژویان در گفتوگو با تسنیم، در رابطه با جلسه کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی با خودروسازان که با حضور رییس سازمان حمایت از مصرفکنندگان، مدیران عامل شرکتهای خودروساز و نماینده وزارت صنعت برگزار شده بود، اظهار داشت: در این جلسه اعضا نظرات خود را در مورد مشکلات صنعت خودرو عنوان کردند و مقرر شد با تداوم این جلسات، تصمیم نهایی برای رفع مشکل تولید و قیمتگذاری صنعت خودرو کشور اتخاذ شود.
وی با اشاره به اینکه در این جلسه خودروسازان با ارایه گزارشاتی اقدام به بیان مشکلات خود کردند، افزود: در این میان سازمان حمایت از قیمتگذاری خودرو کنار نرفته است و درخواستهای متعددی مبنی بر ورود به بازار و قیمتگذاری خودرو دارد.
رییس شورای رقابت تصریح کرد: در مجموع اعضای شرکتکننده در این جلسه بر قانونی بودن اقدامات شورای رقابت تاکید داشتند و حتی ورود وزارت صنعت را به بازار و قیمتگذاری نادرست دانستند.
پژویان ضمن تاکید بر اینکه شورای رقابت با ابزارهای خاص خود در آینده مشکلات خودروسازان را رفع خواهد کرد، افزود: وزارت صنعت بهجای بیان انتقادهای غیرتخصصی باید به وظیفه اصلی خود که همان تدوین نقشه راه برای صنعت خودرو است همت گمارد تا در آینده به دستاوردهای مهمی در این حوزه دست پیدا کنیم.
وی با اشاره به اینکه تا زمانی که قانون جدیدی در خصوص وظایف شورای رقابت تعیین نشود این بخش مسوولیت نظارت بر بازار خودرو را ادامه خواهد داد، گفت: بهاعتقاد بنده کمیسیون صنایع همزمان با احساس تکلیف در بررسی مشکلات خودروسازان باید با نگاهی تخصصی موانع تولید ملی در حوزه صنعت خودرو را مورد بررسی قرار دهد.
معاون وزیر صنعت: رییس شورای رقابت عامل نابودی صنعت خودرو
از سوی دیگر معاون وزیر صنعت در واکنش به اظهارات پژویان گفت که خوش به حال آقای دکتر پژویان که دانش اقتصاد دارند و با همین پایه علمی، خودرو را به این وضع و روز درآوردند، تا جایی که تولیدکنندگان خودرو و قطعات را متضرر کرد و به آستانه نابودی کشاند.
به گزارش شاتا، سید علیرضا شجاعی در واکنش به اظهارات پژویان، رییس شورای رقابت در خصوص دیدگاههای وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: خوش به حال آقای دکتر پژویان که دانش اقتصاد دارند و با همین پایه علمی، خودرو را به این وضع و روز درآوردند، چنانکه بلاتکلیفی چندین ماهه در صنعت خودرو، هم تولیدکنندگان خودرو و قطعات را متضرر کرد و به آستانه نابودی کشاند و هم موجب سردرگمی مصرفکنندگانی شد که تصور میکردند قیمت خودرو به زودی ۳۰ تا ۴۰ درصد ارزان میشود.
وی در خصوص اینکه سیستم تنظیمکننده قیمت در همه دنیا وجود دارد، گفت: این سیستم در ایران نیز وجود دارد و مسوول آن سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است.به گفته معاون برنامهریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت، شورای رقابت فقط باید چارچوبها را در مورد انحصار مشخص کند نه آنکه وارد تعیین قیمت این کالا و آن کالا شود و کشور را در تله قیمتگذاری گرفتار کند.
شجاعی افزود: نهادی که برای رقابت طراحی شده در حقیقت یک نهاد ضد انحصار است و در صورتی که این نهاد به عرصه قیمتگذاری وارد شود دچار روزمرگی شده و از رسالت اصلی خود باز میماند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد رسالت اصلی شورای رقابت، قاعدهگذاریهایی در فضای کسب و کار است که باعث میشود در گذر زمان انحصار در فضای کسب و کار رفع شود. در حقیقت این شورا باید علتها را بیابد چون برخورد با معلول، مساله را حل نمیکند.
وی با پیشنهاد مطالعه دوباره مجموعه قوانین مرتبط با شورای رقابت توسط رییس این شورا اظهار داشت: شورای رقابت از انبوه کارهایی که باید رسیدگی کند تنها به سراغ قیمتگذاری رفته است. کارهایی همچون مقابله با هرگونه تبانی از طریق قرارداد، توافق یا تفاهم ماده «۴۴»، مقابله با احتکار و استنکاف از معامله، تبعیض در شرایط معامله، اظهارات گمراهکننده، مداخله در امور داخلی یا معاملات بنگاه یا شرکت که در ماده «۴۵» آمده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: بررسی ترکیب تملک در سهام شرکتها یا سهام بنگاهها ماده «۴۷»، نحوه ادغام شرکتها یا بنگاهها ماده «۴۸» و حقوق و امتیازات انحصاری ناشی از مالکیت فکری ماده «۵۱» از جمله دیگر وظایف این شوراست که فضای کسب و کار کشور سالهاست از آنها رنج میبرد و فعالان اقتصادی امید داشتند با شکلگیری شورای رقابت این معضلات حل و فصل شود.
به گفته این مقام مسوول، در ماده «۵۸» به وضوح وظایف و اختیارات دیگر شورا در پنج بند آمده است که به طور عمده تشخیص مصادیق رویههای ضدرقابتی، ارزیابی وضعیت و تعیین محدوده بازار کالا و خدمات مرتبط با مواد «۴۴» تا «۴۸» که منجر به اخلال در رقابت شود، تدوین و ابلاغ راهنماها و دستورالعملهای لازم و ارایه نظرات مشورتی به دولت برای تنظیم لوایح مورد نیاز است.
شجاعی ادامه داد: در بند «۵» این ماده، «تصویب دستورالعمل تنظیم قیمت، مقدار و شرایط دسترسی به بازار کالاها و خدمات انحصاری در هر مورد با رعایت مقررات مربوط» جزو وظایف و اختیارات مطرح شده است نه قیمتگذاری.
وی رییس شورای رقابت را مخاطب قرار داد و گفت: ایشان دقت میفرمایند که قیمتگذاری آن هم به شیوه نابودی یک صنعت در هیچ بندی نیامده است.معاون برنامهریزی وزیر صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر لزوم مشخص شدن مرز وظایف و اختیارات شورای رقابت و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان گفت: فعالان اقتصادی اعم از تولیدکنندگان و بازرگانان و نیز مصرفکنندگان انتظار دارند تا این نهاد با ارایه پیشنهادهای خود به دولت و مجلس در جهت وضع قوانین ضد انحصار و ایجاد فضای رقابتی در بهبود فضای کسب و کار نقشآفرینی کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد