5 - 01 - 2020
پیامد ترور بر بازارهای مالی بینالمللی
پس از حمله بزدلانه نیروهای آمریکایی جهت ترور سردار حاجقاسم سلیمانی توسط هواپیمای بیسرنشین دقایقی بیشتر طول نکشید که بازارهای مالی با نوسانات هیجانزده توسط سرمایهگذاران نگران از تنش در منطقه روبهرو شود. به لحاظ اهمیت استراتژیک منطقه خاورمیانه به عنوان مبدا تولید قسمت زیادی از سوختهای فسیلی در دنیا، اولین نماد معاملاتی در بازار که با تنش مواجه شد نفت بود که متاثر از حمله به کاروان حاجقاسم سلیمانی در میان نگرانیها از امنیت منطقه بیش از سه درصد رشد را تجربه کرد و قیمت نفت WTI که قبل از ترور بامداد جمعه زیر ۶۱ دلار معامله میشد به ناگاه در کمتر از ۱۲ ساعت بیش از دو دلار رشد نوسان قابل توجهی را از خود نشان داد.
نفت پس از خوابیدن التهاب و تنشها بر سر انفجار تاسیسات آرامکو در تاریخ ۱۳ سپتامبر و شکست ناموفق روند نزولی دوباره پس از افزایش امیدها به شکل گرفتن یک توافق تجاری جان دوباره گرفته بود و با شروع روند صعودی در ماه اکتبر بالاخره توانست روند نزولی ۱۲ ماه گذشته خود را شکست دهد.
امیدواری سرمایهگذاران به رونق اقتصادی و رشد تقاضا در بازار حاملهای انرژی همزمان با شروع زمستان و واپسین لحظات سال ۲۰۱۹، موجب رشد فزاینده نزدیک به ۱۰ دلاری قیمت نفت در دو ماه گذشته شده بود که دوباره به واسطه تنش به وجود آمده در خاورمیانه میان ایران و آمریکا شدت گرفت و در حال حاضر نفت را در نزدیکی ناحیه مقاومتی قیمت ۶۴ دلار قرار داده است. بر اساس تحلیل تکنیکال چنانچه نفت بتواند از محدوده قیمتی بین ۶۶-۶۴ دلار قاطعانه گذر کند، امکان دستیابی قیمت در آیندهای نزدیک به سطح بالای ۷۰ دلار بسیار محتمل است. در حال حاضر عوامل بنیادی مثل پاسخ ایران به این حمله آمریکا در آینده قیمت نفت در ماههای آینده بسیار تعیینکننده خواهد بود.
دومین نماد متاثر از به شهادت رساندن سردار سلیمانی اونس جهانی طلا بود که به علت روی آوردن سرمایهگذاران به خرید این نماد برای مدیریت ریسک هنگام تنش به وجود آمده رشد فزایندهای را تجربه کرد. اونس جهانی طلا روز جمعه متاثر از اتفاقات پیش آمده با بیش از ۲۰ دلار جهش بیش از ۳/۱ درصد رشد داشت و به ۱۵۵۰ دلار در هر اونس رسید. قابل ذکر است که قیمت طلا پس از برخورد به سقف قیمتی ۱۵۵۷ دلار در اوج تنشهای جنگ تجاری میان چین و آمریکا و تجربه سقوط تا قیمت ۱۴۵۰ دلار در ماههای گذشته با شکست قاطع روند نزولی میانمدت خود چند روزی بود که متاثر از وقایعی همچون تهدیدات موشکی کرهشمالی و کشته شدن کارمند سفارت آمریکا در بغداد سیگنال خرید را برای فعالان بازارهای مالی صادر کرده بود
از لحاظ تحلیل تکنیکال طلا نیز دقیقا مطابق با روند نماد نفت به محدوده مقاومتی مهمی رسیده است که گذشتن قیمت از این ناحیه با توجه به پارامترهای دیگر مثل اعداد مندرج روی اندیکاتور مهم RSI و شکست بیش از حد Bollinger Bondبا انحراف معیار دو در کوتاهمدت به راحتی امکانپذیر نخواهد بود اما چنانچه تنشها در منطقه همچنان افزایش یابد، دور از ذهن به نظر نمیرسد.
از دیگر نمادهایی که حمله روز جمعه تاثیر بسزایی در نوسان آن داشت میتوان به شاخصهای آمریکا و اروپا مثل DowJones و German30 اشاره کرد که با افزایش تنش و خروج سرمایه سرمایهگذاران از بازار شرکتهای سهامی اروپایی و آمریکایی متحمل ضرر و کاهش قیمت شده بودند.
شاخصهای بازار آمریکا که به واسطه فاز اول توافقات تجاری آمریکا و چین، چندین روز است که در حال رشد و رکوردشکنی قیمتی هستند پس از اتفاقات صبح جمعه رشدشان متوقف شد و هر سه شاخص اصلی آمریکا بیش از یک درصد ریزش را تجربه کردند که البته پس از باز شدن والاستریت در بعدازظهر جمعه به وقت تهران قسمتی از ریزش قیمتی خود را پس گرفتهاند، اما شرایط در شاخص بازارهای اروپایی مانند شاخص صنایع آلمان ریزشها مانع از قرار گرفتن این شاخصها در محدوده قیمتی مناسب برای صعود به اهداف بالاتر شدند و بازار نتوانست آن طور که باید ریزش قیمتها را جبران کند.
با توجه به اینکه در حال حاضر ارزش مجموع عمق بازارهای مالی بینالمللی بیش از GNP جهانی گشته و این بازارها صراحتا وارد محدوده حباب قیمتی گشتهاند، افزایش درگیریها عواقب سنگینی برای این بازارها خواهد داشت و میتواند منجر به ریزش سنگین ارزش این شاخصها و خروج سرمایه از بازار سهام به سمت داراییهای امن مانند طلا و فلزات گرانبها همچون نقره و پالادیوم باشد.
*گروه تحلیل بازارهای مالی خانه اقتصاد
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد