26 - 11 - 2019
پیروزی جنبش دموکراسیخواهی
نامزدهای مورد حمایت معترضان در ششمین دوره انتخابات شوراهای منطقهای سال ۲۰۱۹ منطقه اداری ویژه هنگکنگ چین با پیروزی چشمگیری توانستند اکثریت کرسیها را در اختیار بگیرند. این انتخابات با مشارکت بیسابقه مردم این منطقه روبهرو شد.
این انتخابات که در آخر هفتهای آرام پس از شش ماه ناآرامی برگزار شد برای انتخاب ۴۵۲ نماینده شوراهای منطقهای بود که در مشارکتی بیسابقه، بیش از ۷۰ درصد از جمعیت ۴/۷ میلیون نفری هنگکنگ، یعنی بیش از دو میلیون و ۹۰۰ هزار نفر رای خود را به صندوق انداختند. این رقم در انتخابات سال ۲۰۱۵ میلادی ۴۷ درصد بود. احزاب طرفدار دموکراسی هنگکنگ توانستهاند ۳۹۰ کرسی از ۴۵۲ کرسی شوراهای محلی را به خود اختصاص دهند که نزدیک به ۹۰ درصد آراست. نزدیک به ۱۰۰۰ نامزد برای راهیابی به شوراهای محلی هنگکنگ رقابت کردند. اکثر کرسیهای شورا تا به حال در اختیار نمایندگان طرفدار چین بوده است.
انتخابات منطقهای هنگکنگ هر چهار سال یکبار برگزار میشود اما انتخابات سال ۲۰۱۹ در کانون توجه قرار گرفته است، زیرا تشدید اعتراضات خشونتآمیز در نزدیک به شش ماه گذشته تقریبا این قطب مالی آسیا را فلج کرده است.
معمولا انتخابات شوراهای محلی که به امور خدماتی نظیر حملونقل و جمعآوری زباله مربوط میشود از اهمیت کمتری برخوردار است، اما حامیان دموکراسی امیدوارند از طریق این پیروزی فشارهای خود بر دولت را جهت تحقق مطالباتشان برای تغییر افزایش دهند.
ناظران بر این باورند که این انتخابات به عنوان آزمایشی برای سنجش میزان حمایت از کری لام، مدیر اجرایی هنگکنگ است که به محدود کردن آزادیهای شهروندان به نفع دولت مرکزی در چین متهم است.
کری لام، رییس اجرایی منطقه اداری ویژه هنگکنگ چین پس از شرکت در رایگیری و انداختن رای خود در صندوق در یک کنفرانس خبری از مردم خواست در این انتخابات شرکت کنند. او گفت: ما با چالشهای بسیاری روبهرو هستیم، اما خوشحالم که تلاش همه طرفها برای اطمینان از برگزاری انتخابات سالم به ثمر رسیده است.
گرچه اعضای شوراهای منطقهای در تصمیمگیریهای سیاسی شرکت ندارند اما همچنان میتوانند در مورد تشکیل کمیتهای که رییس اجرایی را انتخاب میکند، موثر باشند.
شوراهای منطقهای که به عنوان رابط بین مردم و دولت خدمت میکنند، ارگانهای مشاورهای هستند که معمولا در مورد مسائل محلی مانند مسائل شهری و تامین امکانات رفاهی مردم تصمیمگیری میکنند.
عده بیسابقهای از رایدهندگان، حدود چهار میلیون و ۱۰۰ هزار نفر، جهت رای دادن در انتخابات شورای منطقهای ثبتنام کرده بودند، اما حدود سه میلیون نفر در انتخابات شرکت کردند.
در حال حاضر نمایندگان هوادار چین در این شورا حدود ۷۰ درصد کرسیها را در اختیار دارند، اما این انتخابات چهره شوراهای محلی هنگکنگ را به شدت دگرگون کرد.
هنگکنگ از حدود شش ماه پیش صحنه اعتراضات و تظاهرات مردم است.
اعتراضات مردم هنگکنگ ابتدا در خرداد سال جاری در اعتراض به یک لایحه استرداد آغاز شد که اجازه میداد مظنونان جنایی برای محاکمه به سرزمین اصلی چین فرستاده شوند.
دولت هنگکنگ بعد از سه ماه ناآرامی، مهر ماه لغو این لایحه را اعلام کرد، اما تظاهرکنندگان همچنان به اعمال فشار بر دولت این کشور برای محقق شدن دیگر خواستههای خود از جمله استعفای خانم لام و تحقیقات مستقل درباره خشونتهای ادعایی پلیس علیه تظاهرکنندگان ادامه دادند.
معترضان هنگکنگی که به گفته چین از حمایت آمریکا و بریتانیا برخوردار هستند، برای اینکه توسط نیروهای امنیتی شناسایی نشوند هنگام تظاهرات از ماسک استفاده میکردند و با افزایش آشوبها، خانم لام تصمیم گرفت با استفاده از اختیارات قانونی خود ماسک زدن را ممنوع کند؛ اقدامی که باعث شکلگیری موج جدیدی از اعتراضات شده است.
هنگکنگ از میانه قرن ۱۹ تا ۱۹۹۷ مستعمره بریتانیا بود و از آن پس به جمهوری خلق چین ملحق شد. هنگکنگ یک منطقه آزاد تجاری خودگردان است و برخلاف چین، ساکنان آن از حقوق شهروندی و آزادیهای مدنی گستردهای برخوردارند.
واکنش چین
وزیر خارجه چین تاکید کرد هر گونه تلاش برای ایجاد ناآرامی در هنگکنگ و آسیب رساندن به ثبات و شکوفایی این منطقه ناکام خواهد ماند. وانگ یی که در توکیو بهسر میبرد دیروز در واکنش به پرسش خبرنگاران ژاپنی در مورد انتخابات منطقهای هنگکنگ اعلام کرد: فارغ از هر گونه تغییری که در اوضاع هنگکنگ ایجاد شود یک نکته کاملا روشن است و آن، این است که هنگکنگ بخشی از سرزمین و یکی از مناطق اداری ویژه چین است و بخشی از چین خواهد ماند.
اظهارات وزیر خارجه چین در حالی مطرح شده که او پنجشنبه هفته گذشته به دولت دونالد ترامپ درباره تبدیل شدن یک مصوبه کنگره آمریکا درباره هنگکنگ به قانون شدیدا هشدار داده بود.
رییس دستگاه دیپلماسی چین گفت: در حال حاضر روابط آمریکا- چین به مقطع حساسی رسیده است، اما تاسف میخوریم که برخی سیاستمداران در آمریکا در حد جنونآمیزی بهدنبال لکهدار کردن اعتبار، حمله و تهمتزنی به چین هستند.
گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین هم از رییسجمهور آمریکا درخواست کرد لایحهای که توسط کنگره آمریکا در حمایت از معترضان هنگکنگی تصویب کرد را وتو کند و مانع از تبدیل شدن آن به قانون شود.
شوانگ اضافه کرد: آمریکا فورا به دخالت در امور هنگکنگ و امور داخلی چین خاتمه دهد و اگر آمریکا به این اقدامات غلط ادامه دهد، چین بدون شک دست به اقدامات متقابل سختی خواهد زد. وزیر خارجه چین اظهار کرد هنگکنگ تحت هر شرایطی بخشی از چین است. وانگ یی اظهار کرد هر چه در هنگکنگ پیش بیاید مهم نیست و این منطقه در نهایت بخشی از چین است.
این وزیر این اظهارات را در توکیو و در پاسخ به سوالی درباره انتخابات شورای محلی هنگکنگ بیان کرد که اپوزیسیون هوادار دموکراسی در آن به پیروزی رسیده است. وانگیی اظهار کرد: مهم نیست در هنگکنگ چه اتفاقی میافتد. این منطقه بخشی از خاک چین است. او اضافه کرد: هر اقدامی که برای آسیب زدن به ثبات و توسعه هنگکنگ انجام شود، نمیتواند به موفقیت برسد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد