30 - 04 - 2025
پیشبینی رشد 5 درصدی سالانه مصرف بنزین
گروه انرژی- مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی میگوید: اکنون میانگین مصرف بنزین کشور ۱۲۴میلیون لیتر در روز است و اگر سالانه ۵درصد رشد مصرف داشته باشیم قاعدتا بیش از ۱۲۹میلیون لیتر تولیدی خواهد بود که در پایان برنامه هفتم هدفگذاری شده است.
روند افزایشی مصرف بنزین در سالهای اخیر شدت گرفته است. این افزایش مصرف باعث شده که تولید داخلی از مصرف جا بماند و به همین دلیل هم هر سال ارقام واردات بنزین بزرگتر میشود. سال گذشته نزدیک به 3میلیارد دلار از درآمدهای کشور صرف واردات بنزین شد و امسال پیشبینیها از 6میلیارد دلار خبر میدهد؛ ارقامی که هرچه بزرگتر شود، نگرانکنندهتر میشود. با این حال مقامات وزارت نفت امیدوارند که همزمان با این رشد تقاضا تولید داخلی را هم ارتقا بدهند.
محمدصادق عظیمیفر در گفتوگو با ایلنا، درباره برنامه افزایش تولید بنزین در کشور و پاسخگویی به تقاضا گفته است: در هدفگذاری برنامه هفتم توسعه برنامه ما این است که تولید به ۱۲۹میلیون لیتر در روز برسد اما شتاب مصرف به قدری بالاست که اگر اقدامی برای مدیریت مصرف صورت نگیرد حتی اگر تا انتهای برنامه هفتم توسعه به ۱۲۹میلیون لیتر در روز برسیم، نمیتوانیم تقاضا را پاسخ دهیم زیرا اکنون میانگین ۵ تا ۶درصد افزایش مصرف داریم. به گفته او، اکنون میانگین مصرف بنزین کشور ۱۲۴میلیون لیتر در روز است و اگر سالانه ۵درصد رشد مصرف داشته باشیم قاعدتا بیش از ۱۲۹میلیون لیتر تولیدی خواهد بود که در پایان برنامه هفتم هدفگذاری شده است، بنابراین قاعدتا باید در حوزه مدیریت مصرف هم اقداماتی صورت بگیرد. کارشناسان میگویند بخشی از دلایل رشد مصرف بنزین ناشی از قیمت پایین این فرآورده در داخل کشور بوده ک باعث گسترش قاچاق آن هم شده است.
آنطور که عظیمیفر گفته، در حال حاضر مصرف سوخت خودروهای تولید داخل نسبت به میانگین جهانی بیشتر است، به همین دلیل هم باید کیفیت خودروهای تولیدی بالاتر برود و در عین حال امکان واردات خودروهای کممصرف و با کیفیت بالاتر تسهیل شود. او هم مثل دیگر کارشناسان اقتصادی بر این باور است که در سیاستهای قیمتی هم باید بررسیهای لازم انجام شود و اگر قرار است بازتوزیع یارانه صورت بگیرد، انجام شود. با این حال به دلیل حساسیتهای بالای تغییر قیمت بنزین، فعلا این تصمیم از دستور کار دولت خارج شده است.
با این حال عظیمیفر تاکید میکند که برای بحث مصرف همه متولیان باید ایفای نقش موثر داشته باشند. در قانون برنامه هفتم تدبیر شده که ذیل رییسجمهور سازمان بهینهسازی مصرف تشکیل شود که طرحهای مصرف را شتاب ببخشد که لازم است این برنامه با شتاب بیشتری پیگیری شود.
این مقام ارشد نفتی اقدامات مدیریت مصرف در حوزه پالایش و پخش ناظر به متنوعسازی سبد سوخت، مانند سیانجی و اقداماتی که برای برقیسازی انجام شده را برنامههای تکمیلی وزارت نفت برای کاهش مصرف بنزین ذکر کرد و گفت: دنبال این هستیم که زیرساختهای شارژ خودروهای برقی را در ۷هزار جایگاه توزیع سیانجی و فرآورده در کشور فراهم کنیم. در جلسهای که داشتیم تصمیم بر این شد امکانپذیری این پروژه احصاء و سریع عملیاتی شود.
عظیمیفر با بیان اینکه در حوزه سیانجی هم مجموعه اقداماتی در حال انجام است، تاکید کرد: عمده بحث مصرف در بقیه دستگاههاست، مثلا در بخش خودرویی ۵۳درصد ناوگان حملونقل فرسوده است و باید اسقاط ناوگان فرسوده شتاب بیشتری بگیرد. همزمان با این تصمیمهای مدیریتی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برای مدیریت تولید و مصرف بنزین، طرح واردات بنزین سوپر هم در دولت در حال پیگیری است. براساس جلسه اخیر هیات مقرراتزدایی و بهبود محیط کسبوکار، «واردات بنزین ویژه (سوپر)» برای بررسی تخصصی و دقیق به کمیته تخصصی بازگردانده شده است.
در جلسه یاد شده که به ریاست سرپرست وزارت اقتصاد برگزار شد، مقرر شده کاربرگ جدید «فعالیت واردات بنزین ویژه (سوپر) و تغییر وضعیت صدور مجوز تولید بدون کارخانه از ثبتمحور به تاییدمحور بررسی شود و برای تدقیق موضوع به کمیته تخصصی هیات مقرراتزدایی و بهبود محیط کسبوکار عودت داده شد.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد