1 - 05 - 2024
پیشبینی وضعیت آتی بورس با شروع مجامع
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: نمیتوان یک عامل را دلیل وضعیت این روزهای بازار سهام دانست. با فرض نزدیک شدن به فصل مجامع و اینکه شرکتها طی ۱۵ماه آینده دوبار به مجمع میروند و DPS خواهند داد، بازار سهام ارزنده است ولی ارزندگی دلیل کافی برای رشد نیست چراکه بهرغم این ارزندگی بازار حرکت نمیکند و حتی منفی نیز میشود.
برزو حقشناس در گفتوگو با بورس پرس گفت: چند عامل در این خصوص وجود دارد؛ نخست تبصره ۶ بند «س» برای بورس به معضل تبدیل شده است. دیروز صدای شرکتهای بیمهای هم در آمد و به مجلس نامه نوشتند و شرح دادند که این موضوع برای بیمهایها مشکلساز خواهد شد. بیمهها به نوعی شرکتهای سرمایهگذاری هستند و این بند برای سرمایهگذاری به طور کلی تهدید محسوب میشود و روی بازار سهام هم اثر میگذارد.
او افزود: نکته بعدی بهرغم ارزندگی بازار به لحاظ جایگزینی اما برخی مولفههای بنیادی همچنان مشکل دارد. به عنوان مثال بانک مرکزی همچنان در برابر بالا رفتن نرخ دلار نیما مقاومت میکند و فاصله بین نرخ نیما و بازار آزاد با وجود افتی که بازار آزاد و رشد جزئی نیما داشت، هنوز بسیار است. دیروز دوباره نرخ در سامانه نیما کاهشی شد. این موضوع روی سودآوری شرکتها اثر میگذارد و یکی دیگر از دلایل عدم رشد در روزهای اخیر است.
حقشناس اظهار کرد: نکته بعدی که اصلی و از همه مهمتر بوده این است که دولت و بانک مرکزی سیاست انقباضی شدیدی را بر اقتصاد حاکم کردهاند و به شدت با کمبود منابع و آشفتگی مالی مواجه است. هیچوقت سابقه نداشته با نرخ سود ۲۳درصدی اوراق روی میز فروش بگذارند اما این اتفاق در دو روز گذشته اتفاق افتاده و نشان میدهد در دومین ماه سال دولت کمبود منابع دارد و این موضوع عجیب است چراکه معمولا در نیمه اول سال دست دولت در منابع بازتر است. در آخرین گزارش پایه پولی در بهمن ماه خالص بدهی دولت ۹۱درصد رشد را نشان داد و این نشان میدهد که دولت به شدت کمبود منابع دارد و این کمبود ادامه پیدا کرده و باعث شده پول در بازار نباشد، از طرفی نرخ تامین مالی افزایش یافته و در برخی سطوح به ۴۵ تا ۴۸درصد رسیده است.
او ادامه داد: این باعث شده هلدینگهای تامین مالی و حقوقیها که نیازمند تامین مالی هستند فشار فروش روی نقدشوندهترین دارایی که سهام است بیاورند و در بورس فروشنده باشند که این موضوع هم فشار فروش به بورس وارد میکند. ضمن اینکه مولفه اول و دوم که مباحث مالیاتی و عدم افزایش نرخ دلار در سامانه نیما هستند بر کاهش تقاضا اثر گذاشتند اما اصلیترین عامل کمبود منابع دولت است. سیاستها همچنان انقباضی بوده و کار را برای بازار سرمایه بهرغم ارزندگی بسیار سخت کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد