13 - 08 - 2024
پیشروی اوکراین به عمق 30 کیلومتری خاک روسیه
مسکو روز یکشنبه اعلام کرد که پیشروی نیروهای ارتش اوکراین را به عمق خاک خود در منطقه کورسک متوقف کرده است.
از سوی دیگر، در ششمین روز حمله اوکراین به این منطقه مرزی در روسیه، یک مقام ارشد اوکراینی هدف از این عملیات را کشاندن جنگ به داخل خاک روسیه و تضعیف نیروهای مسکو از طریق پراکنده کردن آنها عنوان کرد.به گزارش یورونیوز، روسیه اما با تاکید بر این موضوع که به نیروها و تجهیزات ارتش اوکراین در حدود ۳۰کیلومتری مرز خود ضرباتی وارد کرده، به نوعی رسما ورود نظامیان اوکراینی به عمق خاک خود را تایید کرد.
این عملیات که در آن هزاران سرباز اوکراینی مشارکت دارند بزرگترین نفوذ نیروهای ارتش اوکراین به خاک روسیه از زمان آغاز تهاجم گسترده مسکو در فوریه ۲۰۲۲ محسوب میشود.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که سربازان این کشور در حال نبرد با نیروهای اوکراینی در نزدیکی دو روستای مرزی در منطقه کورسک هستند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در پی انجام این عملیات از سوی ارتش اوکراین، کییف را به ایجاد «رعب و ترس در میان جمعیت صلحطلب» کشورش متهم کرد.
ولودیمیر زلنسکی برای اولین بار در نطق ویدئویی شبانه خود به این حمله اشاره کرد و گفت که در طول تابستان، تاکنون دوهزار حمله فرامرزی از منطقه کورسک توسط روسیه انجام شده است.
رییسجمهوری اوکراین در بخشی از این پیام شبانه برای مردم کشورش تاکید کرد: «هر حمله مستحق پاسخی عادلانه است.» تصاویر منتشر شده در روز یکشنبه توسط وزارت دفاع روسیه نشان میدهد که نیروهای مسلح این کشور در حال نبرد با نظامیان اوکراینی در منطقه مرزی کورسک هستند.
در این تصاویر، تعدادی خودرو نظامی و تانک دیده میشود که هدف آتش توپخانه و جنگندههای سوخو-۲۵ قرار میگیرند. اهداف دقیق این عملیات که بزرگترین حمله برون مرزی نیروهای ارتش اوکراین پس از آغاز تهاجم روسیه در سال ۲۰۲۲ به شمار میرود هنوز به طور دقیق مشخص نیست.مقامات نظامی اوکراین در این خصوص تاکنون سیاست سکوت پیشه کردهاند که احتمالا بخشی از راهبرد این عملیات برای تضمین موفقیت آن بوده است.
این در حالی است که به گفته کارشناسان نظامی، این عملیات احتمالا با هدف درگیر کردن نیروهای ذخیره روسیه و دور کردن آنها از نبردهای شدید جاری در منطقه دونتسک واقع در شرق اوکراین انجام شده و ممکن است موقعیت کییف را در مذاکرات آتی با روسیه تقویت کند.
به گفته سخنگوی وزارت وضعیت اضطراری روسیه، از آغاز درگیریها در کورسک تاکنون حدود ۷۶هزار نفر از ساکنان این منطقه تخلیه شدهاند. براساس گزارش تلویزیون دولتی روسیه، بیش از ۲۰ مرکز اسکان موقت برای ساکنان تخلیه شده در این منطقه ایجاد شده است. از سوی دیگر، با تشدید جنگ در محدوده و عمق خاک روسیه، بلاروس اعلام کرد که آماده ارسال تانک به مرز خود با اوکراین است.
الکساندر لوکاشنکو، رییسجمهوری بلاروس که طی سه دهه گذشته قدرت را در کشورش در دست دارد، پیشتر در سال ۲۰۲۲ به نیروهای ارتش روسیه اجازه داد تا از خاک کشورش برای حمله به اوکراین استفاده کنند.
وی که از متحدان ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه به حساب میآید همچنین با درخواست مسکو برای استقرار برخی از سلاحهای هستهای تاکتیکی در کشورش موافقت کرد.همزمان با درگیریها در منطقه کورسک روسیه گزارشهایی نیز از آتشسوزی در نیروگاه هستهای زاپوریژیا در اوکراین منتشر شده و دو طرف هر یک دیگری را به دست داشتن در آن متهم کردهاند.
طرح اوکراین برای بیثباتی در روسیه
در همین رابطه روزنامه گاردین نیز در تازهترین تحلیل خود در ارتباط با جنگ اوکراین به نقل از یک مقام اوکراینی نوشت: دولت کییف با حمله به منطقه کورسک قصد داشته تا در روسیه ایجاد بیثباتی کند. گاردین نوشت: در پی حمله اخیر به نیروگاه هستهای زاپروژیا، برج خنککننده این نیروگاه بر اثر آتشسوزی نیز آسیب دیده است و سازمان انرژی اتمی روس اتم حمله به این نیروگاه هستهای را یک عملیات تروریستی هستهای خوانده است.
منابع خبری در اوکراین اعلام کردند که در پی این عملیات؛ هزاران سرباز به منطقه کورسک اعزام شدهاند زیرا مسکو و کییف یکدیگر را به حمله و ایجاد آتشسوزی در نیروگاه هستهای زاپروژیا متهم میکنند.گزارشها حاکی از آن است که آتشسوزی در این نیروگاه کنترل شده و تشعشعات در سطح عادی هستند.
در همین حال یک مقام امنیتی اوکراینی که نامش فاش نشده در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه تصریح کرد که هدف از این حملات ایجاد بیثباتی در روسیه و بیرون راندن ارتش این کشور در سریعترین زمان ممکن بود.آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها خواستار خویشتنداری طرفین شده است و اعلام کرد که این گونه اقدامات نظامی بیمورد میتواند منجر به یک حادثه هستهای بزرگ در نیروگاه شود.
مقامات امنیتی روسیه نیز هفته گذشته اعلام کردند که صدها سرباز اوکراینی حملات غافلگیرانهای را آغاز کردهاند اما مقامات اوکراینی ادعا دارند که تعداد سربازان به مراتب بیشتر از آمار اعلام شده توسط مسکو است و دستکم هزار سرباز اوکراینی در این حملات حضور داشتند. به گزارش ایرنا، روزنامه انگلیسی گاردین به نقل از یوگنی بالیتسکی، یک مقام ارشد نظامی روسیه مستقر در جنوب اوکراین افزود: نیروهای کییف با گلولهباران شهر مجاور «انرودار»، که مانند نیروگاه، بلافاصله پس از فوریه ۲۰۲۲ به تصرف روسیه درآمد، باعث آتشسوزی شدند.
گمانهزنیها حاکی از آن است که اوکراین ممکن است درصدد تلاش برای تصرف یک نیروگاه هستهای روسیه را در کورچاتوف در نزدیکی کورسک باشد،اما به خاطر فاصله ۳۰ مایلی تا خط مقدم جنگی این امر زمانبر خواهد بود.
مقامهای نیروگاه هستهای زاپروژیا پیش از این در بیانیهای اعلام کرده بودند که اوکراین عصر یکشنبه (۷ آوریل/ ۱۹ فروردین) در دومین حمله پهبادی به نیروگاه اتمی زاپروژیا، گنبد واحد ششم نیروگاه اتمی را هدف قرار داده است.
شرکت روس اتم روسیه در بیانیهای با محکومیت شدید حملات دنبالهدار پهبادی اوکراین به نیروگاه اتمی زاپروژیا، از رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواسته بود تا به سرعت به این وضعیت واکنش نشان دهند.
زاپروژیا بزرگترین نیروگاه در سطح جهان است و دارای شش رآکتور هستهای است که هر کدام یک گیگا بایت برق تولید میکند. این نیروگاه قدمت ۴۰ساله دارد و از زمان شوروی سابق در اواسط دهه ۱۹۸۰ راهاندازی شده است.
روسیه در مارس ۲۰۲۲ کنترل این نیروگاه حساس را بر عهده گرفت و از آن پس همواره در معرض خطر حملات اوکراین بوده است. کییف از حملات پهبادی، موشکی و توپخانه علیه این نیروگاه استفاده و بارها تلاش کرده است تا کنترل این نیروگاه را بار دیگر به دست آورد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد