15 - 08 - 2022
پیشنهاد یک معامله برد-برد به افغانستانیها
اگرچه علیاکبر محرابیان وزیر نیرو گفته که با طالبان برای حقآبه هیرمند به توافق رسیده است، اما هنوز خبری از جاری شدن آب نرسیده است.
هفته قبل بود که وزیر نیرو در سفری به افغانستان از توافق با مقامات طالبان برای پرداخت حقآبه ایران خبر داد. آنطور که وزیر نیرو اعلام کرد مهمترین موضوعی که در ماهها و سالهای اخیر موجب عدم دریافت حقآبه شده، اجرای یک پروژه استکباری در نزدیکی مرز جمهوری اسلامی بوده است، موضوعی که به گفته محرابیان این مذاکرات سبب شد تا طرف افغانستانی بپذیرد که دیگر جریان آب به سمت شورهزار گودزره منحرف نشود و آب در مسیر طبیعی خود به سمت ایران جریان یابد.
حقآبه ایران یا معاهده هیرمند توافقی میان ایران و افغانستان است که در سال ۱۹۷۲ به امضای مقامات وقت ایران و افغانستان رسید. براساس این معاهده دولت افغانستان ملزم است که سهم ایران از آب رودخانه هیرمند را سالانه معادل ۸۲۰ میلیون مترمکعب در ماهها و فصول مختلف به سوی ایران روان کند. با این حال افغانستان بیش از دو دهه است که از اجرای این معاهده سرباز زده است.
ابوالفضل ظهرهوند سفیر سابق ایران در افغانستان درباره آخرین توافق انجام شده با طالبان درباره حقآبه ایران به ایلنا گفته است: افغانها باید بدانند ما میزبان ۵ تا ۶ میلیون افغانستانی هستیم که اگر روزی یک میلیون مترمکعب آب مصرف کنند سالانه بالغ بر یک میلیارد مترمکعب از آب لولهکشی مصرف میکنند، در حالی که آنها حاضرند آب وارد گودزره شود اما به مردم خودشان هم نرسد.
او اضافه کرده که اگر دولت افغانستان به حسننیت ایران در حوزه هیرمند پاسخ مناسب داده و حقآبه ایران را بدهد در واقع به خیر و صلاح مردم خود عمل کرده است، افغانستانیها به جای اینکه آب را به سمت شورهزار منحرف کنند اجازه دهند در بستر طبیعی خود حرکت کند تا هم مردم دو طرف مرز بهرهمند شوند و هم اینکه مردم دیگر مناطق افغانستان بتوانند استفاده کنند.
به گفته وی در حال حاضر آبی که ما دریافت میکنیم گلآلود و فقط برای کشاورزی قابل استفاده است، در حالی که ما میتوانیم همین آب را تصفیه کرده و با خط لوله برای خودشان هم بفرستیم، به این ترتیب هم درصد بیماری در این کشور پایین میآید و هم از آب هیرمند برخوردار میشوند، اگرچه ما این توان را داریم که از آب خزر و عمان برای رفع کل نیاز آبی خود بهرهبرداری کنیم اما در صورت تعلل طرف افغان همچنان پیگیر موضوع دریافت حقابه هیرمند خواهیم بود و کوتاه نخواهیم آمد.
سفیر سابق ایران در افغانستان براین باور است که افغانها باید بدانند ما میزبان ۵ تا ۶ میلیون افغان هستیم که اگر روزی یک میلیون مترمکعب آب مصرف کنند سالانه بالغ بر یک میلیارد مترمکعب از آب لولهکشی مصرف میکنند، در حالی که آنها حاضرند آب وارد گودزره شود اما به مردم خودشان هم نرسد.
وی خاطرنشان کرد: باد از غرب به شرق میرود و این گرد و غبار تا عمق افغانستان را هم درگیر خواهد کرد، اگر هامون به موقعیت قبلی خود برگردد مردم کشور خودشان هم در حاشیه مرزها بهرهمند خواهند شد بنابراین میتوانیم در همکاری متقابل هم منطقه را آباد کنیم و هم مردم دو طرف بهرهمند شوند.
ظهرهوند میگوید: حقآبه ایران امر مسلمی است و قابل قطع کردن نیست، اگر مانند هریررود توافقنامه نداشتیم کاری نمیتوانستیم انجام دهیم، اما در مورد هیرمند ما توافق کرده و سند رسمی داریم و در مجالس دو کشور هم تصویب شده است، ضمن اینکه طبق سابقه تاریخی منطقه تحت سیستان و افغانستان متعلق به ایران بوده است و مردم دو طرف مرز با هم خویشاوندند.
سفیر سابق ایران در افغانستان با اشاره به موضوع تامین برق این کشور نیز خاطرنشان کرد: افغانستان ۹۰ درصد برق مورد نیاز خود را وارد میکند که بخشی از آن را ایران تامین میکند، قطع برق به معنای نابودی شهرها و فعالیت اقتصادی این کشور است. افغانها باید توجه کنند اگر معقول عمل کنند ایران پاسخ مثبت خواهد داد، مثلا اگر به جای اینکه آب وارد گودزره شود وارد ایران شود، ما بندهایی داریم که میتوانیم آب را دریافت کنیم و برق تولیدی را به افغانستان بفرستیم، بنابراین نیازی به رفتارهای غیرمنطقی نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد