16 - 03 - 2025
پیوند دانشگاه، صنعت و دولت؛ کلید توسعه پایدار
در جریان سفر وزیر علوم به استان آذربایجان شرقی، چهارتفاهمنامه همکاری مشترک علمی، آموزشی و صنعتی با این وزارتخانه به امضا رسید.
همزمان با سفر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در تبریز، چهار تفاهمنامه همکاری مشترک علمی، آموزشی و صنعتی با حضور استاندار آذربایجان شرقی، رییس اتاق تبریز، رییس دانشگاه تبریز، رییس کمیسیون آموزش مجلس و جمعی از مسوولان دولتی، فعالان اقتصادی و اساتید دانشگاهی استان در دانشگاه تبریز به امضا رسید.
آنگونهکه اتاق ایرانآنلاین گزارش کرده، حسین سیمایی در آیین امضای تفاهمنامههای همکاری اظهار کرد: امروز کشور بیش از هر زمان دیگری به توسعه و پیشرفت نیاز دارد و برای دستیابی به این هدف، راهی جز توجه جدی به توسعه علمی وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه باید به مفهوم حکمرانی علمی ایمان بیاوریم، افزود: حکمرانی علمی رویکردی نظاممند و مبتنیبر دانش روز است که میتواند ما را بهسوی حل مسائل کشور هدایت کند.
سیمایی با اشاره به عزم جدی دولت چهاردهم و شخص رییسجمهور برای اداره کشور برمبنای حکمرانی علمی، اظهار کرد: رییسجمهور در گفتار و عمل به این اصل پایبند است و این فرصتی بینظیر برای مدیران کشور فراهم کرده تا از آن برای توسعه استانها و کل کشور به بهترین شکل بهرهبرداری کنند.
وی همچنین این مقطع را فرصتی تاریخی برای دانشگاهها دانست و گفت: دانشگاهها باید از این فرصت برای تقویت ارتباط میان صنعت، جامعه و دانشگاه استفاده کنند و در حل مسائل کشور، علم را به کار گیرند.
وزیر علوم با بیان اینکه امروزه در بسیاری از مسائل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، تولید علم صورت گرفته است، افزود: با این حال، استفاده از این دانش برای حل مشکلات جامعه و صنعت بهاندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است.
سیمایی با یادآوری نقش خطیر و تعیینکننده دانشگاهها در شرایط کنونی تاکید کرد: وظیفه دانشگاهها دیگر صرفا محدود به عرصه آموزش و پژوهش نیست بلکه باید در راستای رفع نیازهای جامعه و صنعت گام بردارند و با حرکت در این مسیر، نقشی موثر در توسعه پایدار کشور ایفا کنند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: تولید علم، انجام تحقیقات و انتشار مقالات در دانشگاهها باید بهگونهای باشد که علمی نافع و کاربردی تولید شود و به رفع چالشها و نیازهای جامعه و صنعت کمک کند.
وی در ادامه با اشاره به مواد۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان، خاطرنشان کرد: صنایع برای رفع مشکلات و پاسخگویی به نیازهای خود به فعالیتهای تحقیق و توسعه وابسته هستند.
کلید توسعه پایدار
بهرام سرمست، استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به پیشینه تاریخی و علمی دانشگاه تبریز، این دانشگاه را پیشرو و دنبالهرو سنتهای علمی ربع رشیدی دانست که حدود 7۵۰سال پیش در شهر تبریز بنیان نهاده شده بود.
وی با تاکید بر ضرورت همافزایی و همکاری بین بخشهای مختلف، اظهار کرد: برای توسعه پایدار استان و کشور، نیازمند پیوند مستحکم و هدفمند میان سه ضلع اصلی یعنی دانشگاه، صنعت و دولت، بهویژه مراکز تصمیمگیری و اجرایی هستیم.
بهگفته استاندار، در شرایط کنونی که کشور با چالش تحریمها مواجه است، تقویت این همکاری سهجانبه میتواند زمینهساز دستاوردهای ارزشمندی در مسیر پیشرفت و توسعه همهجانبه کشور در حوزههای گوناگون شود.
صنعت و دانشگاه مکمل یکدیگرند
یونس ژائله، رییس اتاق تبریز هم در این نشست بر اهمیت ارتباط سهجانبه بین دولت، صنعت و دانشگاه تاکید کرد و همکاری این سه بخش را پیشنیاز توسعه جامعه عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی بهدلیل تحریمهای بینالمللی قادر به واردات بسیاری از تجهیزات مورد نیاز بخش صنعت نیستیم، گفت: دانشگاهیان میتوانند با دریافت نیازهای بخش صنعت، از دانش علمی خود برای رفع کمبودهای موجود در صنایع بهره بگیرند.
رییس اتاق تبریز، بخش صنعت و دانشگاه را مکمل یکدیگر دانست و همچنین بر نقش دولت در تسهیل امور و رفع موانع موجود در حیطه کسبوکار و تجارت تاکید کرد.
ژائله از امضای چندین تفاهمنامه همکاری مشترک بین اتاق تبریز و دانشگاههای استان، طی چند سال اخیر، برای تربیت نیروی انسانی ماهر در بخش صنعت و استفاده از ظرفیت علمی دانشگاهیان خبر داد.
معیشت دانشگاهیان در اولویت باشد
علیرضا منادی، نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر و رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی هم در این آیین با اشاره به بحث قدیمی «علم بهتر است یا ثروت» اظهار کرد: امروزه با توجه به شرایط موجود، بیش از هر زمان دیگری نیازمند تمرکز بر تولید علم و دانش در کشور هستیم. در همین راستا، مجلس شورای اسلامی با تصویب قوانینی مانند قانون جهش تولید دانشبنیان در ۲۰ماده، بهدنبال حمایت ویژه از دانشگاهها، تولیدکنندگان و صنعتگران است تا زمینههای لازم برای پیشرفت علمی و اقتصادی کشور فراهم شود.
وی با تاکید بر وضعیت معیشتی دانشگاهیان افزود: حقوق فعلی دانشگاهیان به هیچوجه پاسخگوی نیازهای معیشتی آنان نیست. این قشر زحمتکش که نقش کلیدی در توسعه علمی کشور دارند، با مشکلات مالی جدی مواجه هستند.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، ابراز امیدواری کرد که با همکاری مشترک بین مجلس و دانشگاهها، گامهای موثری در راستای ارتقای جایگاه علم و دانش در کشور برداشته شود.
موتور محرکه توسعه
محمدتقی اعلمی، رییس دانشگاه تبریز اظهار کرد: دانشگاه تبریز بهعنوان یکی از پنجدانشگاه برتر کشور، با دارا بودن 1۸دانشکده، ۱۵پژوهشکده و بیش از ۲۲هزار دانشجو، نقش برجسته و تعیینکنندهای در تولید علم و فناوری نهتنها در سطح ملی بلکه در منطقه و جهان ایفا میکند.
رییس دانشگاه تبریز افزود: از مجموع دانشجویان این دانشگاه، ۶۰درصد در مقاطع تحصیلات تکمیلی مشغول به تحصیل هستند که این امر نشاندهنده تمرکز ویژه دانشگاه بر تربیت نیروی انسانی متخصص و پژوهشمحور است.
وی همچنین دانشگاهها را موتور محرکه توسعه پایدار کشور دانست و خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی، بیش از هر زمان دیگری به سرمایهگذاری هدفمند در پژوهشهای کاربردی و اقتصاد دانشبنیان نیاز داریم تا بتوانیم پاسخگوی نیازهای روزافزون جامعه و صنعت باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد