4 - 03 - 2025
چالشهای اقتصادی پیش روی پکن
همزمان با بازگشت میلیونها کارگر به کار پس از تعطیلات طولانیمدت سال نوی قمری، فعالیت کارخانهای چین در فوریه با سریعترین نرخ رشد خود در سه ماه گذشته به 8/50 رسید.
براساس نظرسنجی بخش خصوصی شاخص مدیران خرید که روز دوشنبه منتشر شد، این افزایش همزمان با بازگشت میلیونها کارگر مهاجر به محل کار خود پس از تعطیلات طولانیمدت سال نوی قمری رخ داده است. نتیجه این نظرسنجی فصلی تنظیم شده کایکسین و S&P Global از پیشبینی نظرسنجی رویترز که 3/50 بود فراتر رفت و همچنین نسبت به 1/50 در ژانویه و 5/50 در دسامبر افزایش یافت.
به گزارش اتاق ایران آنلاین، این شاخص که از ماه اکتبر گذشته بالای ۵۰ قرار داشته است، همچنان نشاندهنده رشد فعالیتهای تولیدی است. گزارش روز دوشنبه در پی انتشار شاخص رسمی PMI در روز شنبه منتشر شد که آن نیز نشان داد فعالیت کارخانهای چین در فوریه با سریعترین سرعت رشد از نوامبر افزایش یافته است.
براساس دادههای اداره ملی آمار چین، شاخص PMI رسمی در فوریه به 2/50 رسیده است، در حالی که در ژانویه 1/49 گزارش شده بود. همچنین، شاخص PMI غیرتولیدی که شامل بخش خدمات و ساختوساز میشود، از 2/50 در ژانویه به 4/50 در فوریه افزایش یافته است.
این آمار در حالی منتشر شد که اقتصاددانان هشدار دادهاند تعرفههای جدید آمریکا ممکن است فشار بیشتری بر بخش تولیدی چین وارد کند. صنعت تولید سال گذشته حدود یکچهارم تولید ناخالص داخلی چین را تشکیل میداد و هرگونه کاهش در این بخش میتواند نقش صادرات را بهعنوان محرک اصلی رشد اقتصادی تحت تاثیر قرار دهد.
در ماه فوریه، سفارشهای صادراتی جدید با سریعترین نرخ از آوریل گذشته رشد کردهاند. طبق نظرسنجی روز دوشنبه، این افزایش به دلیل رشد تقاضا از سوی مشتریان خارجی رخ داده است.
تعرفههای جدید آمریکا و نگرانیهای اقتصادی
افزایش تقاضای خارجی برای کالاهای تولیدی چین ممکن است ناشی از اقدام واردکنندگان آمریکایی در افزایش خرید پیش از اعمال تعرفههای جدید باشد. به گفته زیچون هوانگ، اقتصاددان چین در مؤسسه Capital Economics، این امر میتواند نشاندهنده نگرانی از افزایش بیشتر تعرفهها باشد.
دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد تعرفههای اضافی ۱۰درصدی بر کالاهای چینی اعمال کند، علاوه بر تعرفه ۱۰درصدی که در ۴فوریه اجرایی شد. ترامپ همچنین در طول مبارزات انتخاباتی خود تهدید کرده بود که این تعرفهها را تا ۶۰درصد افزایش خواهد داد. تعرفههای جدید قرار است از ۴مارس اجرایی شوند، همزمان با برگزاری نشست سالانه مهم در پکن که انتظار میرود مقامات چینی اهداف اقتصادی سال ۲۰۲۵ و سیاستهای حمایتی جدید را اعلام کنند.
در حالی که توجهها به اقدامات متقابل احتمالی پکن معطوف شده، سرمایهگذاران منتظر جزئیات بیشتری از برنامههای محرک اقتصادی دولت چین هستند. این برنامهها شامل افزایش هزینههای دولتی برای تقویت تقاضای داخلی و مقابله با فشارهای کاهش قیمتها (تورم منفی) خواهد بود.
چالشهای رشد اقتصادی چین
در نشست آینده کنگره ملی خلق چین، انتظار میرود که رهبران چین کاهش قابلتوجه در تقاضای داخلی را بپذیرند و جزئیات مورد انتظار درباره محرکهای مالی را ارائه دهند. این اقدامات در راستای حفظ رشد اقتصادی و کاهش اثرات تنشهای تجاری با آمریکا خواهد بود.
با اینکه ترکیبی از حمایتهای مالی و افزایش خریدهای قبل از اعمال تعرفهها در فوریه به اقتصاد چین کمک کرد اما احتمالا رشد کلی در سهماهه نخست سال کاهش خواهد یافت.
به گفته اقتصاددانان کپیتال اکونومیکس، اگر دولت چین بستههای محرک اقتصادی قویتر از حد انتظار را در کنگره ملی خلق اعلام نکند، جلوگیری از کاهش رشد در سال جاری دشوار خواهد بود.
به دلیل ضعف در مصرف داخلی، قیمت تولیدات کارخانهها همچنان تحتفشار باقیمانده است، بهویژه در بخش کالاهای مصرفی و سرمایهای که کاهش شدیدتری در قیمتها را تجربه کردهاند. از سوی دیگر، هزینه برخی مواد اولیه مانند مس و محصولات شیمیایی افزایش یافته است که حاشیه سود تولیدکنندگان را بیشتر تحتفشار قرار داده است. همچنین، اشتغال در بخش تولید به پایینترین سطح خود در پنج سال گذشته رسیده است زیرا تولیدکنندگان، بهویژه در بخش کالاهای مصرفی به کاهش هزینههای خود ادامه میدهند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد