13 - 07 - 2017
چالشهای پیشروی خانم سرپرست
گروه حملونقل- پس از ماهها گمانهزنی در مورد استعفا یا کنارهگیری فرهاد پرورش از مدیریت ایرانایر، سرانجام مشخص شد که او بهعنوان نماینده جدید ایران در سازمان بینالمللی هواپیمایی کشوری (ایکائو) از هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران خداحافظی خواهد کرد. پس از کنارهگیری پرورش بعد از هشت سال مدیریت ایرانایر، روز گذشته با حکم عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی، فرزانه شرفبافی سرپرست جدید شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران منصوب شد.
بیش از دو ماه است گمانهزنیهای مختلفی در مورد اینکه چه کسی سکان هدایت ایرانایر را در اختیار خواهد گرفت، آغاز شده است. از آن زمان تاکنون مدیران مختلفی در صنعت هوانوردی مطرح شدهاند که سرانجام همانطور که پیشبینی میشد فردی از میان این گزینهها انتخاب شد که در مجموعه ایرانایر فعالیت میکرد.
در حال حاضر ایران با ۶۰ درصد ناوگان غیرفعال بیشترین هواپیماهای غیرفعال (۳۱ فروند) را در میان شرکتهای هواپیمایی کشور در اختیار دارد. بر اساس آخرین گزارش وزارت راه و شهرسازی تعداد کل هواپیماهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران ۵۳ فروند است که از این تعداد ۵۰ فروند مسافربری و ۳ فروند باری (کارگو) است. تعداد صندلیهای فعال این شرکت ۴۲۲۶ صندلی یعنی معادل ۳/۴۰ درصد است، به عبارت دیگر ۶۰ درصد صندلیهای ایرانایر غیرفعال است. همچنین از ۵۳ فروند هواپیمای هما، ۳۱ هواپیما غیرفعال یا به اصطلاح زمینگیر شدهاند و میانگین عمر کل ناوگان مسافری ۶/۲۷ سال است. اگرچه هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با خرید بیش از ۱۳۰ فروند هواپیمای جدید تا هشت سال دیگر از لحاظ عمر ناوگان به کلی متحول خواهد شد اما بازپرداخت هزینه این نوسازی یکی از مهمترین چالشهایی است که پرورش بارها به واسطه آن مورد سوال قرار گرفته است و چنین مسوولیت سنگینی یکی از چالشهای مهم سرپرست جدید هما خواهد بود.
از سوی دیگر پرسنل پروازی وکادر هما دل خوشی از وضعیت شغلی خود ندارند و بارها در مورد این وضعیت اعتراض کردهاند؛ وضعیت قرارداد استخدامی این شرکت و عدم استخدام رسمی نیروهای جدید نیز برای این شرکت دردسر بزرگی بوده است. چند وقت پیش بود که کارکنان ایرانایر در اعتراض به میزان حقوق دریافتی خود مقابل ساختمان وزارت راهوشهرسازی تجمع کرده وخواستار رسیدگی وزیر راه به این مساله و زیانده بودن هما شدند. کارمندان، کارگران و حتی متخصصان قراردادی هواپیمایی جمهوری اسلامی در مورد پرداخت حقوق و مزایا مشکلات زیادی دارند. با توجه به تصویب اصل ۴۴ و قرار گرفتن هما در لیست واگذاریها، قوانین و مقررات استخدامی و پرداخت حقوق کارکنان بهروزرسانی نشده و بهصورت ثابت بر قوانین نظام هماهنگ پرداخت متمرکز شدند و همین معضل باعث عدم هماهنگی پرداختی کارکنان و درآمد شرکت شده است. اکنون با گذشت چندین سال از حکم لغو نظام هماهنگ پرداخت توسط هیات دولت، هنوز اقدامی جهت اجرای قانون کار یا نظام خدمات کشوری در شرکت انجام نشده است. قانون و رویه قبلی در مورد کارکنان قراردادی به فراموشی سپرده شده است و سالانه قوانین شرکت تغییر میکند. فرهاد پرورش در دوران مدیریت خود اعتنایی به این قوانین نداشت که البته بخش زیادی از آن به دولت بستگی دارد و به نظر میرسد چالش مهمی برای سرپرست جدید ایرانایر است.
در حال حاضر کارکنان بالای ۳۰ سال سابقه ایرانایر بازنشسته نمیشوند و بار مالی ناشی از پرداختی به آنان از دوش شرکت برداشته نمیشود. در شرایطی که پروازهای تکلیفی و میزان و سرمایههای اندک هما این شرکت را به لیست بلند شرکتهای ورشکسته دولتی اضافه کرده است، شنیدهها حاکی است بسیاری از مدیران دولتی پس از خروج پرورش از قبول چنین مسوولیتی امتناع کردهاند. در این شرایط عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی طی حکمی فرزانه شرفبافی را به عنوان سرپرست جدید شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران منصوب کرده است. آخوندی در این حکم آورده است: با توجه به مراتب دانش، تعهد، تخصص و تجربههای ارزنده سرکار در صنعت هوایی و نظر به اینکه برادر ارجمند پرورش به سمت نمایندگی ایران در ایکائو منصوب شدهاند و باتوجه به مصوبه شماره ۷/۱۲۰/ص مورخ ۲۴/۰۴/۹۶ مجمع عمومی شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما) مبنی بر انتخاب سرکار به عنوان مدیرعامل شرکت و اقدام جهت طی سایر مراحل قانونی و تا طی آن به موجب این حکم به عنوان سرپرست شرکت منصوب میشوید، بایسته است که در انجام ماموریت سپردهشده به شما به موارد زیر توجه فرمایید:
۱- اقدام در جهت بازسازی ساختاری همهجانبه هما اعم از حقوق، مالی، فنی و ناوگان و تجهیزات و مطابق با مصوبه ۱۶۱۲۴۳/ ت ۵۰۳۹۲ه، مورخ ۲۸/۱۲/۹۳ هیات وزیران و پیگیری و تداوم فعالیتهایی که مدیریت پیشین در این ارتباط آغاز کردند و انجام دادند.
۲- هما باید برای رقابت در سطح منطقه و جهان آماده و به عنوان شرکتی در سطح جهانی ارتقا یابد. لازمه این کار بهکارگیری مدیریت تحول تمامعیار در شرکت است که امید است با همکاری تمام همکاران هما اعم از عوامل فنی، عملیات، بازرگانی و خدمات و با تکیه بر هویت همایی آنان و توسعه فرهنگ مشارکت و مسوولیت اجتماعی در شرکت این کار به نحو احسن و با کمترین هزینه به سرانجام برسد.
۳- ایمنی و استانداردهای پرواز قواعد غیرقابل شکست در عملیات هوانوردی هستند. از شما و تمام عوامل فنی و عملیاتی هما انتظار میرود که به طور مستمر نحوه بهکارگیری و اجرای فرآیندهای ایمنی و استانداردها را مورد ارزیابی قرار دهید و اقدامات لازم را در جهت افزایش کارایی آنها
معمول دارید.
۴- تکیه بر اصول مدیریت بازرگانی حاکمیت شرکتی و مدیریت حرفهای مهمترین اصولی هستند که باید مورد توجه سرکار و تمامی اعضای محترم هیاتمدیره باشد و به هیچ وجه از آنها تخطی نکنید.
۵- هما در نهایت یک شرکت خدمات هواپیمایی است. از اینرو اصلیترین هدف آن باید جلب رضایت مشتریان باشد با وجود اینکه نوسازی ناوگان در طی زمان انجام خواهد شد، هما باید به دستورالعمل حقوق مسافر وفادار و تمامی تلاش خود را در جهت کمینه کردن تاخیرها و عرضه برترین خدمات به مشتریان بهکار گیرد. نهایتا برترین شاخص موفقیت هما میزان رضایت مشتریان آن است.
۶- با توجه به خرید هواپیماهای برد کوتاه، یک تغییر ساختاری در سازمان هما باید صورت گیرد تا هما بتواند خدمات منطقهای را در ایران عرضه کند، همه ما از اینکه هما پیامآور توسعه منطقهای، دسترسی گستردهتر مردم به خدمات هوایی و برقراری عدالت جغرافیایی در آینده خواهد بود، افتخار خواهیم کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد