15 - 06 - 2024
چالش تامین منابع مالی
محمدجواد شاهجویی کارشناس حوزه حملونقل در گفتوگو با «جهانصنعت» گفت: راهآهن چابهار-زاهدان را میتوان به عنوان یکی از مهمترین پروژههای در دست ساخت کشور نامید؛ از این جهت که میتواند در فاز نخست مناطق چابهار و مکران را به شبکه ریلی کشور متصل کند. در فاز دوم نیز قابلیت آن را دارد که زمینهساز اتصال مستقیم چابهار به سرخس باشد. او بیان کرد: در این صورت شاخه شرقی کریدور شمال- جنوب نیز تکمیل میشود و حجم نتاژ ترانزیتیای که میتوانیم در کریدور شمال- جنوب و خصوصا با محوریت کشورهای آسیای میانه داشته باشیم را افزایش چشمگیری دهد.
شاهجویی گفت: منطقه سرخس به واسطه اینکه دروازه ورود کالاهای حوزه CIS بوده، برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ منطقهای که میتواند دروازه ورود کالاهای چین باشد اما باید توجه داشت که هم منطقه چابهار و هم منطقه سرخس به واسطه نبودن ریل مناسب در پسکرانه خود، تاکنون آنطور که باید و شاید شکوفا نشدهاند. کارشناس حوزه حملونقل در ادامه افزود: بندر چابهار بزرگترین بندر اقیانوسی ایران است که میتواند یک راه تنفسی جدی برای کشور ایجاد کند و ما را از وابستگی مطلق به بندر شهید رجایی نجات دهد. از همین رو توسعه بندر چابهار منوط به این است که پیکرانه مناسبی داشته باشد. با توجه به اینکه جاده خوبی در آن منطقه وجود ندارد و تاکنون توسعه خوبی نیز اتفاق نیفتاده، تکمیل خط آهن چابهار- زاهدان از اهمیت ویژهای برخوردار است. شاهجویی همچنین گفت: برآوردها حاکی از آن است که بازار 30میلیون تنی را میتوان برای این راهآهن متصور بود؛ هم برای انتقال کالاهای هند به سمت کشورهای آسیای میانه و هم ترانزیت بخشی از کالاهای روسیه و همچنین بخشی از کالاهایی که قرار است از افغانستان یا به این کشور منتقل شوند.
کارشناس حوزه حملونقل درخصوص موانع و مشکلات پیش روی تکمیل خط آهن چابهار- زاهدان گفت: عمدهترین مانع اجرایی این راهآهن بحث تامین منابع مالی است. در ابتدا قرار بود هندیها همزمان با توسعه بندر چابهار، توسعه پسکرانه ریلی و اتصال ریلی این بندر به پسکرانه را فراهم کنند؛ پروژهای که به بهانه تحریمهای بینالمللی متوقف شد. او افزود: سال 96 بود که صندوق توسعه ملی با اجازه رهبری، مبلغ 300میلیون یورو به این پروژه اختصاص داد اما به واسطه زمانبر شدن ساخت، این پروژه با کمبود منابع روبهرو شد. چالش عمده و اصلی اجرای خط آهن چابهار- زاهدان تاکنون بحث کمبود منابع مالی بوده است. شاهجویی گفت: اعتبارات به صورت قطرهچکانی به پروژه راهآهن چابهار- زاهدان تزریق میشوند. در صورت انجام یک سرمایهگذاری و تخصیص اعتباری مناسب به این پروژه میتوان به سرعت، بهرهبرداری از آن را آغاز کرد چراکه چالشی از لحاظ فنی و اجرایی در این راهآهن وجود ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد