13 - 12 - 2022
چانهزنی بر سر انتقال قدرت در سوریه
مصطفی سعیدی پور- جنگ لفظی آمریکا و روسیه در مورد سوریه همچنان ادامه دارد. روسیه که همواره از حامیان سرسخت سوریه بوده در حالی در مورد استفاده از سلاحهای شیمیایی به این کشور هشدار داد که تحریمهای اتحادیه اروپا را همچنان محکوم کرده و موضع اخیر آمریکا در مورد انفجار سوریه را مورد انتقاد قرار داد.
از سوی دیگر هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا خواستار آمادگی و برنامهریزی اسد برای انتقال قدرت شده است ضمن اینکه سرهنگ ریچارد کمپ که رهبری نیروهای انگلیسی در افغانستان را بر عهده داشت، گفت: بالا گرفتن جنگ داخلی در سوریه هرچه بیشتر این احتمال را قوی میکند که غرب مجبور به دخالت در این کشور شود. این در حالی است که تحلیلگران دفاعی هشدار دادهاند به منظور اجرای یک دخالت نظامی تمام عیار علیه سوریه به نیروی متشکل از دستکم ۳۰۰ هزار سرباز نیاز خواهد بود. حتی با وجود این نیرو نیز مقاومت سرسختانهای علیه آنها انجام خواهد شد. در عین حال آنها گفتهاند که دستکم ۷۵ هزار نیرو برای تامین امنیت انبارهای سلاح شیمیایی سوریه نیاز خواهد بود.
وزیرامور خارجه آمریکا در دیدار با نخستوزیر هائیتی به خبرنگاران گفت: باور داریم که هنوز هم برای دولت بشار اسد، رییسجمهور سوریه دیر نیست تا بخواهد برای انتقال قدرت برنامهریزی کند. این راه پایانی بر خشونتهای سوریه است. اسد باید به طور جدی مذاکراتی را آغاز کند اما تاکنون شاهد این کار نبودهایم. بر اساس گزارش رویترز، کلینتون در ادامه گفت که واشنگتن همچنان با مخالفان سوری همکاری خواهد کرد تا بر دولت سوریه اعمال فشار کند و از سوی دیگر کمکهای بشردوستانه به آنها ارایه دهد.
در سوی دیگر سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه سوریه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای قبرسی خود در مسکو اظهار داشت: موضع آمریکا در قبال انفجار هفته گذشته در سوریه بر حمایت آمریکا از تروریسم تاکید داشت. وزارت خارجه آمریکا در واکنش به انفجار دمشق گفته بود که درگیریها در سوریه به دلیل اقدامات دولت اسد چندان تعجب آور نیست.
لاوروف گفت: این اظهارات تایید مستقیم تروریسم است چطور باید چنین سخنانی توجیه شود؟! این یک موضع شیطانی است. من نمیتوانم هیچ کلمهای برای بیان درک خودم از این موضع پیدا کنم. وی همچنین تعجب خود را از امتناع شورای امنیت برای محکوم کردن اقدامات تروریستی در سوریه اعلام کرد و گفت: به زبان دیگر این به آن معناست که تا زمانی که شورای امنیت سازمان ملل آنچه ما میخواهیم را انجام میدهد ما از اقدامات تروریستی دفاع میکنیم. وی افزود: گزارشهایی از کنترل پستهای مرزی در مرزهای عراق و ترکیه با سوریه توسط شورشیان و همچنین غارت اموال ترکیه اعلام میشود. براساس برخی گزارشها این شبه نظامیان ارتش آزاد سوریه نیستند که این پستها را در اختیار گرفتهاند بلکه گروههایی نظیر القاعده هستند.
لاوروف تاکید کرد: وقتی تصرف منطقهای از سوی تروریستها مورد حمایت شرکای ما قرار میگیرد، حالا باید پرسید موضعتان در قبال سوریه چیست؟ میخواهید در این کشور به چه چیزی برسید؟ وی همچنین درخصوص تحریمهای یکجانبه اتحادیه اروپا علیه دمشق گفت: این تحریمها با تصمیمات اتخاذ شده توسط شورای امنیت و توافقنامههای به دست آمده در مذاکرات ژنو مغایرت دارد. ما معتقدیم که اتخاذ اقدامات یک جانبه با اصول مدیریت مشترک امور که در توافقنامه ژنو ذکر شده، کاملا متناقض است. در هر حال روسیه با مذاکرات جامع درخصوص هر مسالهای موافق است. لاوروف ادامه داد: متاسفانه زمانی که اتحادیه اروپا، آمریکا و برخی دیگر از کشورها تحریمها علیه سوریه را اعلام میکردند هرگز با ما مشورت نکردند. وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد: باید جامعه بینالمللی بحران سوریه را به طور جامع مورد بررسی قرار دهد و باید این کار از همان ابتدا انجام و با دو طرف درگیر به طور مساوی برخورد میشد.
نیروهای سوری در مرز ترکیه
این جنگ لفظی در حالی ادامه دارد که نیروهای ارتش سوریه در مرز ترکیه، واحدهای مرزی را ترک کرده و برای پاکسازی حلب راهی این شهر شدند. گفته میشود شرایط در دمشق تا حدودی تحت کنترل نیروهای دولتی درآمده است با این حال سوسن غوشه، سخنگوی ناظران بینالمللی مستقر در سوریه در گفتوگو با روزنامه الوطن این کشور اعلام کرد: بیش از یکصد نفر از ناظران بینالمللی مستقر در سوریه خاک این کشور را ترک کردند چرا که شرایط امنیتی در سوریه اجازه ادامه کار به آنها را نمیداند و اصولا آتشبسی در کار نبود که بتوان بر آن نظارت کرد. وی افزود: تصمیم برای خروج این بخش از ناظران هفته گذشته اتخاذ شد و خروج آنها از اوایل هفته گذشته آغاز شده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد