16 - 02 - 2023
چرا دولت هند به دفتر بیبیسی هجوم برد؟
«جهانصنعت»- گروه بینالملل- برخی از منابع هندی اعلام کردند که ماموران مالیاتی این کشور برای دومین روز متوالی دفاتر بیبیسی را در دهلینو و بمبئی بازرسی و از کارکنان درباره اقدامات تجاری بیبیسی در این کشور بازجویی کردهاند. برخی از کارکنان بیبیسی در هند که خواستند نامشان فاش نشود همچنین اعلام کردند که ماموران هندی از آنها خواستهاند در روز چهارشنبه به صورت دورکار باشند. در این رابطه و طبق گزارش الجزیره، یکی از کارمندان بیبیسی گفته که مقامات هندی تمام موبایلهای آنها را گرفته و گفتهاند که برخی از مدارک را جهت بررسی و اسکن در دفتر کارشان باقی بگذارند.
هر چند که تاکنون مقامات هندی در این خصوص اظهارنظر رسمی نکردهاند اما به نظر میرسد که چنین اقدامی پس از پخش مستند دو قسمتی بیبیسی در خصوص انتقاد از سیاستهای دولت مودی در شورشهای منطقه گجرات صورت گرفته است. جایی که بیش از هزار نفر از مسلمانان این منطقه جان خود را از دست دادهاند. پخش این برنامه در یک ماه قبل با واکنش شدید دولت هند مواجه شده و مقامات محلی نیز تلاش کردند که جلوی نمایش این مستند را در برخی از دانشگاهها و شبکههای اجتماعی مانند توئیتر و یوتیوب بگیرند.
فارغ از اقدام اخیر دولت هند و درگیری آن با بیبیسی، بسیاری معتقدند که به طور کلی بحث آزادی مطبوعات در دوران دولت مودی در هند که از آن به عنوان بزرگترین دموکراسی جهان نیز یاد میشود، محدود شده است. این مساله حتی صدای احزاب مخالف دولت را نیز درآورده است.
با این حال سخنگوی حزب حاکم در مورد اقدام اخیر دولت گفته که بیبیسی در حال دامن زدن به تبلیغات ضدهندی است و برخورد با آن هم طبق قانون صورت گرفته است. این سخنگو همچنین به خبرنگاران گفته اگر قانون کشور را دنبال کردهاید و چیزی برای پنهان کردن ندارید، چرا از اقدامات قانونی هراس دارید؟
در سال ۲۰۰۲ چه اتفاقی افتاد؟
ناآرامیهای سال ۲۰۰۲ در گجرات پس از کشته شدن ۵۹ زائر هندو در آتشسوزی در قطار آغاز شد و ۳۱ مسلمان نیز به اتهام قتل در این حادثه محکوم شدند. در این رابطه بیبیسی مدعی شده که بر اساس اسناد وزارت خارجه بریتانیا، مودی به افسران ارشد پلیس دستور داده که در خشونت راستگرایان هندو علیه مسلمانان دخالت نکند. امری که مخالفان دولت اکنون معتقدند که مودی این کار را به منظور پاکسازی مسلمانان از مناطق هندونشین صورت داده است.
گفتنی است نارندرا مودی نخستوزیر فعلی هند از سال ۲۰۰۱ تا سال ۲۰۱۴ که به قدرت رسید، اداره ایالت گجرات را برعهده داشته و به دلیل خشونتهای صورتگرفته در این ایالت تا مدتی تحت انتقادات شدید حتی از سوی ایالات متحده آمریکا قرار داشت. هر چند بعدها تیم تحقیقاتی ویژه دادگاه عالی هند در سال ۲۰۱۲ اعلام کرد که هیچ مدرکی دال بر نقش مودی برای اعمال خشونتها در این ایالت به دست نیامده است.
کاهش آزادی مطبوعات
با این حال برخی از ناظران معتقدند که آزادی مطبوعات در هند در سالهای اخیر به طور مداوم در حال کاهش بوده است؛ به طوری که این کشور در شاخص آزادی مطبوعات در سال ۲۰۲۲ هشت پله سقوط کرده و به رتبه ۱۵۰ از ۱۸۰ کشور رسید. گروههای ناظر رسانهها همچنین دولت مودی را متهم میکنند که بر اساس قانون اینترنتی که پلتفرمهای دیجیتال از جمله توئیتر و فیسبوک را تحت نظارت مستقیم دولت قرار میدهد، انتقادات را در رسانههای اجتماعی سانسور میکند. همچنین شواهد نشان میدهد که برخی از رسانهها نیز در هند دچار محدودیتهایی شدهاند. به عنوان مثال مقامات در سال ۲۰۲۱ دفاتر سایت چپگرا NewsClick و پورتال رسانهای Newslaundry را مورد جستوجو قرار دادند. همچنین مقامات مالیاتی روزنامهDainik Bhaskar را به فرار مالیاتی در سال ۲۰۲۱ متهم کردند؛ این در حالی است که این رسانه از اقدامات دولت در خصوص همهگیری کرونا در هند انتقاد میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد