18 - 12 - 2022
چرا رانت بازار خودرو حذف نمیشود!
|گروه صنعت| دبیر انجمن خودروسازان معاون اول رییسجمهور را متهم میکند که نمیگذارند کمیته خودرو تشکیل شود.
جدال لفظی صریح نماینده خودروسازان و نماینده دولت در برنامه تلویزیونی پایش در ۲۱ آبان امسال داستان خودرو و خودروسازی در کشور را وارد گود تازهتری از تنشهای موجود میان دولتیان و خودروسازان کرده است.
نمیگذارند کمیته خودرو تشکیل شود
احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان در این برنامه انگشت اتهام را به سوی دولت نشانه میرود چه آنکه از نظر وی نمیگذارند کمیته خودرو تشکیل شود تا رانت موجود در بازار خودرو حذف شود و خودروسازان از بحران موجود رهایی یابند.
احمد نعمتبخش گفت: تصمیمی که وزیر صنعت، معدن و تجارت اواسط اسفندماه برای خودروهای تجاری و سواری بالای ۴۵ میلیون تومان اتخاذ کرد باید به بقیه خودروها تسری پیدا کند تا این اختلاف قیمتها رفع شود، یعنی مانند مصوبه سال ۷۳ و ۷۷ شورای اقتصاد، قیمت خودرو در حاشیه بازار به فروش برود.
اجرای ۵ شرط منوط به فروش در حاشیه بازار
نعمتبخش افزود: آقای غضنفری برای اینکه خودرو در حاشیه بازار به فروش برود، پنج شرط تعیین کرد اما ما زمانی میتوانیم به شروط پایبند باشیم که خودرو را در حاشیه بازار به فروش برسانیم. هماکنون برای خودروهای زیر ۴۵ میلیون تومان باید یک پروسه طولانی سازمان حمایت از مصرفکننده را بگذرانیم و این روش را درست نمیدانیم. وقتی که قیمت تکلیفی با قیمت بازار اختلاف قابل توجهی پیدا میکند رسما یک زمینه فساد به وجود میآید.
وی ادامه داد: من امروز در کمیسیون صنایع و معاون مجلس گفتم که مجلس و دولت به عنوان سیاستگذار نباید سیاستی اتخاذ کنند که زمینه فساد در امورد اجرایی ایجاد شود. وقتی اختلاف قیمت وجود داشته باشد سایت خودروساز که برای فروش خودرو باز میشود ظرف کمتر از نیم ساعت پر میشود جز اینکه فسادی به دلیل این اختلاف قیمت وجود دارد و کسی نمیتواند جلو کسی را بگیرد. عدهای هم هستند که با رابطه از قبل ثبتنام میکنند و با یک دکمه فرآیند ثبتنام را تمام میکنند و مردم عادی از ثبتنام باز میمانند.
پولهای سرگردان به بازار خودرو آمد
دبیر انجمن خودروسازان گفت: به این دلیل پولهای سرگردان به سمت این بازار میآید و این تقاضای کاذب خود باعث افزایش قیمت خودرو میشود. زمانی که خودرو را در حاشیه بازار میفروختیم هیچگونه سوادگری و فسادی وجود نداشت.
وی اظهار داشت: ما به هیچوجه نمیتوانیم کاهش تولید در سه ماهه اول سال را جبران بکنیم. سازمان حمایت سعی میکند که کمیته خودرو تشکیل نشود. اکنون دولت و سازمان حمایت به دلیل سر و صدای رسانهها جرات نمیکنند که قیمت خودرو را بالا ببرند.
نعمتبخش با انتقاد از معاون اول رییسجمهور گفت: وقتی اختلاف قیمت یک خودرو ۲۲ میلیون تومان است، ما چگونه بازار را تنظیم کنیم. نمیشود بازار را اینگونه تنظیم کرد و بیهوده داریم خودمان را گول میزنیم. اکنون معاون اول رییسجمهور آقای رحیمی اجازه نمیدهند که کمیته خودرو تشکیل شود و خودرو در حاشیه بازار به فروش برود تا بتوانیم اختلاف قیمت را کم کنیم. ما از اول سال مرتب تاکید میکنیم که جلسه کمیته خودرو تشکیل نشود.
خودروسازان به تعهداتشان عمل نکردند
در این برنامه شهرام میرآخورلو، نماینده سازمان حمایت با انتقاد از خودروسازان گفت: شرکتهای خودروسازی به تعهدات قبلیشان عمل نکردهاند و دایم توقع افزایش قیمت را دارند و نعمتبخش جواب داد وقتی قیمت همه مواد اولیه و واسطهای گران شده چطور میتوانیم قیمت خودرو را ارزان نگه داریم؟ چه خوب است آقایان سازمان حمایت بیایند چند ماهی خودروسازیها را اداره کنند تا ببینند در اینجا چه میگذرد.
دلیل کاهش تولید خودرو لو رفت!
اما طی چند سال گذشته خودروسازان کشور بیشترین محصولات خود را نسبت به ۳۰ سال گذشته از خطوط تولید خود خارج کردهاند و این عدم تولید در محصولات ناشی از عوامل مختلفی بوده است که چه خوب و چه بد خودروسازان را از تولید این محصولات بازداشته است.
به گزارش پرشین خودرو، البته باید در نظر داشت خودروسازان عادت به تولید طولانی مدت محصولات خود دارند و برخی خودروها را باید به زور و زحمت از چنگ آنها درآورد اما در چند سال گذشته الزامات سازمان استاندارد برای ارتقای محصولات خودرویی کشور بجز خروج خودروهای پرطرفداری نظیر ریو و روآ دستاورد مهمتری نداشته است.
بر اساس این گزارش، چند سال پیش سازمان استاندارد بخشنامهای را به خودروسازان ابلاغ کرد که بر اساس آن تمامی خودروهای تولید داخل باید استانداردهای ۵۵ گانه اروپا را کسب کرده و در کنار آن ایربگ را نیز باید به آن ۵۵ مورد اضافه کنند.
این بخش از دستور سازمان استاندارد با مخالفت فعالان حوزه خودرو مواجه شد به طوری که دبیر انجمن خودروسازان در گفتوگویی اظهار داشت: خودروهای کشور از استانداردهای ۵۵ گانه اروپا تبعیت میکنند به عبارت دیگر سازمان ملی استاندارد اجازه تولید خودروهایی را داده که استانداردهای EEC اروپا را پاس کردهاند و با توجه به این استانداردها نیازی به نصب ایربگ و این الزام وجود ندارد.
با وجود مخالفتها، این موضوع به صورت جدی از سوی سازمان استاندارد پیگیری شد و انجام این امر، باعث خروج ریو از خطوط تولید خودروسازان داخلی شد چراکه سازنده کرهای آن(KIA) نصب ایربگ را یک الزام در خودرو ندانست و از پذیرفتن این شرط سر باز زد و از خودروساز داخلی خواست که به تولید ریو پایان دهد.
جدا از اینکه ارتقای کیفی خودروهای کشور اقدامی درست در راستای حمایت از مصرفکنندگان است اما باید توجه داشت که برای انجام مبحث مهمی چون ارتقای کیفیت چرا از آخر باید شروع کرد و آیا خودروهای ساخت داخل همهگونه امکانات را داشتند و فقط ایربگ مانده بود که استاندارد شوند؟
این درحالی است که در ابلاغ این بخشنامه، تامین چگونگی تامین ایربگ در نظر گرفته نشده است چراکه هیچ واحد تولیدی در کشور وجود نداشته که به تولید این قطعه بپردازد و با توجه به تشدید تحریمها و خودروسازانی که حتی در تامین مواد اولیه قطعات خودرو نیز دچار مشکل هستند چگونه و ازکجا باید ایربگ مورد نیاز خود را تامین کنند؟
به نوشته میهن صنعت، اما نکته حایز اهمیت این است که پس از خروج خودروهای پرطرفداری همچون ریو و روآ از خطوط تولید به نظر میرسد این بار نوبت پراید است که با توجه به مشکلات خودروسازان بعید نیست این خودرو نیز از سبد محصولات خودروسازان خارج شود و به طور کل سایپا را تعطیل کند.
به نظر نگارنده میتوان مخارج بالای تولید ایربگ را صرف هزینههای دیگر استاندارد و ایجاد تستهای تصادف و نظیر آن کرد چراکه در هر صورت نمیتوان انتظار داشت ایربگ نقش موثری در کاهش تصادفات جادهای داشته باشد و به گفته برخی از کارشناسان، نصب ایربگ در خودروها باعث افزایش قیمت تمام شده در خودروها نیز خواهد شد و خودروسازان را ناچار به افزایش قیمت خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد