2 - 10 - 2023
چرا گشایشهای اقتصادی، سیگنال بورس را مثبت نکرد؟
تحلیل بازار- در حالی که گشایشهای ارزی، افزایش صادرات نفت و پیوستن به پیمانهای منطقهای رخ داده، اما بورس بیتوجه به ثبات نرخ ارز و توسعه مبادلات تجاری در حال درجا زدن است. در حال حاضر بازار سرمایه همچنان به اصلاح قیمتی و زمانی خود ادامه داده است، در حالی که در چند ماه اخیر گشایشهای ارزی و اقتصادی خوبی اتفاق افتاده و ایران بعد از سالها توانسته صادرات نفت خود را به حدود ۲ میلیون بشکه برساند و از طرف دیگر آزادسازی منابع ارزی بلوکهشده کمک کرده دولت بتواند قیمت ارز را تا حدودی تثبیت کند. با این حال بورس بیتوجه به ثبات ارز و توسعه مبادلات تجاری در حال درجا زدن است. در واقع در ماههای گذشته دولت توانسته به عضویت سازمانهای منطقهای درآید و این موضوع به تسهیل تجارت شرکتهای صادراتی کمک میکند، اما در بورس اتفاق خاصی نیفتاده است. یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه رشد بازار سرمایه در بلندمدت وابسته به چندین مولفه است که مهمترین آن نرخ دلار و بهتبع آن نرخ تورم است، گفت: رسیدن به توافقی جامع و مکتوب مانند برجام با آمریکا بسیار زمانبر است، اما روند مذاکرات موجب شده تا تولید نفت به بالای ۳ میلیون بشکه و صادرات به بالای ۲/۱ میلیون بشکه در روز برسد که با چشمانداز نفت ۱۰۰ دلاری یا بیشتر میتواند درآمد نفت در بودجه را تحقق بخشیده و از فشار دولت برای فروش اوراق و افزایش نرخ بهره جلوگیری کند.
محمد فائزی، با اشاره به اینکه با آزادسازی منابع بلوکهشده ایران در کشورهای دیگر دست بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز باز میشود، افزود: دلار احتمالا تا یک سال آینده در محدوده ۴۸ تا ۵۵ هزار تومان نوسان داشته باشد و انتظار اعدادی بالاتر از رقمهای ذکرشده برای این ارز وجود ندارد. فائزی درخصوص مزایای تثبیت نرخ دلار، تشریح کرد: آرامش در بازار ارز به دولت این امکان را میدهد تا صنایعی که تاکنون سرکوب قیمتی شدیدی را تجربه کردهاند مثل گروه خودرو، شویندهها، صنعت غذایی و نیروگاهها، شامل افزایش نرخ شوند و فاصله قیمت دستوری با بازار آزاد به حداقل برسد که حاصل آن به مرور افزایش حاشیه سود شرکتها خواهد بود. اولین گامهای دولت در این راستا نیز تغییر قیمت پایه محصولات در بورس کالا از ۲۸، ۵۰۰ به ۳۷، ۵۰۰ تومان بود. فائزی با اشاره به اینکه همانند سال ۹۷ بازار سرمایه با شیبی ملایم و با لیدری صنعت خودرو که در کنار افزایش نرخ، بحث تجدید ارزیابی، واگذاری سهام دولت و واردات را دارد روند صعودی را تجربه میکند، تصریح کرد: با انتشار گزارشات ۱۲ ماهه ۱۴۰۲ که اردیبهشت الی خرداد ۱۴۰۳ منتشر خواهد شد، شاخص کل به کانال ۳ میلیونی میرسد.
نوسانات کوتاهمدت همچنان در بازار وجود دارد؛ بسیاری معتقد هستند از هفته آینده بازار میتواند از این حالت فرسایشی خارج شود. واقعیت این است که تقاضایی از کف جامعه و خارج از بورس برای خرید سهام وجود ندارد پس چه چیزی میتواند باعث این شرایط مثبت شود؟ بخش قابلتوجهی از کسانی که معاملات روزانه انجام میدهند الان سرمایه خود را به صورت نقد نگه میدارند و این یعنی اگر تغییری در متغیرها به وجود آید نقدینگی ۱۵ تا ۲۰ درصد وارد میشود، اما باید این محرک در متغیرها به وجود بیاید. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به کنترل شدید نقدینگی از سمت بانک مرکزی از طریق اعمال محدودیت بر وامدهی بانکهای تجاری شاهد افت قابل توجه رشد نقدینگی هستیم، گفت: تا پایان تیرماه سال جاری رشد سالانه نقدینگی به ۵/۲۷ درصد رسیده که کمترین میزان ۴۵ ماهه اخیر است. سپهر سعادت با بیان اینکه رشد قیمت نفت و توافقات غیررسمی و پشتپرده که منجربه فروش بیش از ۲ میلیون بشکههای نفت و میعانات گازی شده، در کنترل نرخ ارز و رفع نیازهای ارزی به دولت کمک شایانی کرده است، گفت: در چند ماه اخیر شاهد نوسانات کم دلار در محدوده ۴۷ تا ۵۰ هزار تومان هستیم. در واقع با فروکش کردن انتظارات تورمی جامعه و سیاستهای انقباضی بانک مرکزی شاهد بروز رکود در بازار داراییها به ویژه املاک و خودرو و البته بازار سرمایه بودهایم. همچنین به دلیل شعار سال مبنی بر کنترل تورم، انتظار تثبیت و رسیدن به تورم نقطهبهنقطه زیر ۳۰درصد تا پایان سال دور از ذهن نیست و این به معنی وجود شرایط رکودی و حتی تعمیق آن در بازار املاک خواهد بود. سعادت با تاکید بر اینکه انتظار رشد حتی به اندازه تورم را از املاک نداریم، گفت: دلار در صورت بروز اتفاق سیاسی خاصی به احتمال قابلقبولی در محدوده فعلی و حتی زیر ۵۰ هزار تومان بتواند سال را به پایان ببرد. او با اشاره به اینکه رشد و افت بازار سرمایه اغلب رابطه بسیار نزدیکی با دلار داشته است، تصریح کرد: متاسفانه در یک دهه گذشته خبری از رشد حقیقی در این بازار و متعاقبا بخش واقعی اقتصاد کشور نبوده است پس میتوان نتیجه گرفت که کلیت بازار سرمایه هم شاهد نوسان محدود تا انتهای سال خواهد بود. او با بیان اینکه نمیتوان تمام گروهها و شرکتهای بازار را با یک معیار سنجید و از این رو گزینههای ارزنده همچنان میتوان یافت، اظهار کرد: در شرایط کنونی با توجه به اینکه برخی شرکتها رشد تولید و افزایش نرخ داشتهاند در حال حاضر گزینههای خوبی برای سرمایهگذاری هستند به همین دلیل پیشبینی میشود این نمادها به رشد خود ادامه دهند. به گزارش بازار، در حال حاضر بسیاری از کارشناسان اقتصادی پیشبینی میکنند تا پایان سال اتفاق خاصی در بازار ارز رخ ندهد و از طرف دیگر سایر بازارها همچون طلا، مسکن، خودرو هم خبر خاصی نباشد در چنین شرایطی شرکتهای بورسی میتوانند روند صعودی را آغاز کنند، زیرا پتانسیل بالایی برای جذب نقدینگی، افزایش تولید و صادرات خواهند داشت که همه اینها از عوامل موثر در رشد سودآوری شرکتها محسوب میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد