13 - 11 - 2024
چشمانداز صعود یا نزول؟
علی سعیدی، کارشناس ارشد ریسک بازار سرمایه، در گفتوگو با روزنامه جهانصنعت اظهار داشت: روز گذشته، بازار سرمایه با روندی متفاوت و جذاب همراه بود و جدالی میان جریان پول و تحلیلهای تکنیکال در آن به چشم میخورد. وی گفت: در روزهای اخیر، رشد بازار، خبرهای نهچندان جالب سیاسی و مقاومتهای ترسیمشده توسط چارتیستها، سبب شده است که فضای بازار به مقطعی پرعرضه تبدیل شود. این تحلیلگران تکنیکال، مقطع فعلی را بهدلیل نزدیک بودن به مقاومتهای مهم، مرحلهای حساس ارزیابی میکنند. با این حال، از سوی دیگر جریان انباشت پول و تقاضای جدید از سوی حقوقیها و حقیقیها نیز در بازار قابل مشاهده است که میتواند فضای مثبتی برای بازار فراهم آورد.
وی افزود: با وجود تقاضای قوی در بازار نباید با خوشبینی مفرط به آن نگاه کرد. سعیدی تصریح کرد: از دیدگاه تکنیکال، بازار در نقاط مقاومت کلیدی قرار دارد اما قدرت خرید انباشته و تقاضایی که در این مدت در انتظار خرید باقی مانده بود، اکنون به بازار وارد شده و با جریان اخبار اقتصادی نیز همراه شده است. او تاکید کرد که برخی خبرهای اقتصادی اخیر مانند تغییرات در سامانه نیما و نیز تغییرات احتمالی در قیمت بنزین نشاندهنده حرکت کشور به سمت سیاستهای اقتصادی عقلانی و به دور از سیاستهای انقباضی است.
سعیدی خاطرنشان کرد: بازار روز سهشنبه با فشاری از سمت عرضه آغاز شد که با توجه به روند معاملات روزهای قبل تا حدی طبیعی به نظر میرسید. وی گفت: در ماههای اخیر، هرگاه حجم معاملات بازار به بیش از 5تا 6هزارمیلیارد تومان رسیده، معمولا روند رشد آن متوقف شده و بازار به سمت تعادل و عرضه بیشتر حرکت کرده است. او افزود: این اتفاق به دلیل محدودیت جریان پول و افزایش تمایل حقوقیها به فروش رخ میدهد، بهگونهای که با افزایش حجم معاملات، حقوقیها به فروش بیشتر روی آورده و جریان پول را تحت فشار قرار میدهند. با این حال، سعیدی تاکید کرد که در بازار روز سهشنبه، رفتار متفاوتی مشاهده شد و انگیزههای بیشتری برای ادامه مسیر صعودی بازار وجود داشت.
وی با اشاره به تغییر در رفتار خریداران، اظهار داشت: اینبار شاهد جریان دستبهدست شدن سهام و گردش پول در میان نمادهای مختلف هستیم. سعیدی بیان کرد: لازمه ادامه روند صعودی، رسیدن اخبار مثبت اقتصادی و ثبات در جریان پول ورودی است. او همچنین خاطرنشان کرد که حقوقیها باید با خویشتنداری بیشتری رفتار کرده و از سیاست فروشهای بیمحابا پرهیز کنند.
وی ادامه داد: برخی سرمایهگذاران معتقدند که بازار ایران با رشدهای مداوم و متوالی آشنایی ندارد و به دلیل افت طولانی نمیتواند چندین روز متوالی در روند مثبت باقی بماند. از اینرو، حجم معاملات بالا و عرضهها برای بازار طبیعی و ضروری است، بهویژه که در ابتدای یک روند برگشتی قرار داریم و بسیاری هنوز به تغییر روند باور ندارند. او افزود: نگرانیهای سیاسی نیز از جمله عواملی است که سرمایهگذاران را به احتیاط وا داشته و این مساله در رفتار خرید و فروش آنها مشهود است.
سعیدی با اشاره به تحولات اقتصادی و خبرهای منتشر شده، بیان کرد: دو خبر مهم میتواند نقش تعیینکنندهای در ادامه روند بازار ایفا کند؛ اول، تحولات نرخ نیما و نرخ بهره که تغییرات در این بخش به تقویت بازار کمک میکند. دوم، اخبار مرتبط با صنعت خودرو که به گفته وی، در صورت تصمیمگیری عاقلانه میتواند اثری مثبت بر بازار بگذارد. سعیدی تاکید کرد: با آرامش سیاسی فعلی و ادامه این روند، این دسته از اخبار اقتصادی میتواند به جذب سرمایههای جدید و هدایت جریان پول در بازار کمک کند.
وی در ادامه به تاثیر افزایش نرخ نیما اشاره کرد و گفت: نرخ نیما که سال گذشته زیر ۳۰هزار تومان بود، امسال به بیش از ۵۰هزار تومان رسیده که نشاندهنده رشد قابل قبول طی چند ماه اخیر است. این افزایش نرخ به کاهش فرصتهای دلالی و رانتی کمک کرده و مسیر بهتری برای اقتصاد کشور فراهم کرده است. وی افزود: با افزایش نرخ نیما، ارزش بازار افزایش یافته و شرکتها از این تغییر منتفع خواهند شد زیرا این نرخ جدید در گزارشات مالی آنها منعکس خواهد شد و سودآوری آنها را افزایش خواهد داد.
سعیدی خاطرنشان کرد: این تغییرات نرخ نیما هنوز بهطور کامل در گزارشهای مالی شرکتها نمایان نشده و از مهر و آبان، آثار آن در فروشها و درآمد شرکتها مشاهده خواهد شد. وی افزود این افزایش نرخ نیما میتواند زمینه ارزندگی بیشتری را برای بازار فراهم کند و چشمانداز مثبتی برای سال ۱۴۰۳ و حتی ۱۴۰۴ ایجاد کند. به گفته وی، شرکتهایی که سال گذشته با نرخ دلار ۳۳هزار تومان فعالیت میکردند، اکنون در شرایطی با نرخهای بسیار بالاتر قرار دارند که این امر میتواند باعث افزایش ارزش سهام آنها شود.
وی با اشاره به نقش تحولات سیاسی در روند بازار اظهار داشت: حضور دونالد ترامپ در عرصه سیاست و تاثیر احتمالی او بر روابط ایران و آمریکا یکی از عوامل مهم ریسک در بازار سرمایه است. سعیدی با بیان سه سناریو برای آینده سیاسی ایران و آمریکا گفت که ممکن است شرایط به سمت رویارویی نظامی برود یا به سمت رفع تحریمها و تعاملات سازنده پیش برود. او تاکید کرد: هرچند این سناریوها دور از ذهن نیستند اما از نظر وی احتمال سناریوی سوم، یعنی اعمال فشارهای تحریمی و اقتصادی بیشتر است.
وی در پایان گفت که برای ادامه روند مثبت در بازار، باید شرایط اقتصادی و سیاسی داخلی و خارجی در نظر گرفته شود. افزایش نرخ نیما و همگرایی با نرخ بازار آزاد و همچنین آرامش در فضای سیاسی میتواند به تداوم جریان پول و تقویت بازار کمک کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد