22 - 08 - 2023
چشمها را باید شست، رشد فولادیها را باید دید
به دنبال درج گزارشی با عنوان «کاهش عرضه و افزایش قیمت فولاد در بازار داخلی، اولین پیامد قطعی برق» که در تاریخ ۲۴ مرداد در همین صفحه منتشر شد، وزارت نیرو واکنش نشان داد. در جوابیه ارسالی از سوی این وزارتخانه آمده است: افزایش تولید و صادرات فولاد به روایت آمارهای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران؛ براساس گزارش این انجمن در چهار ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، صادرات فولاد رشد ۳۷ درصدی را تجربه کرده و در چهار ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال گذشته، صادرات «کل محصولات فولادی»، «فولاد میانی» و «آهن اسفنجی» به ترتیب ۹/۲۳ درصد، ۹/۲۴ درصد و ۴/۲۴۹ درصد افزایش داشته است.
همچنین در چهار ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، تولید «کل محصولات فولادی» با رشد ۵ درصدی به ۷ میلیون و ۸۲۲ هزار تن، تولید «فولاد میانی» با رشد ۲/۸ درصدی به ۱۱ میلیون و ۴۵۹ هزار تن و تولید «آهن اسفنجی» با رشد ۶/۵ درصدی به ۱۲ میلیون و ۹۵۹ هزار تن رسیده است.
گزارش انجمن جهانی فولاد نیز مهر تاییدی بر گزارش آماری انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران میزند. براساس گزارش انجمن جهانی فولاد، تولید فولاد خام در ایران در ژوئن ۲۰۲۳ (۱۱ خرداد تا ۱۰ تیر) به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسید که حکایت از رشد ۴/۱۷ درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال دارد. همچنین در ۶ماهه نخست سال ۲۰۲۳ میلادی، ایران در مجموع ۱۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تن فولاد خام تولید کرد که در مقایسه با مدت مشابه سال ۲۰۲۲ میلادی افزایش ۸/۴ درصدی را نشان میدهد.
افزون بر این، قائممقام باشگاه تجار ایران و آفریقا هم از صدرنشینی آهن و فولاد در صادرات به قاره آفریقا در چهار ماهه نخست امسال خبر داده است. به گفته «سیدروحاله لطیفی»، در چهار ماهه نخست امسال ۴۳۲ هزار تن کالا به ارزش ۴/۱۵۲ میلیون دلار به ۳۸ کشور آفریقایی صادر شده که از این میان محصولات آهنی و فولادی با ۶۱ میلیون دلار، در رتبه نخست محصولات صادرشده ایران به قاره آفریقا قرار میگیرند.
همه این آمارها که حکایت از رشد تولید و صادرات فولاد دارد، در سایه بهبود وضعیت تامین برق صنایع فولادی در سال ۱۴۰۲ محقق شده است؛ موضوعی که معاون اجرایی انجمن فولاد ایران نیز در گفتوگو با خبرگزاری فارس مورخ ۲۷ مرداد ۱۴۰۲، آن را تایید کرده. به گفته «وحید یعقوبی»، تامین برق صنایع فولادی نسبت به پارسال تا حدودی بهبود یافته و با برنامهریزی دقیقتری برق صنایع فولادی تامین شده است. برنامهریزی دقیقتری که معاون اجرایی انجمن فولاد ایران از آن صحبت میکند، شامل همان ۱۴۰ برنامهای میشود که وزارت نیرو برای گذر از اوج بار تابستان امسال تدوین کرد و منجر به تحویل انرژی بیشتر به صنایع شد. میزان رشد انرژی تحویلی به صنعت فولاد از ابتدای امسال تا پایان مرداد نسبت به سال ۱۴۰۱، ۹/۴ درصد و در مقایسه با سال ۱۴۰۰، ۲/۱۷ درصد بوده است. همچنین میزان انرژی تحویلی به صنعت فولاد از شروع طرح مدیریت مصرف تا ۲ مرداد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱، ۸۴/۱۷ درصد و در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰، ۸۴/۳۱ درصد رشد کرده است.
همچنین عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد میگوید: هماکنون تقاضا برای ۶۲ درصد از شمش فولادی تولیدشده وجود ندارد. به گفته
«سیدرضا شهرستانی» همین موضوع سبب شده است تا انبار شرکتهای فولادی پر از شمش فولاد شود. این صحبتهای عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد به وضوح نشان میدهد که علت افزایش موجودی انبارها، قطعیِ برق و کاهش عرضه نیست، بلکه علت آن نبود تقاضا برای این میزان فولاد تولیدشده است. به نظر میرسد طرح ادعاهایی همچون کاهش عرضه و صادرات فولاد بهعلت قطعی برق در کنار انتقاد از وضع عوارض صادراتی بر محصولات فولادی، چیزی جز نوعی فشار برای امتیازگیری و کاهش عوارض صادراتی این محصول نباشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد