2 - 02 - 2022
چشمانداز رشد بورس
طی ماههای گذشته بازار سرمایه شرایط نامطلوبی را طی کرده و در مسیر نزولی رکوردهای منفی زیادی ثبت کرده است. با این حال چند روزی است در نتیجه تصمیم دولت برای حمایت از بازار و به مدد هماهنگی حقوقیهای بزرگ با مجموعه سازمان بورس به عنوان رگولاتور، بازار سهام روزهای سبزی را میگذراند. اگرچه هنوز معاملات بازار با روزهای رونق خود فاصله زیادی دارد و حجم و ارزش معاملات در کف ماههای گذشته حرکت میکند اما روزنههای امیدی برای آغاز یک روند گشوده شده است. اکنون این سوال مطرح است که تداوم رشد بازار با تابش نور از این روزنههای امید تا چه زمانی ادامهدار خواهد بود؟ احسان عسگری کارشناس بازار سرمایه تداوم روند صعودی شاخص بورس را مشروط به اجرای مصوبات اخیر دولت دانست و اعلام کرد: اگر آنچه را که دولت در مصوبات به آن اشاره داشته در قانون بودجه ارائه شود، تا پایان سال روند بازار صعودی خواهد بود و شاخص بورس تا محدودههای یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد رشد میکند. به گفته این کارشناس بازار سرمایه یکی از مهمترین دلایل نوسان و افت سنگین شاخص بورس در یک ماه گذشته، مساله مربوط به بودجه بوده است که جزئیات آن نگرانی بسیاری را در میان فعالان بازار سرمایه ایجاد کرد. وی در این باره اظهار کرد: با توجه به حضور بیشتر شرکتهای پذیرفتهشده در بورس و فرابورس در بخش پتروشیمی، پالایشی و فلزات اساسی، بنابراین این شرکتها از افزایش سوخت و انرژی متضرر میشدند و به شدت بر تعیین مسیر شاخص بورس تاثیرگذار بودند که این امر تا چند وقت گذشته به عنوان ریسکی بزرگ در بازار محسوب میشد و روند معاملات بورس را تحت تاثیر خود قرار میداد. عسگری معتقد است که مصوبه اخیر ستاد اقتصادی دولت در زمینه تعیین سقف قیمت سوخت و انرژی در شرکتهای بزرگ، بخشی از نگرانی و ریسک حاکم در بازار را برطرف کرد و کاهش داد. این کارشناس بازار سرمایه گفت: این موضوع نباید فراموش شود که تعیین فرمول مشخص برای نرخ سوخت انرژی جزو مساله ثباتآفرین در معاملات بازار سرمایه است، زیرا فعالان بازار سرمایه به دنبال سرمایهگذاری کوتاهمدت در بورس نیستند و در این زمینه اقدام به نگهداری سهام شرکتها برای مقطع زمانی بلندمدت میکنند.
بهرهمندی عمومی از رشد بورس
عسگری با بیان اینکه علاوه بر سرمایهگذاران حقیقی، سرمایهگذاران حقوقی به خصوص صندوقهای بازنشستگی و هلدینگها جزو فعالان بازار سرمایه هستند، گفت: عموما عمده انتفاع بازار سرمایه مختص به عموم مردم خواهد شد، چراکه صندوقهای بازنشستگی و شرکتهای سهام عدالت استانی، سهامداران این شرکتها هستند و هرگونه بیثباتی و پیشبینیناپذیری بازار میتواند ریسک فعالیت بازار را افزایش دهد که به مراتب این امر در بلندمدت بازار سرمایه را با عدم اطمینان بالا مواجه میکند. عسگری با اشاره به اینکه مصوبه اخیر زمینهساز رفع بخشی از نگرانیهای حاکم در بازار بود، ادامه داد: مسالهای مانند تغییر قوانین در مقاطع مختلف، جزو نگرانیهای اصلی بازار محسوب میشود، بنابراین به نظر میرسد اگر قیمت سوخت و انرژی طبق فرمول ثابت و به صورت بلندمدت تعیین شود، میتواند به طور حتم کمککننده به معاملات بازار سرمایه باشد.
تداوم ابهامات بودجهای
کارشناس بازار سرمایه درباره اینکه روند صعودی شاخص بورس میتواند ادامهدار باشد یا خیر، گفت: اکنون بخشی از بازار به دلیل وجود ابهام در خصوص تصمیمات و مصوبات سبب ایجاد برخی از نگرانیها در میان سهامداران شده است. وی خاطرنشان کرد: زمانی که این مصوبات تبدیل به قانون شود و به مرحله اجرا برسد، میتوان امیدوار بود که نگرانی سهامداران نسبت به اجرای آن از بین برود و شاهد افزایش تاثیر آن بر معاملات بازار باشیم، همچنین در آن زمان میتوان تاثیر آن بر آینده سودآوری شرکتها را مورد بررسی قرار داد.
ریسکهای تهدیدکننده معاملات
عسگری به ریسکهای تهدیدکننده معاملات بازار اشاره کرد و در گفتوگو با ایرنا افزود: موضوع قوانین بودجه از جمله مسائلی است که هر سال روند معاملات بازار را تحتالشعاع قرار میدهد، اگر این قوانین به صورت بلندمدت تعیین نشود و تحت تاثیر نیاز دولت نسبت به منابع مالی تغییر کند، عملا روند بازار سهام ثبات پیدا نمیکند و در آن زمان میتوان گفت که قوانین کوتاهمدت و پیشبینیناپذیری بازار به عنوان بزرگترین ریسک معاملات بورس تلقی میشوند. این کارشناس بازار سرمایه به دیگر ریسک تهدیدکننده معاملات بورس اشاره کرد و گفت: موضوع مربوط به برجام از دیگر ریسکهای تهدیدکننده بازار است که هنوز تکلیف آن مشخص نشده و روند بازار را در حالتی از بلاتکلیفی قرار داده است. به گفته وی، در صورت توافق در برجام، برخی از صنایع مانند شرکت خودروسازی و بانکها میتوانند از این اتفاق منتفع شوند. عسگری ادامه داد: از طرف دیگر در صورت عدم اجرای برجام، شرکتهای صادراتمحور تحت تاثیر افزایش قیمت دلار با وضعیتی بهتر همراه خواهند شد. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: با توجه به اینکه منفعت برجام برای همه صنایع و شرکتها در بلندمدت تامین میشود و تنها تهدید آن کاهش قیمت دلار تا محدوده ٢۴ هزار تومان است، بنابراین نمیتوان برجام را ریسک بازار دانست و نگرانیهایی را نسبت به آن داشت.
پیشبینی روند معاملات
عسگری روند معاملات بورس را در بلندمدت مورد پیشبینی قرار داد و گفت: اگر اتفاق خاصی در بودجه رخ ندهد و آنچه را که دولت در مصوبات به آن اشاره داشته در قانون بودجه ارائه شود، تا پایان سال روند بازار صعودی خواهد بود و شاخص بورس تا محدوده یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد رشد میکند. وی معتقد است که همه این مسائل منوط به این تصویب قوانین بودجه طبق آن مصوبه است و اینکه سودآوری شرکتها تحتالشعاع قوانین بودجه قرار نگیرد.
عوامل تاثیرگذار در تداوم روند صعودی
کارشناس بازار سرمایه به عوامل تاثیرگذار در تداوم روند صعودی شاخص بورس تاکید کرد و گفت: پیشنهاد میشود دولت به بازار سهام به عنوان یک بازار کوتاهمدت نگاه نکند، بازار سهام برپایه اعتماد چیده میشود و مساله حکمفرما این است که بتوان شرکتها را بر مبنای اطلاعات مالی و پیشبینی متغیرهای اقتصادیها مورد تحلیل قرار داد و سرمایهگذاری کرد.
وی اظهار کرد: اگر دولت بخواهد روند صعودی بورس ادامهدار باشد باید به دنبال ثبات قوانین و مقررات باشد. عسگری اعلام کرد: مرکز پژوهشهای مجلس باید به عنوان بازوی اصلی پژوهشی و تحقیقی به این موضوع ورود و شرکتها را بررسی کند که شرکتهای بزرگ پذیرفته شده در بورس مانند فولادیها تحمل افزایش قیمت انرژی دارند یا خیر و اگر سودآوری شرکتها تحت تاثیر این مساله قرار بگیرد، هلدینگها و شرکتهای استانی سهام عدالت تا چه میزان از این موضوع متضرر میشوند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد که بهتر است برای ادامه روند صعودی بازار، اظهارنظرات کارشناسی مبنای تصمیمات دولت باشد و دولت بازار سهام را بازاری پیشبینیپذیر برای فعالان خود قرار دهد. وی با بیان اینکه باید اقدامات لازم در تسهیل برخی قوانین و مقررات موجود در بازار سهام صورت گیرد که میتوانند کمککننده در روند بازار باشند، گفت: همچنین افزایش سطح دانش و اطلاعات مردم در این بازار در بهبود روند بازار کمککننده است و منجر به ادامه روند صعودی بازار میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد