5 - 12 - 2019
چشمانداز مثبت سهام بانک تجارت
بزرگترین بانک بورسی با نماد «وتجارت» میل به فتح اهداف بالاتری دارد و چشمانداز مثبتی را میتوان برای سهام بانک تجارت متصور شد.
نماد معاملاتی بانک تجارت در بازار بورس (وتجارت) پس از بازگشایی در فروردینماه سال گذشته تا پایان سال ۹۷ بیش از ۱۷۴درصد بازدهی داشت و طی ماههای پایانی سال گذشته به عنوان یکی از پرمعاملهترین و باارزشترین سهام از نظر نقدشوندگی و بازدهی شناخته شد.
حمایت از نقدشوندگی سهام و تطبیق نرخ بر اساس واقعیتهای موجود در صورتهای مالی بانک، کند شدن روند زیاندهی ناشی از خروج بانک از زیان عملیاتی، ایجاد حاشیه سود در واسطهگری وجوه وکالتی، افزایش منابع ارزانقیمت، تسریع روند فروش اموال مازاد، توجه به ارتقای ساختار نیروی انسانی، تولید محصولات جدید بانکی، توسعه بانکداری الکترونیک و موفقیت در اجرای برنامه افزایش سرمایه بانک، مهمترین عوامل تاثیرگذار در استقبال سهامداران حقیقی از وتجارت در سال گذشته بود.
اما نماد بانک تجارت از ۲۰ اسفند سال گذشته به دلیل برگزاری مجمع فوقالعاده و افزایش سرمایه جذاب بسته شد. نماد بانک تجارت پس از آن متوقف شد که شرکت پس از اخذ مجوز سازمان بورس به منظور افزایش سرمایه، میزان سرمایه ثبت شده خود را از ۴۵۷ میلیارد به دو هزار و ۲۲۹ میلیارد تومان افزایش داد. این افزایش سرمایه ۳۹۰ درصدی به منظور خروج «وتجارت» از شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت و اصلاح ساختار مالی به انجام رسیده بود. «وتجارت» که آخرین معاملات خود را در تاریخ ۲۱ اسفندماه سال گذشته انجام داده بود، بیست و ششم فروردینماه سالجاری و پس از آنکه افزایش سرمایه ۳۹۰ درصدی آن در پرتفوی سهامداران لحاظ شد، در معرض کشف قیمت قرار گرفت. نماد بانک تجارت که با قیمت تئوریک ۳۵ تومان بر روی تارنمای شرکت مدیریت فناوری بورس تهران نقش بسته بود، پس از آنکه پیام ناظر بازگشایی آن روی این سایت درج شد، شاهد حجم عظیمی از عرضه و تقاضا به منظور کشف قیمت بود. «وتجارت» مسیر کشف قیمت خود را از ۵۰ تومان شروع کرد و با عرضه و تقاضای چند میلیون سهمی که در قیمتهای مختلف داشت، معاملات آن سرانجام در قیمت ۴۵ تومان و چهار ریال مچ شد. به عبارت دقیقتر نماد بانک تجارت در بازگشایی با رشد ۳۰ درصدی قیمت مواجه شد. این تطبیق قیمت که در آخرین لحظه انجام معاملات در روز بازگشایی رخ داد موجب شد تا ضمن افزایش ۲۹ درصدی قیمت نماد یاد شده نسبت به قیمت تئوریک آن، چهار میلیارد و ۱۳۲ میلیون سهم به ارزش ۱۸۸ میلیارد تومان طی اولین روز بازگشایی معامله شود. در واقع قیمت تئوریکی که در سطح ۳۵ تومان در نظر گرفته شده بود معادل آخرین قیمت معامله سهم بانک تجارت قبل از توقف بوده است.
این به این معناست که سرمایهگذاران خریدار سهام بانک تجارت که در آخرین روز معاملات به ازای هر سهم ۱۷۴ تومان پرداخت کرده بودند، با بازگشایی این نماد با قیمت ۴۵ تومان و به فرض عدم اعمال افزایش سرمایه، بهای هر سهمشان به حدود ۲۲۵ تومان رسیده است. بنابراین پس از برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده جهت افزایش سرمایه ۳۹۰ درصدی از محل تجدید ارزیابی داراییها توسط بانک تجارت، سهام این بانک در تاریخ ۲۶/۱/۱۳۹۸ با قیمت ۴۵۴ ریال با ۳/۲۹ درصد رشد بازگشایی شد. در حال حاضر قیمت سهام بانک در حوالی ۴۳۰ ریال در حال معامله است که بر مبنای گزارش عملکرد دوماهه سالجاری این بانک، انتظار رشد قیمت سهام وجود دارد.
بانک تجارت همانند دیگر بانکهای بورسی گزارش عملکرد اردیبهشت و دو ماهه سالجاری را منتشر کرد و قادر به افزایش ۱۰۲۷ میلیارد تومانی تراز عملیاتی نسبت به ماه گذشته شد.
با انتشار گزارش عملکرد ماهانه بانکهای بورسی، بانک تجارت هم عملکرد اردیبهشت و دو ماهه سالجاری را منتشر و با رشد ۴/۱ درصدی قیمت سهام همراه شد.
بر این اساس، «وتجارت» در ماه گذشته ۵۷/۱ هزار میلیارد تومان درآمد تسهیلات اعطایی و ۲۵/۱ هزار میلیارد تومان سود سپردههای سرمایهگذاری گزارش و تراز عملیاتی مثبت ۳۲۵ میلیارد تومانی را ثبت کرد. این درحالی است که در فروردین این تراز ۷۰۲ میلیارد تومان منفی بود.
این بانک بورسی با توضیح در مورد اصلاحات انجام شده، اعلام کرد: مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان بابت شناسایی سود طبقات جاری و سررسید گذشته و عقود مشارکتی به روش تعهدی مربوط به ماه فروردین است. وجه التزام شناسایی شده مربوط به تسهیلات ارزی در ۹ اردیبهشت ماه برگشت داده شد.
همچنین در توضیحات مربوط به اطلاعات تجمعی دو ماهه سال ۹۸ آمده است: طبق دستورالعمل بانک مرکزی، درآمد شناسایی شده بابت تسهیلات معوق و مشکوکالوصول به روش نقدی بوده و برای طبقات جاری و سررسید گذشته به روش تعهدی عمل شده است. درآمد تسهیلات مشتمل بر سود تا سررسید و وجه التزام است که با توجه به رویه بانکها در خصوص بخشودگی بخشی از جرائم تسهیلات غیرجاری در راستای تسریع در وصول مطالبات و کوتاه کردن چرخه وجه نقد، امکان تعدیل درآمد تسهیلات اعطایی همواره وجود دارد.
بر اساس این گزارش، مانده تسهیلات اعطایی بانک در پایان اردیبهشتماه ۱۳۹۸ حدود ۱۶۷/۱ هزار میلیارد ریال است که نسبت به ماه قبل افزایش یک درصد و نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد ۲۷ درصدی را نشان میدهد. همچنین نرخ سود تسهیلات در اردیبهشت ماه سالجاری نسبت به ماه قبل از ۸/۹ درصد به ۵/۱۳ درصد رسیده که این افزایش نرخ منجر به افزایش ۱۶۵ درصدی درآمد تسهیلات اعطایی و رسیدن به مبلغ ۳۲۷/۲۵ میلیارد ریال شده است. لازم به ذکر است که در دوره دوماهه ابتدایی سالجاری نرخ سود تسهیلات نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش ۹/۸ درصدی داشته که در کنار رشد ۲۷ درصدی تسهیلات اعطایی، منجر به افزایش ۲۲۶ درصدی درآمد تسهیلات اعطا شده است. افزایش تسهیلات اعطایی در کنار رشد نرخ سود تسهیلات نشاندهنده دقت نظر بانک در اعطای تسهیلات جدید با بازدهی مناسب است. از سوی دیگر مانده سپردههای سرمایهگذاری بانک در پایان اردیبهشتماه سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۴۷۰/۱ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به ماه قبل ۹ درصد و نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۳۳ درصد رشد داشته است. اما با توجه به بهبود ترکیب پرتفوی سپردهای بانک به ویژه رشد قابل توجه سهم سپردههای جاری در پایان اردیبهشتماه سال ۱۳۹۸، از سهم ۵/۱۴ درصدی اردیبهشت سال گذشته با ۸۴ درصد رشد به سهم ۲۰ درصدی اردیبهشت ماه جاری و مبلغ ۰۹۳/۲۹۴ میلیارد ریال بالغ شده که منجر به کاهش ملموس در هزینه پول بانک شده است. در نتیجه نرخ هزینه پول سپردههای مدتدار بانک در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین ماه سالجاری با کاهش ۰۳/۱ واحد درصد همراه بوده که این امر منجر به کاهش ۵/۱ درصدی مبلغ سود پرداختی سپردههای سرمایهگذاری شده است. همچنین نرخ هزینه پول سپردههای مدتدار در اردیبهشتماه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ۳۶/۱ واحد درصدی داشته است. علاوه بر این، نرخ هزینه پول کل سپردهها نیز در اردیبهشت ماه نسبت به فروردینماه سالجاری ۰۳/۱ واحد درصدی و نسبت به دوره مشابه سال قبل کاهش ۳/۲ واحد درصدی را نشان میدهد.
کاهش نرخ هزینه پول سپردههای مدتدار به میزان ۸/۰ واحد درصد و افزایش نرخ سود تسهیلات به میزان ۹/۸ واحد درصد تا پایان اردیبهشتماه سالجاری نسبت به دوره مشابه سال گذشته حاکی از افزایش حاشیه سود واسطهگری مالی بانک به میزان ۷/۹ درصد است.
با این تفاسیر، عملکرد مثبت بانک تجارت در دو ماهه اول امسال نشان میدهد که باید چشمانتظار رشد چشمگیر سهام این بانک باشیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد