19 - 05 - 2020
چندجانبهگرایی نوین
در برابر اروپایی که مدافع چندجانبهگرایی است، در سوی دیگر اقیانوس اطلس در ایالات متحده آمریکا رییسجمهوری بر سر قدرت است که نظری کاملا متفاوت دارد و در پی انزواطلبی است.
دونالد ترامپ از توافق آب و هوایی پاریس و برجام خارج شده است و اخیرا ایالات متحده آمریکا را از یونسکو و از شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز خارج کرده است و در حال حاضر میان آمریکا و چین، کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا جنگ تجاری درگرفته که نقش این کشور در ناتو را نیز زیر سوال برده است.
مذاکره با کسی که از منطق انزواگرایی تبعیت میکند دلسردکننده به نظر میرسد. آیا اروپا برای اینکه با دونالد ترامپ به توافق برسد، باید با سازش تغییری در سیاست خارجی خود بدهد؟ دانیل کوهن بندیت یکی از باسابقهترین سیاستمداران اروپایی و نماینده سابق پارلمان اروپا با ژان ایو لودریان و جوزپ بورل، وزرای خارجه فرانسه و اسپانیا گفتوگو کرده است.
از نظر ژان ایو لودریان، دونالد ترامپ قابل پیشبینی است و نظرات و اعمالش تناقضی ندارد. وزیر خارجه فرانسه میگوید: ترامپ از آغاز به شکلی منسجم با روش مشخص، دست به تخریب تمام ابزارها و مقررات چندجانبهگرایی زده است. اکنون نه شعار نخست آمریکا بلکه شعار آمریکا به تنهایی مطرح است. یعنی آمریکایی که با همه درگیر جنگ قدرت شده، در هر نوع مذاکره دوجانبهای بر برتری خود تاکید میکند. ترامپ خصوصیت شومنها را دارد و حرفهای تحریککننده میزند، اما در نهایت کارهایش انسجام دارد. این وضع تا زمانی که او بر سر قدرت است ادامه خواهد داشت. این وضعیت بازتابدهنده نظرات بسیاری از آمریکاییها هم هست. سیاستمدار سوسیالیست و عضو حزب جمهوری به پیش در کابینه امانوئل ماکرون میگوید اروپا باید در مقابل ترامپ که میخواهد به طور سیستماتیک اساس چندجانبهگرایی را نابود کند به گفتوگو ادامه دهد. باید پارادایمها و قوانین خود را عوض کند تا نوعی چندجانبهگرایی تازه را، از جمله در روابط با آمریکا ایجاد کند. دونالد ترامپ در بیست و نهمین نشست سالانه اعضای ناتو که در تاریخ ۱۱ و ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۸ در بروکسل برگزار شد، به آلمان حمله کرد و گفت این کشور زیر کنترل روسیه است.
از نظر لودریان، سرنوشت آلمان و فرانسه به هم گره خورده و این دو کشور باید در شرایط مشابه از هم دفاع کنند. او میگوید: در وضعیت کنونی جهانی که همه چیز زیر سوال رفته و قدرتهای بزرگ همه را تحت فشار میگذارند، اتحاد بین فرانسه و آلمان و تقویت روابط بین آنها حیاتی است. این دو کشور به تنهایی قطبهای پایدار دنیا تبدیل شدهاند و شاید در حول و حوش این، قطب یک اروپای متحد شکل بگیرد و مرجعی برای کل دنیا شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد