27 - 11 - 2022
چه کسی باید عذرخواهی کند میرکاظمی یا زنگنه؟
سیدمسعود میرکاظمی، وزیر بازرگانی دولت نهم و اولین وزیر نفت دولت دهم که دو سال قبل با حکم محمود احمدینژاد از کار برکنار و امروز بهعنوان رییس کمیسیون انرژی مجلس انتخاب شده روز گذشته در گفتوگویی خواستار عذرخواهی بیژن نامدارزنگنه، وزیر پیشنهادی نفت برای حضور در کابینه دولت یازدهم شده است با این وجود بخشی از عملکرد و کارنامه کاری میرکاظمی در طول وزارتش در نفت را بررسی کردهایم.
۱- در دوران مسوولیت سیدمسعود میرکاظمی در وزارت نفت به دلیل یک گزارش اشتباه، وی دستور توقف سوآپ نفت ایران از کشورهای حاشیه دریای خزر را صادر کرد. تجارتی که نزدیک به یک دهه در ایران با دیپلماسی انرژی دولت اصلاحات شکل گرفته بود به یکباره با دستور میرکاظمی متوقف شد. پس از خروج میرکاظمی از بدنه صنعت نفت هم تلاشهای شرکت ملی نفت و وزیر فعلی نفت هم برای احیای سوآپ نفت نتیجه نداده و هماکنون ترکمنستان و قزاقستان با حذف ایران، تمامی نفت سوآپ خود را از مسیر خط لوله BTC آذربایجان یا روسیه به بازارهای جهانی ارسال میکنند.
۲- در دوران وزارت میرکاظمی قرارداد هشت فاز پارسجنوبی در قالب طرحهای ۳۵ ماهه با تبلیغات گستردهای امضا شد و این قرارداد در حالی امضا گردید که وزارت نفت هنوز موفق به راهاندازی پنج فاز قدیمی ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ پارسجنوبی نشده و اکثر طرحهای نفت و گازی با مشکلات متعدد مالی روبهرو بودند. ثمره قراردادهای توسعه ۳۵ ماهه میرکاظمی هم آن بود که هماکنون به دلیل تقسیم نامتناسب منابع مالی در ۱۷ فاز عملا هیچیک از طرحهای جدید پارسجنوبی به ثمر ننشسته تا شاهد یکهتازی قطریها در این حوزه باشیم.
۳- به اعتقاد کارشناسان و نخبگان در دوران مسوولیت مسعود میرکاظمی در وزارت نفت، صنعت نفت یک شخم اساسی مدیریتی خورد و در این دوران استراتژیکترین صنعت ایران شاهد ورود گسترده مدیران غیرمتخصص و ناآشنا از وزارت بازرگانی، شرکتهای خودروساز و فروشگاههای رفاه بود که حتی صدای پیشکسوتان نفتی را هم درآورد. امروز هم با گذشت بیش از دو سال از خروج میرکاظمی اما باقیمانده مدیران منصوبه وی در صنعت نفت منشاء بسیاری از تاخیرها و ناکارآمدی شدهاند.
۴- آمارهای بانک مرکزی حاکی از آن است که در طول دو سال فعالیت میرکاظمی در وزارت نفت تولید نفت ایران حدود ۵۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است و حتی احمد قلعهبانی، مدیرعامل منصوبه میرکاظمی در شرکت ملی نفت در نشست با خبرنگاران این کاهش تولید را تایید کرده است. این کاهش تولید در زمانی رقم خورده است که همزمان با کاهش شدید تزریق گاز هیچگونه مصوبه یا قطعنامه توسط سلطهگران جهانی برای تحریم نفت ایران صادر نشده بود.
۵- در طول دو سال اول فعالیت تولید گاز ایران هیچ طرح افزایش تولید گازی نهتنها به بهرهبرداری نرسید که با تمرکز میرکاظمی بر توسعه برخی از میادین مستقل نفتی و گازی همچون طرح توسعه کیش، لاوان، رشادت، رسالت، سروستان، سعادتآباد و خشت عملا هیچگونه مدیریت متمرکزی بر ناوگان دکلهای حفاری، منابع مالی و لجستیکی اعمال نشد تا امروز شاهد افزایش ۱۵۰ درصدی مصرف گازوییل به دلیل کاهش شدید سقوط تولید گاز و اجرای سیاستهای اشتباه توسعه میادین گازی در دو سال اول فعالیت دولت دهم در وزارت نفت کشور باشیم.
در نهایت به آقای سیدمسعود میرکاظمی پیشنهاد میشود همانطور که مقام معظم رهبری در فرمایشات خود خواستار همکاری همه با دولت یازدهم برای بهبود وضعیت اقتصادی موجود کشور شدهاند، فراموش نکنند که چهار سال قبل هم جنابعالی با رای شکننده و ناپلئونی و با وجود مخالفت شدید اکثر اعضای وقت کمیسیون انرژی مجلس بهعنوان وزیر نفت دولت دهم انتخاب شدید. حال این سوال مطرح است که با تشریح گوشهای از عملکرد کاری جنابعالی در دو سال مدیریت وزارت نفت شما باید از مردم و کارکنان صنعت نفت عذرخواهی کنید یا آقای بیژن زنگنه؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد