9 - 11 - 2020
چین حالا شکل دیگری جنگ راه میاندازد
رهبری حزب کمونیست چین در ۳۰ سال تازهسپریشده از نرمخویی و مدارای جهان آزاد و نیز نیاز روزافزون کشورهای فقیر جهان به کالای ارزان و با بهرهکشی از میلیونها کارگر چینی توانست اقتصاد خود را با صادرات به کشور دوم جهان تبدیل کند. چینیها در این مسیر با استفاده از نیرنگ دامپینگ و ارزانسازی یوان بسیاری از کشورها و فعالیتها در اقتصادهای ضعیف را زیر پا له کردند و صادرکننده نخست جهان شده و نیز به واردکننده بزرگ نیز تبدیل شدهاند. به نظر میرسد تازهترین نشست حزب کمونیست چین که زیر ضرب خبرهای انتخابات ریاستجمهوری آمریکا محو شده است تصمیمهای تازهای اتخاذ شده است که میتوان آن را نوعی اعلان جنگ اقتصادی دانست. یک رسانه فارسی زبان چپگرای ایرانی که حالا هوادار حزب کمونیست شوروی شده است در تفسیری کوتاه به این داستان اشاره کرده و مینویسد: چین استراتژی نوینی را برای اقتصاد خود تدوین کرده که بر پایه تغییر شکل بازار مصرف در این کشور است.
مطابق این استراتژی، چین اولویت را روی سرمایهگذاری در انتقال از اقتصاد صادراتمحور به اقتصادی متمرکز بر بازار داخلی گذاشته است. شی جین پینگ، رهبر چین در بیانیه اخیر خود نوشت که چین نیاز به ایجاد مدل جدیدی از توسعه دارد که در آن، اصل باید در گردش اقتصادی داخلی باشد، تا بازارهای داخلی و خارجی بتوانند مکمل یکدیگر باشند. در سال ۲۰۲۰، سهم صادرات از تولید ناخالص داخلی چین به ۱۷ درصد کاهش یافت. از طرف دیگر، مصرف داخلی افزایش چشمگیری داشته و در سال گذشته به ۵۸ درصد از تولید ناخالص داخلی رسید.
با این حال، این بدان معنا نیست که صادرات دیگر در اقتصاد چین مهم نخواهد بود، بلکه این کشور به سرمایهگذاری در گسترش بیشتر عرضه کالاهای ارزان قیمت با استفاده از مزایای رقابتی خود ادامه خواهد داد. بزرگترین دلیل این امر را میتوان در سرمایهگذاری در «کمربند و جاده ابریشم» یافت. این کشور به سادگی قادر خواهد بود با تمرکز بیشتر بر بازار ملی، مصرف داخلی به نقطه اصلی اقتصاد ملی تبدیل شود و بدون آنکه در انزوای اقتصادی قرار گیرد، در آمد خود را نیز افزایش دهد.
تولید خودکفا
در آینده نزدیک، چین به تولیدکننده عمده بیشتر کالاها و خدمات صنعتی پیشرفته که هماکنون از اروپا، ژاپن و کره وارد میکند تبدیل خواهد شد. از هم اکنون کشورهایی که چنین محصولات و خدماتی را به پکن ارائه میدهند نگران شدهاند. با این تغییر، احتمال تشدید جنگ تجاری با ایالات متحده بیشتر میشود و آلمان یکی از متضررترین کشورها خواهد بود، چرا که آلمان یکی از عمدهترین تأمینکنندگان وسائل نقلیه، قطعات خودرو، هواپیما، ماشینآلات و تجهیزات صنعتی به چین بوده است و این همان چیزی است که اقتصاددانان «کومرتس بانک» را بسیار نگران ساخته است.
چین استراتژی خود را ناگهان تدوین نکرد، اما از نظر تجربی متوجه شد که مناسبترین کار در حال حاضر ایجاد این وارونگی در بازار است. به زودی، اروپا و ایالات متحده رو در روی مشکلاتی که چین در پیشبینی آنها استراتژی بنیادی خود را تدوین کرد، روبهرو خواهند شد و شاید الگوی چین را برای خود انتخاب کنند. آنها میدانند که بدون چین برای تقویت بازارهای خودشان و برای غلبه بر بحران کنونی، چیزی برای عرضه نخواهند داشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد