16 - 01 - 2017
چین قربانی بزرگ
دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا گفته حاضر است که در صورت آمادگی روسیه و چین با آنها همکاری کند. این در حالی است که کمیته اطلاعاتی مجلس سنای آمریکا خبر از آغاز تحقیقاتی داده که شامل رسیدگی به اتهام تماسهای پنهانی روسیه و ستاد انتخاباتی ترامپ هم میشود.
ترامپ در مصاحبه با روزنامه وال استریت ژورنال گفت که تحریمهای اخیر دولت باراک اوباما علیه روسیه که به اتهام مداخله مسکو در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا وضع شد، حداقل برای یک مدتی پابرجا باقی خواهد ماند، اما احتمال دارد که در آینده لغو شود. او همچنین گفت که سیاست چین واحد آمریکا که در چهار دهه گذشته تایوان را بخشی از قلمروی چین محسوب کرده، قابل مذاکره است. پکن به شدت بهچنین اظهاراتی حساس است.
دونالد ترامپ اعلام کرد که اگر روسیه به آمریکا برای مبارزه با گروههای اسلامگرای افراطی و در حوزههای دیگر کمک کند احتمال لغو تحریمها علیه مسکو وجود دارد. او گفت: اگر ما با هم دیگر کنار بیائیم و روسیه واقعا به ما کمک کند، چرا دیگر به تحریم نیاز باشد وقتی که طرف مقابل واقعا کارهای عالی انجام میدهد؟ ترامپ ابراز امیدواری کرد که بین او و ولادیمیر پوتین نشستی برگزار شود.
تحقیقات تازه
رییسجمهورخواه کمیته اطلاعاتی مجلس سنای آمریکا و معاون دموکراتش اعلام کردند که درباره اتهام ارتباطات پنهانی دونالد ترامپ و برخی دستیارانش با دولت روسیه تحقیق میکنند.
ریچارد بور، سناتور جمهوریخواه که پیشتر با این کار مخالف بود جمعه گذشته در یک بیانیه رسمی با تجدید نظر در موضعش اعلام کرد که تحقیقات درباره این موضوع جنجالی آغاز میشود.
این خبر پس از آن اعلام شد که رسانههای آمریکا گزارش دادند در روز ۲۹ دسامبر گذشته که باراک اوباما روسیه را به اتهام حملات سایبری انتخاباتی علیه حزب دموکرات تحریم و ۳۵ دیپلمات روس را از خاک آمریکا اخراج کرد، مایکل فلین، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ با سرگئی کیسلیاک، سفیر روسیه در واشنگتن تلفنی گفتوگو کرده است. محتوای گفتوگوی دو طرف اعلام نشده است اما این کار، سوالبرانگیز ارزیابی میشود و به عقیده مخالفان ترامپ، میتواند غیرقانونی باشد.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا روز ششم ژانویه امسال با انتشار گزارشی اعلام کردند که ولادیمیر پوتین برای ضربه زدن به هیلاری کلینتون و کمک به پیروزی دونالد ترامپ، دستور یک عملیات چندجانبه علیه کارزار انتخاباتی ایالات متحده را صادر کرده بود. در نسخه غیرمحرمانه گزارش این سازمانها آمده است: هدف روسیه تضعیف اعتماد به روند دموکراتیک آمریکا، بدنام کردن هیلاری کلینتون و ضربه زدن به شانس برگزیده شدن و ریاستجمهوری احتمالی وی بود. دونالد ترامپ و دولت روسیه این اتهامات را قویا رد کردهاند.
تحقیقات غیرجناحی
سناتور ریچارد بور و سناتور دموکرات مارک وارنر، معاون کمیته اطلاعاتی سنا، جمعه گذشته در بیانیه مشترک خود گفتند که دامنه فعالیتهای اطلاعاتی روسیه علیه آمریکا باید به طور کامل روشن شود. کمیته آنها میتواند از نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده اسناد محرمانه درخواست کند، همچنین مقامات را به عنوان شاهد احضار کند.
کمیته اطلاعاتی سنا میگوید تحقیقاتش غیرجناحی خواهد بود و فعالیتهای روسیه و مقاصدش در قبال انتخابات سال ۲۰۱۶ آمریکا را ارزیابی خواهد کرد. در این کمیته درباره فعالیتهای ضدجاسوسی روسیه از جمله ارتباطات احتمالی بین روسیه و اشخاص وابسته به ستادهای انتخاباتی آمریکا، همچنین فعالیتهای سایبری روسیه و تدابیر فعال این کشور علیه آمریکا از جمله انتخابات سال ۲۰۱۶ این کشور تحقیق خواهد شد.
این کمیته قصد دارد در صورت لزوم، مقامات دولتهای باراک اوباما و دونالد ترامپ را برای ارائه توضیحات احضار کند. بنا بر بیانیه دو سناتور، جیمز کلپر، مدیر اداره اطلاعات ملی آمریکا که بر کار سازمانهای اطلاعاتی این کشور نظارت دارد به آنها گفته است که نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده به طور کامل با کمیته سنا همکاری خواهند کرد.
سند جنجالی
بنا بر گزارشی محرمانه که توسط یک مامور اطلاعاتی سابق بریتانیا تهیه شده و اطلاعات موجود در آن به طور مستقل قابل تایید نیست، دستگاههای اطلاعاتی روسیه، ویدئوهایی از ترامپ و همچنین اطلاعاتی منفی درباره کسب و کارش به دست آوردهاند که میتوانند در آینده از آن برای اخاذی استفاده کنند.
بنا بر سند یادشده، در جریان کارزار انتخاباتی سال ۲۰۱۶ یک مشاور دونالد ترامپ حداقل دو بار با مقامات روس دیدار و گفتوگو کرده است. ترامپ این گزارشها را قویا محکوم کرده و آنها را کاملا جعلی خوانده است. او همچنین به طور تلویحی نهادهای اطلاعاتی آمریکا را مسوول درز خبر دانسته و گفته است که این کار میتواند نقطه سیاه بسیار بزرگی بر اعتبار آنها باشد.
دولت روسیه گزارشها درباره احتمال اختیار داشتن اطلاعاتی قابل بهرهبرداری علیه ترامپ را رد کرده است. روسیه هدف از انتشار چنین گزارشهایی را تلاش برای متشنج کردن روابط بین دو کشور خوانده است.
اوباما و ترامپ برای پاسخگویی به سنا میروند
کمیته اطلاعاتی مجلس سنای آمریکا دونالد ترامپ و باراک اوباما را در راستای تحقیقاتش در مورد اتهام مطرح شده علیه روسیه در خصوص اجرای عملیات هکری و تاثیرگذاری بر نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا مورد پرسش قرار میدهد.
این کمیته در حال تحقیق در مورد هر گونه ارتباط میان کرملین و کمپینهای سیاسی آمریکا بعد از افشاگریها علیه کنوانسیون ملی حزب دموکرات این کشور است. جمعه گذشته فاش شد که مقامهای ارشد در هر دو دولت ترامپ و اوباما در راستای تلاشهای بازرسان برای تعیین ابعاد حملات سایبری مسکو مورد پرسش و مصاحبه قرار خواهند گرفت. اگرچه جمهوریخواهان کمیتههای اطلاعات در هر دو مجلس کنگره را تحت فشار قرار دادند تا این تحقیقات را به جریان بیندازد اما دموکراتها نیز از طرح یک کمیسیون تحقیقات دو حزبی بیطرف حمایت کردند.
این کمیته علاوه بر مصاحبه از تیمهای اوباما و ترامپ، قدرت دارد احضاریههایی برای وادار کردن به ایراد شهادت بفرستد. این خبر در حالی اعلام شد که ترامپ اخیرا در اظهاراتی پذیرفت که معتقد است مسکو پشت هکهای صورتگرفته در زمان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری آمریکا ست.
اگر دونالد ترامپ به صورت فوری اقدام قاطعی در برابر چین اتخاذ نکند، ترس از وخامت روابط تجاری و سیاسی آمریکا و چین احتمالا بر میزان اعتماد صادرکنندگان و سرمایهگذاران در نقاط مختلف جهان سایه خواهد افکند.ضعف مداوم تقاضای جهانی و نگرانی مقامات چینی از وقوع جنگ تجاری پس از روی کار آمدن دولت ترامپ که بر چشمانداز تجاری این کشور در سال ۲۰۱۷ سایه افکنده موجب شد صادرات چین در سال ۲۰۱۶ برای دومین سال متوالی کاهش یابد.
در یک هفته آینده، رهبران چین خواهند دید که آیا دونالد ترامپ به وعدههای انتخاباتی خود عمل میکند و در روز نخست کاریاش در کاخ سفید، پکن را به عنوان کشور دستکاریکننده ارزش ارز معرفی خواهد کرد یا نه. ترامپ همچنین وعده داده تعرفههای بالایی بر کالاهای وارداتی از چین به آمریکا وضع خواهد کرد.
تحلیلگران معتقدند حتی اگر دونالد ترامپ به صورت فوری اقدام قاطعی در برابر چین انجام ندهد، ترس از وخامت روابط تجاری و سیاسی آمریکا و چین احتمالا بر میزان اعتماد صادرکنندگان و سرمایهگذاران در نقاط مختلف جهان سایه خواهد افکند.
بزرگترین کشور تجاری جهان جمعه گذشته آمارهایی تیره و تار منتشر و اعلام کرد که میزان صادراتش در سال ۲۰۱۶ میلادی ۷/۷ درصد کاهش یافته است. میزان واردات چین هم در سال گذشته ۵/۵ درصد کاهش داشته است. این دومین کاهش پیاپی صادرات سالانه چین و بدترین سال از زمان بحران مالی جهانی ۲۰۰۹ تاکنون به شمار میرود.
بر اساس اعلام سازمان گمرک چین، با توجه به روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ و دیگر تغییرات مهم سیاسی که موجب کندی رشد صادرات چین به دلیل اتخاذ سیاستهای حمایتگرایانه در کشورهای واردکننده خواهد شد، امسال تجارت خارجی چین برای بهبود وضعیت خود سال دشواری را پیش رو خواهد داشت. در این رهگذر هوانگ سونگ پینگ، سخنگوی گمرک چین گفت: روند ضدجهانی شدن در نقاط مختلف جهان در حال پررنگتر شدن است و چین بزرگترین قربانی این روند است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد