18 - 12 - 2022
کارادزیچ: به دلیل اشاعه صلح، سزاوار ستایش هستم
مصطفی سعیدی پور سهشنبه روزی بزرگ برای دیوان بینالمللی بررسی جنایتهای یوگسلاوی سابق بود. این دیوان روز گذشته شاهد دفاعیات شاعر، روانپزشک و رهبری بود که در سال ۱۹۹۵ جنایتی فراموشنشدنی را علیه مسلمانان بوسنی صورت داد. رادوان کارادزیچ، رهبر صربهای بوسنی و متهم به قتل عام حدود هشت هزار نفر ، در دادگاه دیروز خود را از هر اتهامی مبرا دانست.
وی که یکی از سه رهبر صربی است که به دلیل جنایات جنگی در طول خشونتهای مربوط به یوگسلاوی طی سالهای ۱۹۹۱ تا ۱۹۹۹ در دادگاه لاهه حضور مییابد، روز گذشته در دفاع از خود به این دادگاه گفت نهتنها مستحق محاکمه نیست بلکه به دلیل اشاعه صلح، سزاوار ستایش است. طی جنگهای دهه ۹۰ میلادی که کارادزیچ یکی از آغازگران آن محسوب میشود، بیش از ۱۰۰ هزار نفر کشته و میلیونها نفر بیخانمان شدند. وی در دفاع از خود گفت: سارایوو شهر من است و هر داستانی مبنی بر بیدلیل گلولهباران شدن سارایوو، واقعیت ندارد.
به گزارش الجزیره ، کارادزیچ ۱۳ سال تحت تعقیب بود و در تمام این سالها به عنوان متخصص طب سنتی مشغول به کار و زندگی بود. برای سالها به نظر میرسید که اصلیترین متهم جنایات جنگی یوگسلاوی سابق هیچگاه محاکمه نخواهد شد تا اینکه تغییرات سیاسی در کشورهای جنوب شرق اروپا، پنهان ماندن چنین افرادی را دشوار کرد.
وی در نهایت در تاریخ ۲۱ ژوئن سال ۲۰۰۸ توسط نیروهای ویژه صرب در حالی که با اتوبوس از آپارتمان خود در بلگراد در خیابان یوری گاگارین، به سوی یکی دیگر از مناطق این شهر میرفت، دستگیر شد. پس از محاکمه اسلوبودان میلوسویچ، رییسجمهور پیشین صربستان به اتهام نسلکشی در دادگاه بینالمللی لاهه در سال ۲۰۰۱ کارادزیچ یکی از معروفترین چهرههای دستگیر شده در ارتباط با جنایتهای جنگی بالکان است.
نیروهای کارادزیچ در زمان محاصره ۴۳ ماهه سارایوو از سال ۱۹۹۲ تا سال ۱۹۹۵ این شهر را به توپ بستند. این محاصره در تمام مدت جنگ به طول انجامید و منجر به کشته شدن حدود ۱۱۰۰۰ نفر شد. در سال ۱۹۹۵ کارادزیچ و ژنرال راتکو ملادیک، فرمانده ارتش به اتهام نسلکشی در سارایوو و سربرنیتسا تحت تعقیب قرار گرفتند. در این دو شهر مسلمانان بوسنیایی غیر مسلح که تحت حفاظت نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل بودند، زندانی شدند و به قتل رسیدند و در گورهای جمعی به خاک سپرده شدند. افراد دیگری که در این جنایات دست داشتهاند عبارتند از: مومچیلو کراجیسنیک، راتکو ملادیچ، سلوبودان میلوشوویچ، بیلیانا پلاوشیچ، نیکولا کولیوویک، موچیلو ماندیچ، جوویکا استانیشیچ، فرانکور سیماتوویچ، جلیکو باشناتوویک آکا «آرکان» و وجیسلاو سسیلی.
این در حالی است که دادگاه پیشین وی که در ۲۸ ژوئن ۲۰۱۲ برگزار شده بود، وی را از یکی از اتهامات نسلکشی تبرئه کرد اما ۱۰ اتهام دیگر جنگی، نسلکشی و جنایت علیه بشریت وارده به وی همچنان به قوت خود باقی ماند. در حال حاضر صربستان در تلاش است که به عضویت اتحادیه اروپا در آید و سعی دارد جهت بالا بردن شانس پذیرفته شدن در اتحادیه اروپا چهرههای بدنام و جنایتکار جنگ داخلی این کشور را دستگیر کرده و این کشور را از وجود آنها پاک کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد