22 - 07 - 2024
کار زاکانی تمام است؟!
مهدیه بهارمست- حضور علیرضا زاکانی در شهرداری تهران از همان روزهای اول با حاشیه همراه بود، متناسب نبودن مدرک تحصیلی او با شهردار شدن سبب شد در روند انتخاب زاکانی برای شهرداری تهران کلی حرف و حدیث ایجاد شود. حاشیههایی که تا یکی، دو ماه گذشته درباره پرونده ساختوساز مسجد و فرهنگسرا در پارکها، قرارداد محرمانه واردات خودرو با چینیها و انتخابات ریاستجمهوری ادامه پیدا کرد و حالا ماجرای برکناری علیرضا زاکانی از شهرداری تهران بعد از انتخابات ریاستجمهوری رنگ و بوی جدی گرفته است، طوری که حالا خبر از کنارهگیری اعضای شورای شهر به گوش میرسد. دیروز ناصر امانی عضو شورای شهر تهران در پایان جلسه اعضای شورا در پاسخ به یک سوال که درخصوص اینکه گفته میشود اعضای شورای شهر اگر نتوانند نظر خودشان درباره تغییر شهردار را اعمال کنند دستهجمعی استعفا میدهند، درست است؟ پاسخ داد: «قانون راهکارهای زیادی گذاشته است، اگر به بنبست برسیم و ببینیم هیچ راهی وجود ندارد قطعا این کار را خواهیم کرد.» با این حال بسیاری از اعضای شهر تهران بر این عقیدهاند که قانون راههای زیادی در اختیار شورای شهر تهران قرار داده است تا زاکانی را برکنار کنند. از طرفی فهرستی از گزینههای جایگزینی شهردار کنونی تهران در فضای مجازی منتشر شده از محمد مخبر تا مهرداد بذرپاش و … . اما برکناری شهردار تهران 14 رای میخواهد و تعداد منتقدان عملکرد زاکانی 10 نفرند. در همین باره علیرضا نادعلی سخنگوی شورای شهر تهران اعلام کرد: « ۱۲ نفر از اعضا حامی عملکرد آقای زاکانی هستند و این را هم باید ببینیم که شاید منتقدین هم استیضاح ایشان را امضا نکنند.» دیروز اعضای شورای شهر تهران در جلسه علنی صراحتا انتقاد خود را نسبت به عملکرد زاکانی بیان کردند. نرجس سلیمانی عضو شورای شهر، مدیریت شهرداری تهران را به ماجرای «دعوای دو کچل» تشبیه کرد: «مرد لجوج لج کند باهزار رسوایی، هر چه دارد ز مال و دارایی، همه را مصرف وکیل کند، صرف فریاد و قال و قیل کند, تفسیر شعر را به جمع میسپارم» بنابراین مخالفان زاکانی روزبهروز بیشتر میشوند اما رییس شورا همچنان بدون توجه به تذکرات تمام قد کنار او ایستاده است.
کمیسیون ماده ۵ قلک شهرداری نیست
در ابتدای جلسه دیروز شورای شهر تهران نرجس سلیمانی رییس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران با بیان اینکه در چند هفته آینده شورا انتخابات داخلی سال چهارم را برگزار میکند، گفت: به عنوان یک عضو آغاز سال چهارم شورا را فرصت مناسبی برای مطرح کردن دستیابی به موفقیت و شکست میدانم. از وقتی وارد شورا شدیم شهر تغییر قابلتوجهی نداشته و حملونقل عمومی، جمعآوری پسماند، اختلال در مدیریت امور شهری و ارتباط مردم با شهرداری همچنان وضعیت مناسبی ندارد.
وی استفاده از حلقه تنگ دوستان را از مسائل شهرداری تهران عنوان کرد و افزود: جهتگیری غلط شهرداری در استفاده از کمیسیونها چون ماده 5 هم از دیگر مسائل است و بارها گفتم که این کمیسیون قلک شهرداری نیست؛ در برخی موارد بدون وجود امضا و اجماع لازم، مصوبات کمیسیون ماده 5 را غیرقابل اجرا میکند.
رییس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد افشای اطلاعات در فضای مجازی به یک عرف در مناطق شهرداری تبدیل شده است.
به گفته سلیمانی اگرچه دستاورد برای ما ۲۱ نفر مهم است اما مشکل اصلی عدم حذف فرآیند اختلافزا و اختلافات جزیرهای سطوح و مقیاسهای خرد و کلان است.
او ادامه داد حتی در مورد یکی از وعدههای داده شده موفقیت قطعی به دست نیامده که قابل دفاع باشد اگرچه پرسنل شهرداری با تلاش خود کارهای خوبی را رقم زدند، بهتر از زمان حضور مدیران ارشد شهرداری، شهر را اداره کردند اما با یک گل بهار نمیشود.
سلیمانی با اشاره به مقبولیت و مشروعیت به عنوان دو اصل اساسی در جایگاه شهردار تهران گفت: وقتی مقبولیت از بین میرود مشروعیتی باقی نمیماند و اصلاح امروز منتج به نتیجه نخواهد شد. شهر نیازمند عطاری دانا و خاموش است تا در سکوت تلاش کند بدون هیاهو هر دم در هوس جای دیگر نباشد.
شهروندان تهرانی بدانند آنها
تا آخر نمیمانند
مهدی اقراریان عضو شورای شهر با تاکید بر این جمله رهبری که «بنده دعوای اصلاحطلب و اصولگرا را قبول ندارم و این تقسیمبندی را غلط میدانم» در تذکر دیگری در صحن علنی شورا گفت: شهروندان تهرانی بدانند حیات گروههای سیاسی رادیکال و ستیزهجو در ایجاد دوقطبیهای کاذب است.
وی افزود: دو قطبی اصلاحطلب و اصولگرا از سمت آنهاست. میخواهند ناکارآمدی خود را پشت دعواهای سیاسی پنهان کنند؛ میخواهند از پاسخگویی عملکرد غیرشفاف و قبیلهسالارانه که مبتنی بر سهگانه «فامیل بازی، برچسبزنی و پروندهسازی» است فرار کنند.
عضو شورای شهر تصریح کرد: پایان سیاسی این گروه کوچک اما پرمدعا در وحدت و همدلی همه شهروندان تهرانی است. امروز آغازی بر پایان این گروه کوچک و پر اشتباه است که میخواهند پرچم انقلابیگری را مصادره کنند. شهروندان تهرانی بدانند آنها تا آخر نمیمانند.
استیضاح یا استعفا؟!
ناصر امانی عضو شورای شهر تهران نیز با اشاره به اینکه استعفای دستهجمعی آخرین راهکار است، به «جهانصنعت» گفت: آنچه دیروز در میان خبرنگاران مطرح شد، گزینه آخر بود زیرا قانون راهکارهای زیادی را برای برکناری شهرداری تهران جلو پای اعضا گذاشته است. در چنین شرایطی سه راهکار وجود دارد، یکی تذکر، دومی سوال و سومی استیضاح. طی این سه سال تذکرات فراوانی نسبت به عملکرد آقای زاکانی در شورا مطرح شده است اما ایشان هیچگاه توجهی به آنها نکرده است. تاکنون دو سوال نیز بیان شده است اما پاسخها قانعکننده نبوده است و بنابراین تنها آخرین گزینه میماند. اگر با استیضاح به نتیجه نرسیم استعفای دستهجمعی کارساز خواهد بود.
وی درخصوص اینکه کارزار شهروندان چه تاثیری بر استیضاح شهردار تهران داشته است، بیان کرد: طبیعتا به کارزار بخشی از جامعه تهران که خواستار برکناری آقای زاکانی هستند و امضا جمع کردهاند، احترام میگذاریم و به عنوان خواسته بخشی از مردم تهران برای این امضاها احترام قائلیم ولی طبیعی است وظیفه خود را در قبال شهردار باید برابر قانون و مقررات انجام دهیم. طبیعی است که مردم و نظر و خواسته آنان مدنظر ماست اما نخستین چیزی که به آن پایبند هستیم قانون است یعنی هم توجه به خواسته بخشی از شهروندان و هم اجرای قانون. البته آنچه ما را به عنوان اعضای شورای شهر مجبور به پیگیری برکناری شهردار تهران میکند اجرای قانون است. البته راههای زیادی هست و الزاما شهردار نباید با استیضاح از مسوولیتش کنار برود. به عبارت دیگر، خودش هم میتواند داوطلبانه استعفا دهد و از سمتش کنارهگیری کند. به اعتقاد ما این راه منطقیتر، بهتر و کمهزینهتر خواهد بود که امید است این اتفاق بیفتد.
امانی دلیل اصلی منتقدان برای برکناری زاکانی را عملکرد ضعیف او طی این سه سال دانست و اظهار کرد تنها دلیل انتقادات زیاد به زاکانی عملکرد ضعیف او است. در این مدت نیز بارها به او تذکر دادیم اما همکاری نکردند بنابراین هیچ دلیل جناحی یا سیاسی ندارد.
وی با توضیح شرایط برکناری علیرضا زاکانی از سمت شهرداری تهران گفت: قانون برای برکناری شهردار شرایطی را گذاشته است. به اعتقاد ما بخشی از اعضای شورای شهر تهران این شرایط الان فراهم است بنابراین ما تلاش میکنیم که مقدمات یک تغییر اساسی را در مدیریت شهری
فراهم کنیم.این عضو شورای شهر تهران در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا جمعآوری امضا برای طرح استیضاح علیرضا زاکانی آغاز شده است، گفت: ما راههای مختلفی را برای برکناری شهرداری تهران تعقیب میکنیم. ما دوست نداشتیم و نداریم کار به استیضاح بکشد بنابراین سعی میکنیم از راههای دیگری این اتفاق رخ دهد.
این عضو شورای شهر تهران در پاسخ به سوال دیگر که آیا رایزنی آنها با علیرضا زاکانی برای کنارهگیری داوطلبانه از سمت شهرداری تهران آغاز شده است پاسخ داد: خیر. با ایشان که طبیعی است رایزنی نداریم، ولی جمع ۱۰ نفرهای در شورای شهر تهران هستیم که با توجه به عملکردی که آقای زاکانی در این دوره مدیریت شهری در شهر تهران داشتند خواستار استعفای ایشان هستیم. ما از عملکرد ایشان راضی نیستیم و معتقدیم هزینههای شهر نباید بیشتر از این بالا برود و باید فردی جایگزین آقای زاکانی در شهرداری تهران شود که بتواند وعدههایی که ما به عنوان بخشی از شورای شهر ششم به مردم در زمان انتخابات تعهد داده بودیم عمل کند و تا پایان دوره بتوانیم آن وعدهها را اجرایی کنیم.
امانی در پاسخ به این پرسش که آیا با مهدی چمران رییس شورای شهر تهران نیز صحبت شده و قرار است او نقش واسطه بین اعضای شورا و شهرداری را بازی کند، گفت: برای این کار در حال رایزنی هستیم.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که اگر علیرضا زاکانی داوطلبانه از سمت خود در شهرداری تهران کنارهگیری نکند گام بعدی شما چیست، گفت: اجازه بدهید گامهای بعدی را فعلا اعلام نکنیم و ببینیم شرایط چگونه پیش میرود.
او در توضیح شرایط لازم برای استیضاح شهردار تهران نیز گفت: برای طرح استیضاح ۷ امضا نیاز است اما برای رای آوردن و قطعی شدن آن نیاز به ۱۴ رای از ۲۱ رای اعضای شورای شهر تهران هست. اکنون ما ۱۰ نفر از اعضای شورای شهر تهران موافق برکناری آقای زاکانی از سمت شهرداری تهران هستیم و این موضوع را پیگیری میکنیم که اسامی هم در رسانهها اعلام شده است اما هنوز به حدنصاب نرسیده است که مشخص نیست در آینده چه اتفاقاتی رخ میدهد.
این عضو شورای شهر تهران در پاسخ به این سوال که با توجه به روحیه علیرضا زاکانی احتمال استعفای او به صورت داوطلبانه چقدر میتواند به واقعیت نزدیک باشد، گفت: نمیدانم، باید جلو برویم ببینیم چه اتفاقی میافتد و از الان نمیتوان گفت چه اتفاقی میافتد.
واکنش زاکانی به انتقادات؛ صددرصد نادرست است
علیرضا زاکانی شهردار تهران اما به انتقاد برخی اعضای شورای شهر از عملکرد شهرداری تهران و جلسه شورای شهر برای برکناری و جمعآوری امضا برای استیضاح خود پاسخ داد و گفت: انتقادات صددرصد نادرست است. یک اقلیت مخالف از اول هم بودهاند؛ الان هم هستند و نظرشان برای ما محترم است.وی درخصوص کارزاری که برای برکناری او در جریان است، افزود: درخصوص پشت پرده امضاهای جمع شده در مورد شهردار تهران، قبلا توضیحات لازم را دادم و باید بگویم مبنای جمعآوری این امضاها سراسر تهمت است. رای و نظر آنان که بر علیه بنده امضا جمع کردند محترم است اما بیش از آنها هم امضاهایی برای ماندن اینجانب در شهرداری تهران بوده است. چه آنهایی که علیه بنده امضا جمع کردند و چه آنها که به نفع بنده این کار را کردند، این امضاها مبنای قانونی ندارند.او ادامه داد: در شورای شهر یک اقلیت مخالفی وجود دارند که نظرات خود را بیان میکنند. برخی نمیخواستند بنده در انتخابات حضوری داشته باشم و پاسخ بنده به منتقدین آن است که انتقادات آنها صددرصد نادرست است.
شهردار تهران بیان کرد: ۱۳۳ پروژه افتتاح کردیم و با وجود آنکه منتقدین خود را دعوت کردیم، هیچکدام در افتتاحها حضور نیافتند.
اتفاق تازه در شهرداری
جعفر تشکریهاشمی عضو شورای شهر تهران در واکنش به اظهارات اخیر درباره برکناری علیرضا زاکانی به «جهانصنعت» گفت: فقط برخی افراد میتوانند بگویند: انتقادات اعضای شورا(نمایندگان مردم) 100درصد نادرست است. وقتی اشتباهات اصلاح نمیشود تنها راه هرس است اما هر لحظه امکان دارد، اتفاق تازهای در شهرداری رخ دهد. منتظر بمانید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد