1 - 12 - 2022
کالاهای اساسی زندانی گمرک
با وجود اقدامات انجام شده برای ترخیص کالاهای اساسی بسیاری از واردکنندگان از روند ترخیص این کالاها ناراضی بوده و حجم زیادی از آنها در بنادر جنوبی کشور در انتظار ترخیص به سر میبرد. با توجه به اینکه اخیرا کره از فهرست محصولات اساسی و تخصیص ارز ۱۲۲۶ تومان حذف شد در حال حاضر ۱۴ هزار تن کره نیز در گمرک همچنان در انتظار تخصیص ارز است. امنیت غذایی و همچنین تامین کالاهای اساسی در هر کشوری جزو اولویتهای اصلی دولتها به شمار میآید به نحوی که دولتها برنامهریزی منسجمی در تامین مایحتاج اساسی مردم دارند. در کشور ما نیز از دیرباز وزارت بازرگانی سابق و وزارت صنعت فعلی وظیفه تنظیم بازار و تامین کالاهای اساسی را بر عهده داشتهاند و غیر از تامین نیاز روزانه ذخایر استراتژیک را برای شرایط حاد یا همان روز مبادا همواره پر نگهداشتهاند.شاید برای اولین بار مسعود میرکاظمی زمانی که سکان وزارت بازرگانی را به مهدی غضنفری میسپرد و در جلسه تودیع و معارفه خود از روزهای سختی صحبت میکرد، گفت: ذخیره گندم کشور از سه ماه به چند روز رسیده بود.در همان مقطع بود که بسیاری از کارشناسان به این نتیجه رسیدند در دولتهای نهم و دهم در تامین کالاهای اساسی و همچنین نگهداری ذخایر استراتژیک به دلیل بروز برخی تحریمها و تشدید آنها ممکن است هر از گاهی مشکلاتی به وجود آید و گویی این به رسمی تبدیل شده بود، تا وزرا در آخرین روز خدمت خود ذخایر استراتژیک کالاهای اساسی و کنترل اوضاع را به عنوان یکی از افتخارات خود به حساب بیاورند. چرا که آنها با گفتن این خاطرات به دنبال این بودند که بگویند در چنین شرایط سختی توانستهاند، مدیریت بهتری انجام دهند.
پس از ۲۴ خردادماه ۹۲ و پس از آنکه حسن روحانی رییس دولت یازدهم میخواست سکان کشور را به دست گیرد، جلسات مختلفی با وزرای دولت دهم برگزار کرد که یکی از آن وزرا مهدی غضنفری بود.
مهدی غضنفری در این جلسه اذعان داشت که وضعیت ذخایر کالاهای اساسی تا شش ماه دیگر پاسخگو است.
همین اظهار نظر غضنفری باعث شد، تا پس از آن حسن رادمرد و علیاکبر پورکاوه مسوولان بازرگانی داخلی کشور هم مرتبا از ذخایر بسیار خوب کشور صحبت کنند تا جایی که یک هفته پیش عباس قبادی به فارس گفت؛ ذخایر کالاهای اساسی در شرایط بسیار ایدهآلی قرار دارد.
تا اینکه روز دوشنبه سردار احمدیمقدم فرمانده نیروی انتظامی در اظهار نظری عجیب اعلام کرد؛ باوجود اعلام مسوولان دولتهای قبل برای ذخایر شش ماهه کالاهای اساسی در برخی کالاها ذخایر حدود ۱۵ روز بود.
پس از اظهار نظر احمدیمقدم اما پورکاوه همچنان بر مواضع قبلی خود است و بر این موضوع تاکید میکند که ذخایر کالاهای اساسی به صورت گردشی و حداقل تا سه ماه دیگر پاسخگوی نیاز کشور است و حتی عباس قبادی هم در خصوص ذخایر گندم وضعیت را مناسب اعلام میکند و با بیان اینکه خرید تضمینی گندم در سالجاری از مرز ۷/۴ میلیون تن گذشته است با تایید سخنان رییسجمهور اعلام میکند که امسال باید ۵/۷ میلیون تن گندم وارد کشور شود تا باوجود نیاز جاری کشور ذخایر استراتژی کشور نیز در وضعیت مناسبی قرار گیرد.
اما اگر نگاهی به آمارهای گمرک بیندازیم در پنج ماهه اول سالجاری ۹۳۹ هزار تن برنج، یک میلیون و ۳۴ هزار تن کنجاله، یک میلیون و ۲۳۱ هزار تن دانه ذرت و یک میلیون تن گندم وارد کشور شده است.البته در خصوص تامین کالاهای اساسی نباید از این نکته غافل بود که نوسانات نرخ ارز از سال گذشته تاکنون مشکلاتی را در ترخیص کالاهای اساسی از گمرکات جنوبی کشور ایجاد کرده است.
به نحوی که واردکنندگان بخش خصوصی همواره از دپو شدن نهادههای دامی، کره و روغن خام و همچنین از کشتیهای سرگردان در بنادر جنوبی کشور ابراز نگرانی میکنند.از دلایل عدم ترخیص کالاهای اساسی در ابتدا میتوان به این موضوع اشاره کرده و گفت: با تغییر ارز کالاهای اساسی از ارز ۱۲۲۶ به ارز مبادلهای اختلافات زیادی بین واردکنندگان و بانک مرکزی در واپسین روزهای دولت دهم رخ داد به نحوی که بانک مرکزی به هیچ وجه زیر بار ارز ۱۲۲۶ نمیرفت و معتقد بود براساس بودجه سال جاری ارز باید به نرخ مبادلهای در اختیار واردکنندگان قرار گیرد.اما با تغییر دولت قرار شد تا شش قلم کالای اساسی یعنی گندم، جو، کنجاله، سویا، ذرت و روغن خام با ارز مبادلهای وارد کشور شده اما مابهالتفاوتی نسبت به ارز ۱۲۲۶ دریافت میکنند، تا قیمتگذاری این کالاها با مشکل مواجه نشود و مابهالتفاوت آن در پایان سال براساس اصلاحیه بودجه ۹۲ به خزانه دولت باز میگردد اما همین موضوع هم باعث سردرگمی بسیاری از تجار شد، چرا که کالاهایی نظیر کره از دریافت ارز ۱۲۲۶ و حتی مابهالتفاوت آن محروم شدهاند و باید ارز مبادلهای را دریافت کرده و محصول نهایی را با دوبرابر قیمت عرضه میکردند.هر چند این روزها شکایات و اعتراضات فراوانی از سوی واردکنندگان مواد غذایی در خصوص روند کند تخصیص ارز مبادلهای به گوش میرسد و آن طور که گفته میشود هنوز بنادر و گمرکات جنوبی کشور مملو از کالاست.
هر چند که مسعود کرباسیان، رییس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران دستور داده است تا در ترخیص کالاهای اساسی ایران و دارو به صورت شبانهروزی عمل کرده و سرعت لازم لحاظ شود.با این حال رضا باکری، دبیر انجمن صنایع لبنی درباره وضعیت ترخیص کره از گمرک گفت: دو هزار تن کره با ارز ۲۴۷۷ ترخیص شده و روزانه ۵۰ هزار تن توسط کارخانههای لبنی بستهبندی و به بازار عرضه میشود.
دبیر انجمن صنایع لبنی افزود: میزان مصرف روزانه کره در کشور ۱۶۵ هزار تن است که تنها یک سوم نیاز کشور تامین میشود.
وی با بیان اینکه قیمت دو برابری کره به کارخانهها ابلاغ شده است، گفت: با بررسی اسناد هزینههای کارخانجات و با توجه به اینکه ارز ۲۴۷۷ تومان به واردات کره تخصیص یافت، قیمت حدود دو برابر افزایش یافت.
باکری گفت: هر کیلوگرم کره ۲۵۰ گرمی ۲۲ هزار تومان، هر کیلوگرم کره ۱۰۰ گرمی ۲۳ هزار تومان و هر کیلوگرم کره ۵۰ گرمی ۲۴ هزار تومان قیمتگذاری شده است.
وی درباره اینکه آیا سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان قیمت تعیین نمیکند، گفت: کالاهایی که مشمول ارز مرجع ۱۲۲۶ نیستند، توسط سازمان حمایت از مصرفکننده و تولیدکننده قیمتگذاری نمیشوند.
باکری ادامه داد: قیمتهای جدید به سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ابلاغ شده تا در صورت نیاز هزینههای کارخانههای لبنی را برای تطابق قیمت کنترل کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد