25 - 12 - 2022
کاهش تقاضا قیمت خودرو را پایین آورد
گروه صنعت- در پی موج گرانیهای اخیر بازار ارز که دامنگیر اقتصاد کشور شد بازارهای گوناگونی از جمله بازار خودرو را تحت تاثیر قرار داد. دولتیها به فراست افتادند و تلاشهای جدی برای کنترل بازار خودرو را آغاز کردند.
بعد از مصاحبه تلویزیونی محمود احمدینژاد در انتقاد از وزارت صنعت و خودروسازان، شاهد موج جدیدی از کاهش قیمت در بازار خودرو بودیم.
در همین حال احمد نعمتبخش به ایسنا اظهار کرد: به دنبال برخی اظهارات صورت گرفته مبنی بر کاهش قیمت رسمی خودروها، مردم خرید این محصول را متوقف کردهاند.
وی با بیان اینکه در آستانه سال نو بسیاری از مردم با وجود نیاز به خودرو، خرید خود را به پس از کاهش قیمتها موکول کردهاند، خاطرنشان کرد: با شرایط ایجاد شده در روزهای اخیر گردش نقدینگی در سیستم مالی خودروسازان متوقف شده است.دبیر انجمن خودروسازان ایران ادامه داد: با توقف خرید خودرو از سوی مردم و کاهش ورود نقدینگی به سیستم مالی خودروسازان، پرداخت مطالبات قطعهسازان نیز متوقف شده است. با ادامه یافتن این وضعیت تیراژ تولید قطعات کاهش یافته و به دنبال آن با کمتر شدن میزان تولید خودرو باز هم شاهد افزایش قیمت این محصول خواهیم بود.
وی افزود: این در حالی است که تصور شکل گرفته در زمینه کاهش قیمت رسمی خودروها کاملا نادرست بوده و قیمتها به هیچ وجه کاهش نخواهد یافت زیرا قرار نیست خودروسازان محصولاتشان را با ضرر و زیان بفروشند.
نعمتبخش تصریح کرد: بنابراین از مردم میخواهیم با توجه به دلایل ذکر شده نسبت به تامین خودروهای مدنظر خود با قیمتهای فعلی اقدام کرده و در انتظار کاهش قیمتها نباشند.
نظام و مد اقتصادی حاکم بر خودروسازی
همچنین محمد سلیمانی، نماینده مردم تهران درباره آینده بازار خودرو در سالجاری به پرشینخودرو گفت: دورنمای فعلی از بازار خودرو این را نشان میدهد که انگار خودروسازان هر کاری میخواهند انجام میدهند، آنها دست در جیب مردم کردهاند و انگار این دست در جیب کردن نه تنها پایانی ندارد بلکه عطش آنها هم کم نمیشود!
وی ادامه داد: به نظر میرسد خودروسازان مدام منتظر افزایش قیمت خودرو هستند که باید این رویه سامان پیدا کند البته به نظر بنده مشکل اصلی به نظام و مد اقتصادی حاکم بر خودروسازی برمیگردد.
سلیمانی با بیان اینکه در این رابطه میتوان پنج سوال کلیدی از دو شرکت خودروسازی ایرانخودرو و سایپا پرسید، تصریح کرد: اول اینکه آیا تحریمها تاثیری در بازار آنها دارد که آنها بلافاصله پاسخ منفی میدهند.
نماینده مردم تهران افزود: سوال دوم در مورد میزان قطعات تولید داخل است که پاسخ این شرکتها این است که حداقل ۹۰ درصد قطعات برخی از خودروها در داخل تولید میشود؛ این جواب نشان میدهد افزایش نرخ ارز نباید تاثیری بر این بازار داشته باشد. سومین سوال در این رابطه است که آیا این شرکتها پول را به صورت نقدی از مردم میگیرند که طبیعتا پاسخ این است که آنها پول نقد میگیرند و حداقل سه ماه بعد ماشین را تحویل میدهند.
وی ادامه داد: میزان اقبال و وجود مشتریان چهارمین سوال از خودروسازان است که پاسخ نیز واضح است، آنها میگویند مشتری همواره در نوبت ثبتنام دارند؛ در واقع بازار بسیار پررونقی است که حتی با گران شدن خودرو باز هم مشتری وجود دارد. آخرین سوال به میزان رضایتمندی مجلس، دولت، مردم و حتی قطعهسازان از این شرکتهاست که طبیعتا پاسخ منفی است.
تمامی این سوال و جوابها نشان میدهند که مشکل اصلی در مدل اقتصادی حاکم بر خودروسازی با داشتن درآمدهای بالاست که نمونه آن درآمد سالانه ۱۰ هزار میلیارد تومانی شرکت ایرانخودرو است.
مردم قیمتهای واقعی را میشناسند
نجفیمنش، عضو انجمن قطعهسازان در این رابطه معتقد است که مردم قدرت تشخیص خوبی دارند و قیمتهای واقعی را میشناسند.
وی میگوید: شاید در ابتدا اینطور به نظر برسد که قیمت خودرو کاهش خواهد یافت زیرا به هر حال این توقع ایجاد شده است اما بعد از مدتی مردم خواهند دید که این اتفاق نخواهد افتاد.
نجفیمنش در ادامه میگوید: این امیدواری خوب است اما قیمتها نه تنها پایین نمیآیند بلکه بالاتر هم میروند. وی عقیده دارد آنهایی که به امید ارزان شدن خودرو دست نگه داشتهاند، بعدا متوجه اشتباه خود میشوند اما وقتی از دلیل او برای این اطمینان میپرسیم در پاسخ میگوید: با توجه به اینکه نرخ ارز در بودجه سال آینده شناور تعریف شده است، قیمتها به طور طبیعی افزایش خواهند یافت و با توجه به اینکه دولت هیچکدام از حمایتهایش را عملی نکرده است، کاهش قیمتی در کارخانه اتفاق نخواهد افتاد.
وی معتقد است اگر مردم خودرو نخرند، تولید در کارخانه کاهش پیدا میکند و قیمتها باز هم بالاتر هم میرود.
به نظر میرسد خودروسازان اطمینان زیادی به خریده شدن محصولات خود، حتی با قیمتهای فعلی دارند چراکه به هر حال این دو غول خودروسازی داخلی هستند که عنان بازار را در دست دارند و همین اتفاق این اطمینان را به آنها برای خرید محصولاتشان میدهد.
فشار خودروسازان برای حذف استانداردها
از سویی نیز سردار اسماعیل احمدیمقدم، فرمانده نیروی انتظامی در حاشیه هشتمین همایش سراسری روسا و مدیران پلیس راهور نیروی انتظامی اظهار داشت که انداختن همه مسایل به گردن تحریمها درست نیست، اگر واقعا بهانه خودروسازان تحریم است باید واردات خودروهای خارجی کاهش مییافت.وی ادامه داد: آمارها نشان میدهد که نه تنها واردات خودروهای خارجی کاهش نیافته بلکه شمارهگذاری خودروهایی که بیشترین وابستگی را به قطعات خارجی دارند افزایش یافته و این مساله بیانگر این است که صداقتی در این حوزه وجود ندارد و برخی از شرایط بازار سوءاستفاده میکنند.
فرمانده ناجا تصریح کرد: ادعا میشود که خودرو پراید کاملا داخلی است ولی عملا میبینیم که در این شرایط بیش از ۶۰ درصد از تولیدات این خودرو کاهش یافته است.
وی تاکید کرد: حرف اول و آخر را نباید خودروساز بزند و همه به دنبال او بدوند، جای سوال است که چرا باید اتوبوسی واژگون شود و این همه تلفات بدهیم.احمدیمقدم تصریح کرد: بازی کردن با نیاز مردم و تحت فشار قرار دادن بازار برای رسیدن به اهداف مالی کار خوبی نیست.وی گفت: اگر از فردا ایمنسازی خودروها در دستور قرار گیرد، ۱۵ سال زمان لازم است تا خودروهای ناایمن از چرخه خارج شوند.
فرمانده نیروی انتظامی تاکید کرد: نیروی انتظامی با هیچیک از سازمانها و خودروسازان دعوا ندارد و والله فشارهای ما برای ارتقای استانداردها به خودروسازان کمک میکند و آرزوی ما این است که تولید خودروهای ما ماشین پلیس کشورهای دیگر شود.
احمدیمقدم گفت: ایمنی خودرو یک اقدام جهانی در راستای کاهش خسارات جانی و مالی است.
وی افزود: در کشورهای پیشرفته نسبت کشته به تعداد مجروحان یک به ۵۰۰ است اما در ایران این نسبت یک به ۱۲ نفر است که باید به یک در برابر ۴۰ مجروح ارتقا یابد.
احمدیمقدم درباره گرانی بیمهها گفت: ادعا شده است که گرانی بیمهها و اختصاص ۱۰ درصد از حق بیمهها به پلیس باعث گرانی بیمه شده است درحالی که قیمت گذاری بیمه متناسب با هزینه ریسک تخمین زده میشود و ما میتوانیم با سند و تراز سالهای بیمهای، مشخص کنیم که این پول به نیروی انتظامی اختصاص داده نشده است.
آیا ارزانی دوام میآورد؟
یک کارشناس اقتصادی نیز در این رابطه میگوید: در حال حاضر خیلیها منتظر کاهش قیمت خودرو هستند البته ممکن است علت این اتفاق حرفهای احمدینژاد نباشد و مذاکرات اخیر ۱+۵ در آلماتی و نتایج مثبت آن هم در این روند بیتاثیر نباشد چراکه طی روزهای گذشته و در پی اظهارات مثبت مقامات وزارت امور خارجه در رابطه با نتایج مذاکرات و کمتر شدن محدودیتهای بینالمللی علیه ایران، قیمت ارز با سرعت زیادی در حال کاهش است.
به عقیده این کارشناس در پی فضای مناسبی که بعد از مذاکرات آلماتی ایجاد شده است، انتظارات تورمی حالتی عکس به خود گرفته و شرایط طوری شده است که اگر تا به حال برای خرید عجله وجود داشت، حالا این عجله جای خود را به انتظار برای مشخص شدن قیمتها داده است.
به عقیده این کارشناس انتظارات ضدتورمی قیمتها را کاهش خواهد داد.
هرچند به نظر میرسد که این کاهش قیمتها نتیجه رفتار مشتریهای عادی بازار خودرو نبوده است چراکه بسیاری از مشتریهای عادی بازار خودرو حالا و با وجود قیمتهای نجومی فعلی، خیلی وقت است که قدرت خرید خود را از دست دادهاند و این دلالها بودند که در بازار جولان میدادند.حالا هم به محض اینکه بوی ارزان شدن خودرو به مشام دلالها خورده است، عقب کشیدهاند و دست از خرید و فروش برداشتهاند تا بازار برای مدتی هم که شده رنگ کاهش قیمت را به خود ببیند.
همچنین به گفته کارشناسان بازار خودرو، فروش خودرو در روزهای پایانی امسال نسبت به همین موقع در سال گذشته حدود ۱۰ درصد کاهش داشته است.
در شرایط فعلی بسیاری از خریداران خودرو با توجه به کاهش قیمتها از سوی خودروسازان و سازمان حمایت در روزهای آینده، دست نگه داشته و همچنین منتظرند تا بازار، کاهش قیمت بیشتری را تجربه کند.
از سویی شماری از فروشندگان در روزهای پایانی سال خودروها را با قیمت پایینتر از نرخ بازار عرضه میکنند که باعث کاهش جزیی قیمتها شده است.
کاهش قیمت خودرو در بازار طی روزهای اخیر برای برخی خودروهای سواری داخلی حدود ۵۰۰ هزار تا دو میلیون تومان و برای برخی خودروهای خارجی حدود دو تا پنج میلیون تومان بوده است.
کاهش ۲ تا ۵ میلیون تومانی خودروهای خارجی
در مورد خودروهای خارجی نیز میتوان به کاهش قیمت برخی از این نوع خودروها طی روزهای اخیر اشاره کرد. قیمت یاریسهاچبک در این مدت با کاهش دو میلیون تومانی به ۷۶ میلیون تومان در بازار رسیده است.
در مورد اپتیما هم میتوان به افت سه میلیون تومانی قیمت این خودرو و عرضه آن با قیمت ۱۴۵ میلیون تومان در بازار اشاره کرد.طی روزهای اخیر مزدا ۳ نیز کاهش دو میلیون تومانی قیمت را تجربه کرده به طوری که قیمت این خودرو به ۱۲۰ میلیون تومان رسیده است.
در مورد هیوندایی I30 نیز باید به کاهش دو میلیون تومانی قیمت این خودرو و عرضه آن با قیمت ۸۸ میلیون تومان در بازار اشاره کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد